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ELECTIO}.TS: Form of application fo r bal lot and Epvel.ope 

tor return of ballO"(; by absentee voter in army 
or navy . 

Sept~ber 17, 1940 

Honorabl e Dwight H. Brown 
Secretary of Stat e 
Jef.ferson City , liissouri 

Dear S~r: 

F f LE D r 

1;2 
we acknowledge receipt of your r equest ~r an 

opinion under date of Sept ember 16, 1940. i n which 
you su~it tor approval a form of application f or 
an absentee ballot to be f i led by a person outside 
the State of Liasour i in t he United States army or 
navy, to0 ether vith a for.o of envelope in which t he 
ballot of such absentee voter is to be returned. and· 
your supplemental request in which you ask . whether 
or not an officer in t he United States ~y or navy 
may t~e the oath o.r such absentee voter. 

In pursuance t o the mandate of the Uissouri 
Cons tituti on, the legislature bas enacted laws to 
enabl e those in the ~ilitary or naval service to 
cast ~heir ballots when absent f rac the state. Thi s 
constitutional provision is Article VIII. Section 9 , 
and is as follows: 

"~alified electors absent fro.m the 
state on military or naval service 
shall, and qua lified el ectors absent 
fran t heir counties but w1 t hin the 
state ~y, be enabled by law to Yote 
at g eneral or special elections. " 

The statute providing for t he application for a 
ballot to be made by an absent vot er who 1a a I!leraber 
of the ~iasouri 1iational Guard and has been called 
into the service of the national gove~ent is Section 
10226, R. s. uo. 1929• which is aa follows: 

. 
I 
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"Any absent voter aa defined under 
the provision• ot this article, who 
shall have canplied with t he provi • 
sions of the law relating to regis• 
tration whether by the t or.m outlined 
in sec tion 10225 of this article or 
in person nay r .ake appl ication by 
mail not ~ore than fif teen nor l esa 
t han five days pr i or to such e l ection, 
t o t he county clerk of t he county of 
which he is a resident, or board of 
e l ec t ion commis sioner s or the city 
of s t . LOuis or clerk or the city, 
town or township, as the ca s e may be, 
for an off icial ballot to be voted 
at such ele c t ion. " 

we note that this section doea not require that 
the application for an absentee ballot be made under 
oat~ and we belie ve that the fol l owing for.m ia auffi­
cienta 

•APPLICATIOu FOH ABSEliTEE l:SALLOT FOil PERS ON OUTCIDE THE 
STATE, I.tc THE J.dT~~D STii.'rES .ARllY OR flJ, VY, AS rlE~UiftED 

BELOW. 

( Sec. 10226, R. s. lto. 19 29, and pages .No a. 
3$3- 384 or session acta of the State of 

Miaaouri f or 1939) 

I hereby make application f or an absentee ballot to be 
voted in the election, the 
day of 19 -------

O~onth) TWP. ___ _ 

I hereby certify that I am a qualified voter i n the 

-------------- Prec. \Ya.rd --------
(ci ty ) ( county ) 

I certify that I will on the date of said el ection, be 
absent from the state on account of military or naval 
service at • ----------------------------
I hereoy certi fy that the a~ove and foregoLng statements 
are co~rect. 

Signed ----------------------• 
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w~ also suggest that t he fol~owing be print ed on 
the for.m of application by way of endorseaent f or the 
conven1, nce of t he local of ficer in filing the applica­
tion: 

".AP?LIC..\TIOll FOR ABSEUTEE BALLOT 
FOR PERSON OU ~SIDE ThE STnTB, IN 
THE mnT::ID STATES ARUY OR l{A VY 

Hame 

Address ------------------------

Filed in my office, t his -------

day of ----------------
19 __ _ 

County Clerk. 

By --------------------~~~--Deputy. 

===============================" 
The statutes i n regard t o t he nanner ot r eturning 

the bal~ot t o . t he proper officer to be official ly voted 
and couhted are Sections 1 0227 and 1 0228, R. $ . uo. 1929 . 

"The clerk or other proper authori­
ty upon r eceipt of application and 
as aoon ~a the official ballot has 
been completed and printed, ahall 
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aend by registered n ail, postage 
prepaid, to the addresa the elec­
tor nay .i ndicate for a general 
election, · one ballot each of the 
political parties and such other 
ballots as a r e to be voted tor at 
said election, together with an or~ 
ficial envelope f or returning ballot 
or ballots vo ted, with the naoe, of ­
ficial title and addreaa of such 
county, city, t own or township clerk 
or oth~r proper authority upon the 
f ace of said envel ope and upon the 
back ot said envelope the affidavit 
of aaid elector, which ahall be sub­
stantially in the f ollowing f or.o : 

AFFIDAVIT. 

State of _____ ) 
) ss. 

