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ELECTIONS~ Siie of ballots on constitutional convention 
and retaining of a judge. 

December 19, 1941 
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Honorable Dwight H. Brown 
Secretary of State 
Jefferson City, Missouri 

·FILE 

I ~ " 
Dear Sir: 

I;··.· ..... ,~ 

We are in receipt of your request for an opinion 
under date of December 15, 1941, which is as followsa 

"In accordance with the laws and 
constitution, I shall certify_ the 
above question to tho county clerks 
e.nd boa:ttds of election commissioners 
to be voted upon in the general elec­
tion to be held :ln NovembeJ:•, 1942. 
This is made mandatory by Art. }~, 
Sec. 4 of the const1tution, submitted 
by initiative and adopted Noy. 2, 
1920. 

"Art. XV, Sec. 4 does not go into 
detail, requiring this question to 
be submitted on a separate ballot~ 
separate from any othe constitutional 
amendments or initiated laws which may 
be voted upon next November, nor does 
it specify the size of the separate 

. individual ballot. I am. attaching 
hereto a ballot, size 2-3/4 11 x 4", 
which was found in the old files of 
this Department and is evidently the 
one used it voting at the time the 
last constitutional convention was 
authorized by popular vote. 

"Art. XV, Sec. 2, provides the Genepal 
Assembly may propose constitutional 
amondlnent~- to be voted upon 'on one 
independent and separato ball:>t'. Sac. 
3 permits the General Assembly to au­
thorize a vote of the electors of the 
state on the question of holding a 
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convention to revise and amend the 
constitution, 'which shall be sub­
mitted to the electors on a separate 
ballot'• I assume that the word 'in­
dependent' in Sectiop 2 means that we 
will have a ballot for this constitu• 
tional convention question, one for the 
initiated measures and amendments and 
amendments proposed by the general as­
sembly, and at least one ballot for the 
election of candidates for office. One 
will be provided for the voting on ques­
tion of retaining cortain judges. 

"Sec. 11680 R. s. Mo., 1939, instructs 
that the constitutional oallot, i.e., 
the ballot containing the proposals of 
the general assembly and initlated laws 
or amendments, shall be not less than 
four inches wide and ten inches long. 
This provision seams to have been in 
effect at the time the attached ballot 
was voted. Please advise whethe~ in 
your opinion the 4" x 10 11 minimum ap­
plies to the individual separate bal­
lot on the question, shall there be a 
convention to revise and amend the 
constitution. Please also inform me 
whether in your opinion the same 
min1mtun size should apply to the 
separate ballot on question of retain­
inc certain judges." 

Article Xil# Section 4 of the Cons·titution of' Mis­
souri provides as follows: 

"The question 'Shall there be a con­
vention to reviseand amend the Con­
stitution?' shall be submitted to 
the electors of the state at a special 
election to be held on the first Tuesday 
in August, one thousand nine hundred 
and twenty-one. and at each general 
election next ensuing the lapse of 
twenty successive years since the last 
previous submission thereof, and in 
case a majority of the electors voting 
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for and against the calling of a con­
vention shall vote for a convention, 
the governor shall issue writs of elec­
tion to the sheriffs of the different 
counties, ordering the election of dele­
gates; and. the assembling of such con• 
vention, as is provided in the preceding 
section." 

This section wa·a placed in the Constitution by 
initiative and was adopted November 21 19201 appearing in 
the Laws of 1921, page 711. At the time this section was 
placed in the Constitution there was in effect at that· 
time a section wl1ich is now Section 11676, R, s. Missouri 
1939, 

Section 116'76, R. s. Missouri 19391 provides as 
followst 

"Whenever a proposed constitutional 
amendment or other question is to be· 
submitted to the people of the state 
for popular vote, the secretqry of 
state shall duly, and not less than 
twenty days before the election, 
certify the same to the clerk of each 
county court of the state, and the 
clerk of each county court shall 
include the same in the publication 
provided in section ll542.u 

Under the above section it 1s the duty o£ the secre­
tary of s~ate to certify the election to the clerk of each 
county court of the state. It is also very noticeable under 
the above section that the first election on the question of 
"Shall there be a. convention to revise and amend the Consti­
tutio~ must be submitted first at a special election and 
that within tw~nty years the~eafter at a general election only. 

Article XV, Section 2 describes how the proposed amend­
menta shall be published and submitted to a vote. It covers 
not only amendments p:ropoaed by the General Assembly but also 
amendments by initiative petition. 

Article XV1 Section 3 of the Constitution of Missouri 
only applies to amendments by convention as proposed by the 
General Assembly and not by an order of the secretary of state 
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as set out 1n Section 4, Article XV, supra. 

