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PENAL INSTITUTIONS: Sentences are cumulative and not concurrent where
prisoner, while at large on parole from the peni=-
CHANGING RECORDS: tentiary, commits a second felony, is convicted on
that charge andsentenced t o the penitentiary. The
first sentence must be served first. Incorrect prison records should
be changed in such manner as to show the serving of sentences in the
order of sequence required by law,

Fl
Honorable Grover C., Clevenger L E D
Director, Department of Penal '
Institutions

Jefferson City, Missouri

Dear Sir:

This is in reply to your request for our opinion
by your letter dated June 18, 1940, which is in the fol~-
lowing terms: :

"More than 150 inmates at the Peniten=-
tiary are parole or commutation viola~
tors whose paroles or commutations have
been revoked because of subsequent con-
viections,

It has been customary to record a violator
as serving his second s entence from the
time he re-enters the Penitentiary, giving
him a discharge when the (second) sentence
expires. He is thenh eld in custedy to
serve the balance of the original (revoked)
sentence,

Accordl to a recent decision of the
Supreme (Ex parte Herring vs. T. M.
Scott) it would seem that such a manney
of arranging our records does not comply
with Seec. 12939' R. S. IOQ’ 1929,

In cases where Penitentlary records show that
an inmate has been booked to serve the sec~
ond sentence before completing the unexpired
portion of the original term, will it be
permissible to change our records to conform
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with the statute and court decision
by the following procedure: -

(a) Replace the inmate under his
original sentence, giving him credit
for all time served by him from the date
upon which he entered the Penitentiary
fhe second time.

(b) Upon the expiration of the
original sentence mark him as beginning
service on the second sentence cap'nting
his time anew from the day following
final expiration of his ﬁ.rut untonco.

Please advise us if this way of amending
our records to conform with the statute
will, in your opinion, entitle an inmate
to claim eredit for the time he was errone-

ously booked under the second sentence while
he should have been shown by th.ncorda to
be comp le ting his original term."

Section 12969 R. S. l’o' 1”9. Mo. St. Ann., page 1973
provides:

"The person of a convict sentenced to
imprisonment in the penitentiary is and

shall be under the protection of the law,

and any injury to his person, not authorized
by law, shall be punishable in the same
manner as if he were not under conviction

and sentencej and if any conviet shall commit
any crime in the penitentiary, or in any
county of this state while under sentence,

the court having jurisdiction of criminal
offenses in such county shall have jurisdiction
of such offense, and such convict may be
charged, tried and convicted in like manner as
other personsj and in case of convietion,

the sentence of such convict shall not commence



|
|

Avqust 17,
Hon. Grover C, Clevenger =3= Jaly-3, 1940

to run until the expiration of the s en~-

tence under which he may be held; Provided,
that if such conviet shall be ssntenced

to death, such sentence shall be executed
without regard to the sentence undey which
said convict may be held in the pemnitentiary.”

Your attention is directed to an opinion of the
Attorney General dated July 1, 1940, and addressed to you,
which deals with points closely related to this opinion.
As we stated in that opinion in Ex parte Green 17 S. W,
(2nd) 939, l.c. 940, 322 Mo, 857, the Supreme Court said:

"The Warden is mistaken when he states

in his return that the petitioner when
again confined in the penitentiary first
served his sentence under the (second)
commitment issued by the eircuit court of
Lafayette county.

When the petitioner was returned to the
penitentiary, he was there under commit-
ments from the eircuit courts of both

St. Charles and Lafayette counties. The
warden and other officials were without
authority to determine the order in which
the sentences should be served. That
gm;tiglzl.do“n‘.lmd by section 22902,

This rule applies to one who, while at large on
parole from the pemitentiary, commits a second fe and
is convieted on that charge and again sentenced to
penitentiary. According that rule, as a matter of law,
all of the time required dy law to be served under the
first sentence must be served before the time so required
to be served under the s econd sentence can commence. If
the penitentiary records purport to show the serving eof
sentences in any other order of sequence, then the records
are incorrect and should be changed in such manner as to
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corform to the law as above stated., It follows that the
amendment of the penitentiary records in the manner suggested
in your said letter dated June 18, 1940, is proper.

In your letter, you ask whether such amendment will
"entitle an immate to claim credit for the time he was
erroneously booked under the second sentence while he
should have been shown by the records to be completing
his original term." It will not entitle any prisoner to
claim eredit as to both séntences at the same time for
any of the time served, because the two sentences are cumula~-
tive and not concurrent. It was so ruled in Ex parte Green,
supra, and in Lee vs. Gilvan 229 S. W. 1045, 287 Ne, 231,
where the court said:

"Certain it is that while the petitioner

was at large under a parocle granted as

an act of executive clemency, he was still
under sentence within the meaning of sec~-
tion 2292, and, having been charged, tried,
and convicted of another offense 'hilo 80

at large, 'the sentence of such conviet shall
not commence to run until the expiration

of the s entence under which he is held.'

In other words, the sentences are cumlative.

This was the conclusion reached in Ex parte
Allen, 196 Mo, 226, 956 S. W. 415."

In your letter of June 18th, you referred to the case of
Ex parte Herring vs. Scott. That case was heard in the
Court and the petitioner was ordered discharged on June 14,
1940, A copy of the opinion of the Court, which was filed on
August 3, 1940, is hereto attached. That opinicn is authority
for this one, and regarding the points here considered, the
Court there said: {

"Furthermore, the Lee case was decided

by Pivision 2 of this court in 1921, and

the question was reconsidered by the court

en banc in 1929, Ex parte Green, 322 Meo. 857, 17
S. W, (24) 939. There the eonr‘ held unanimous-
ly (without mentioning the Lee case, it is true)
that the prison cofficials were without authority
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to determine the order in which the
sentences should be nrndeuand that

the requirement of the statute is con-
trolling, # # # & # & & # & & % % 4 &

But we are not to be understood as
meaning that the conviet can eat his

cake and have it too - in o ther words,
that 1f the petiticner's second parole
should be le y revoked, he will be
entitled to time with which he has

been mistakenly credited on his second
sentence, and which by this proeceeding

is being transferred to his first sentence
in satisfaction thereon. We do not rule
that such time can be counted on both
sentences. That question is not presented
in this case, but we make the statement
to elarify the opinion.”

CONCLUSION

Sentences are cumulative and not concurrent where
prisoner, while at large on parole from the penmitentiary,
commits a second felony, is convieted on that charge and
sentenced to the penitentiary. The first sentence must bde
served first. Incorrect prison records should be dhanged
in such mamnney as to show the serving of sentences in the
order of sequence required by law,

Respectfully submitted,

LAWRENCE L., BRADLEY
Agsistant Attorney General

APPI OVEDs

COVELL k. mEwier
(Acting) Attorney General
EHSRT