County of ____ ) 
I , , do solemnl y awear 

that I have resided in the state ot 
--~~~~-----. for one whole year 
nex t before naking t hia affi davit, 
and have resided in 
ooun ty (or ci ty as t~h-e_o_a_a_e_m_a_y~b-e) 

tor more than sixty daya prior to 
thia date and that I an in all re­
spec t s a dul y qualified elector ot 

t ownship (or ward) ; 
"l't .... ba....,.t"""'=!I-r_e_s"'='i'"'~d"'"e __ a_,t_ ~ 

that I El a , and that be-
cauae of my du ties I ao required t o be 
absent from my voting pr ecinct in my 
aaid county (or city as the case may 
be) on the day of election to be held 

, 19_, and have bad and 
~w,.1"""1""'"1-ll8.....-v~e~n ... o~ opportunity t o vote there-
at and that I have not voted and will 
not vote elsewhere at t hi s election. 

Subscribed and aworn t o bef ore me tbia 
_day ot 19_. 

Notuy. 
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•The elec tor shall upon receipt of a 
ballot or ballots. go before an offi­
cer authori zed by law t o take oath. 
admlnis t er and make and eubecribe to 
the affidavit on back of envelope in 
which ballot or ballots are t o be en­
closed• and the voter shall t hereupon 
in the presence of such officer and 
no other person. mark such ballot or 
ballots. but i n such manner that said 
officer cannot know how aaid ballot or 
ballots were marked• and the ballot or 
ballot s voted sball1 in the presenae 
of said officer. be folded by such voter 
so that each b llot will be separate and 
so as to conc eal the J:l&.rking and be en­
oloaed in t he envelope in which the at• 
!ida vi t was taken . i n the presence of 
said officer. and in case· there are 
rejected or unvoted ballots. t he voter 
shall fold such ballot• toge t her and 
enclose in another envelope marked •un­
voted ballots• and enclose such enve­
lope i n the aace envelope with the vot­
ed ballots which ahall be securely seal­
ed and registered t o the offi ce from 
which ballota were received, as per ad­
dreoa on faee of envelope . Provided, 
however1 t he official capacity or any 
notary of another stat e aball be verified 
by a proper oertil i cate showing the au• 
t i .. ori ty of such person to take at'fidavi tss 
Provided fur ther, any elector l:l&y l'l'ake 
app lication t o the clerk, whose duty it 
ia t o i aaue ballots as defined by this 
a r tiole for an official ballot . if such 
bal lota a re in s uch of!1cer•a hands. and 
t ake oath as pr escribed and vote and 
aaid clerk shall hol d said ballo t i n his 
of'! ice until time to be sent to the ,_Pre­
cinct at which said elec tor 1 • a quali ­
fied voter as hereinafter defined. Pro­
vided. however . that all absentee ballots 
ahall be in the hands of the county clerk 
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or other official whose duty it ia 
\, to forward ballots and election sup­

plies to the various voting p~ecinets 
not l ater than s i xty-six hours preced­
ing the t ime for openi ng the polls at 
auch election. And the clerk shall note 
upon the envelope containing such bal­
lots. the day and hour wl~ch he receiv­
ed same . • 

The envelope subcitted i s that used by resident 
voters of t he state who are t ex;,porari ly absent from 
their ~eapective warda or precinota, and differs somewhat 
from the tom required i n Section 10227, supra. We 
believe that the wordlng of the affidavit should be 
Chancied to confo~ to the above statute. we are of 
the opinion that the form on the r everse ot the envelope 
should be u sed when t he ne~ envelopes are printed. 

I n regard to your question concerning the authority 
ot offloers in t he military and naval service of the 
United Statea to a~inister oaths, we direct your a~ntion 
to Section 178 4, R. s . ·o. 1929, which ia aa followsz 

• oaths, affirmat i ons and c~issiona 
to take the deposition of any person 
without t his state engaged in the 
nilitary service of the United St a tes 
may be executed before and by an offi­
cer in t he saia service above the rank 
of l i eutenant; and of any person engag­
ed i n the naval service of the United 
States bofore any officer in that ser­
vice a oove the rank of ensign; and af• 
1'idavita and depositiona of such per­
sons so taken, if otherwise taken in 
accordance with law, shall be received 
and may be used in evidence, or !'or 
any other purpoae, in the aame manner 
as i1' taken before any officer now au­
t hori zed by t he laws of t his stat e to 
administ er oaths and af1'irmat1ona or 
take depositiona. • 
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Un~er this statute, aff idavits by any person without 
the St atle of 1:1asouri taken before any of ficer in the 
United ~tates a~y above t he ~ of lieutenant, and 
the affi!(iavi ts of' any person in the naval service taken 
before ~y officer i n t he United States navy above the 
rank of ensign, are val i d, and when in this form on the 
envelope! 1n which the ballot -of such person is r e turned 
s hould be received by the off i cial to whom such ballots 
are properly addr es4ed as a proper affidavit. 

Respectfully submitted, 

ROBi!:RT L . HYDEH 
Assistant Attorney ~eneral 

APPrtOnD: 

(Act ing ) Attor ney General 

RLH: \IC 