By reason of the above constitutional sections the 
Legislature enacted Section 11680, and Section 11682, R. s. 
Missouri 1939. Section'll680, supra, was originally enacted 
in the Laws of 1909 and amended by the Laws of 19131 page 
326 and repealed and reenacted in the Laws of 1919. Section 
11680, supra, was held to be invalid as to that part which 
refers to the question "Shall there be a convention to revtae 
and amend the Constitution?" It was so held in State v. 
Imho.f.f, 238 s. w. 122, paragraphs 81 9, where the court sa1dl 

"We have so i'requently construed that 
portion of.our Constitution (section 
28, art. 4) which provides that no 
bill, except as therein provided, 
shall contain more than one subject, 
which shall be clearly expressed in 
its title, that, in view of the in• 
escapable conclusion. flowing from the 
reading of the title and the provision 
of the act under review, a discussion 
of same w0uld seem to be unnecessary, 
It may therefore be sufficient to say 
that the purpose to be subserved by the 
Constitution in regard to the title of 
an act is that by its te:rmB it must be 
such as to serve as a clear and compre­
hensive indiqator of the purpose of the 
act. While it may be so general as to 
omit matters germane to the principal 
features qf the statute, i.f it suff1-. 
oiently indicates the substantial pur• 

'pose of the law, it will not be violative 
of the Constitution. State v. Sban, 258 
Mo. 305, 167 s. w. 500. While, there­
fore, the title in this case is sur~ 
ficiently camprehensive to indicate 
that the act is in regard to the sub­
mission of constitutional amendments, 
there is an utter absence of any refer­
ence to the submission of any other 
proposition such as .is contemplated 
by the provision. So far, therefore, 
as this act attempts to regulate the 
submission of other propositions than 
constitutional amendments, it must be 
held to be invalid. We discussed this 
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question, with the citation of apposite 
authorities in the ease of State v. 
Sloan, supra, and in the later cases of 
State v. Crites, 277 Mo. 194, 209 S. w~ 
863, and Vice v. Kirksville, 280 Mo. 
348, 217 s. w. 77, with a like conclusion 
to that reached in the present case• 
There is neither reason nor authority 
for departing therefrom. tt 

: 

Section 11682 was enacted in the Laws of 1921, First 
Extra Session, page 182. Section 11682 only applies where 
the constitution! convention is voted upon at a special elec­
tion and since by your request. you intend to submit the ques­
tion at the general election this section is not applicable. 

~ . 

· Section 11880, R. s. Missouri 1939, provides trThe 
constitutional ballot shall not be lese than 4" wide and 10" 
long; of the same kind of paper, color and of equal size." 
Since this section has been dec;lared invalid as to the ques­
tion of a constitutional convention~ this limitation is of 
no e~fect on the size of the ballot upon that question. 

The ballot which you have attached to this request 
was one that was used in compliance with the mrmdatory in­
structions as set out in Artic:J;.e XV, Section 4 of the Con .. 
etitution of Missouri which prqvided for a special election 
at that time. We find. no law that specifically describes 
the sise of the ballot on the~question of· "Shall there be a 
convention to revise and runend the Constitution?n and for 
that reason we hold that it is in the reasonable discretion 
of the secretary of state to furnish a ballot of any size. 

Your second question ad to the size of the ballot 
used on the question as to whet~her or not a judge may con­
tinue to reta.in office ia coveted by the constitutional 
amendment as set out in the Laws of 1941. page 722. Sec­
tion 3 of that amendment partially reads as followet 

"\~enever a declaration of candidacy 
for election to succeed himself is 
filed by any judge under the provisions 
of this section, the Secretary of State 
shall not less than thirty (30) days 
before the election certify the name 
of said judge and the official title 
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of hie office ta the cl0rks of the 
county courts~ and to the boards of 
election cOttm'iisaioners in counties or 
cities having sueh boards, or to such 
other officials as ·may her·~:·,af'ter be 
provided by law, of all counties and 
cities wherein the question of retention 
of such judge in office is to be sub­
mitted to the voters, and, until legis .. 
lation shall be expressly provided other .. 
wise therefor, the judicial ballots 
required by this section shall be pre'!'!' 
pared, printed; published and distributed• 
and the election upon the question of re­
tention of such judge in office shall be 
conducted and the votes counted, can­
vaased, returned, certified and pro­
claimed by such public officials in · 
such manner as is now provided by the 
statutory law governing voting upon 
measures proposed by the initiative." 

The above partial section specifically provides 
that ballots prepared1 printed6 published and distributed 
shall be the same as upon voting of measures proposed by 
the initiative.. The initiative is set out in Article IV, 
Section 57 of the Constitution ofM1ssour1. By reason of 
this consti tuti:onal section, Section 12291 of the Revised 
Statutes of Mis-sOIILt'i 1939 was enacted. Under that section 
the secretary of state shall certify a copy of the ballot 
title and numbers of civil measures to be voted upon to 
the county clerks of each ~ounty and since Section 11680, 
supra, which applies t,o the· method of voting and form of 
ballot of the constitutional amendment, specifically states 
"The constitutional ballot shall not be less than 4" wide 
and 10" long of the same kind of paper, color and of' equal 
size," then the ballot, upon the question of whether or not 
a judge shall be retained 1noff1ce, must be not less than 
4" wide and 10" long and of the same kind of paper, color 
and or equal size. 

APJ'-'ROVED: 
Re~pectfully·submitted. 

W.. J. BTJRKT~ 

vANr a. TrraRLo 
Assistant Attorney General 

(Acting) Attorney General 

WJB&DA 


