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When consolidated districts «lose outlying rural 
wchools. districts, boarEl should transport children 
under Section lQ946, R. s. Missouri, 1939. 

Novembe:r> 25,.1941 

Honorable Ge.> R. Chrunbe:r>laln 
Prosecuting. Attorney FILE_ Cass County 
Harrisonville, .. l.Lissouri 

I~) 
Dear Sir: 

This Department is in receipt of' your letter of 
smn~ time ac;o., · in which you mak0 t}le i'ollowin0 inquiry: 

"Miss l:Iay Bowl!_n, the County Superin­
tendent of Schools, has asl\:edo me to 
request your valued opinion on the 
following question, to-r;it: 

11 Sol1le two years ago the members of a 
Consolid~lted Town School Board decided 
to close two outlying districts within 
the consolidation and transport the 
students to the central school. They o.t 
no time voted on the matter of trans­
·portation in this consolidated district,· 
the Board merely closed the schools and 
tl"'ansportad the children of the districts 
whel'El the schools were closed., I assume 
the schools v:rere closed on account of 
the low attendance, hov1ever, the~·e was 
no controversy about the reason for 
closing. 

"There is one family who lives in one of 
th.e outlying districts above mentioned 
that the children at all times befo:r•e 
closing these schools went to the central 
school which is at Strasburg. Since the 
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closing of the schools the parents 
now insist that the School Board is 
oblie;ated to furnish transportation 
for his children to the central 
school, which is a distance of approx­
imately one mile. 

"Since this Board has closed this out­
lying rural school and promised that 
the children would be transported in 
such outlying district, are they now 
duty bound to pick up these children 
who live about a mile from the central 
school ~1d who formerly attended the 
central school by choice? 

"Whe:bher or not the school bus passes 
by the house o.f the children in question 
I do not know, but the facts that the 
sehbol board and the County Superintend­
ent are worried over are that" there are 
other children more remote who have not 

. demanded transportation, who the board 
anticipate will demand transportation 
if tl1ese children above mentioned 
should be tr~sported. 

"T:11.e real issue, as I see it,. i·s, when 
a rural s.chool in a Consolidated District, 

.is closed by the Board, are they duty · 
bound to transpor~ every child witl1in 
that District regardless of the distance 
that they are to be transported? 

''It is my understanding that this exact 
question has not been passed upon by 
your office, to-wit: Vlhat right and 
how far does the_right extend to the 
patron who demands transportation by Con ... 
solidated Dist;r:oi.cts." 

We think the answer to your inquiry is contained in 
Section 10496 R. s. Mo. 1939, which relates to consolidated 
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school districts and which is as follows: 

"The question of transportation o£ 
pupils may be voted upon at the 
special meeting above provided for, 
if notice is given that such a vote 
will be taken. If transportation 
is not provided for in any school 
district formed under the provisions 
of sections 10493 to 10500, inclusive, 
it shall then be the duty of the 
board of directors to rnaintain an 

· elementary school within three and 
one-half miles by the nearest traveled 
road of the home of' every child of 
school age within said school district: 
Provided, transportation of pupils or 
the maintenance of elementacy schools 
within thre-e miles and a half' of' each 
child of school age in the dlstrict 
shall not be required in consolidated 
districts now or hereafter organized 
under the provisions of sections 
10493 to 1'0500, inclusive, where such 
consolidatio~ has not placed said 
children further from an elementary 
school than they were prior to said 
consolidation: Provided, however, no 
transportation sha!i be .furnished if 

· there be any school within three and 
one-hal.f miles o:f such pupil but assign­
ment shall be made as provided by Section 
10461; Provided .further, that when the 
average attendance in any elementary 
school for any month falls below ten, 
the school board shall have authority to 
closo such elementary school for the re­
mainder o.f the term and provide trans­
portation for the pupils of sueh elemen­
tary school to some other elementary _ 
school or schools in said district. 
Such transportation shall be paid for 
out of the incidental funds of' the dis-
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trict: Provided further~ that if 
transportation is not provided for, 
any consolidated district may, by 
a rruajority vote at any annual or 
special meeting, decide to have all 
the seventh and eighth grade worlr 
done at the central high school 
building: Provided, fifteen days' 
notice has been given that such vote 
will be talren. Such seventh and 
eighth grade work at the central 
high aehool may be discontinued at 
any time by a majority vote talcen 
at any aru·l.Ual or special meeting." 

You state in your letter that there \'laS no vote or 
election held as to transportation, but·that the board 
merely closed the school. We assume that this came within 
the provision of the section· quoted_, supra, to the e.f'fect 
that the board has such authority due 'to the fact that the 
average daily attendance f'alls below ten. The third proviso 
in said section f'urther contains the statement that "the 
school board shall have authority to close such elementary 
school for the remainder of the term and, provide transporta­
tion for the pupils of ~ueh elementary school to some other 
elementary school or schools in said district." It does not 
appear that an election is essential i'or the board to carry 
out the provisions mentioned above.. The consolidated 
district, by the succeeding proviso., can, if no transporta­
tion is provided for,, hold en election at an annual or 
special meeting·. 

We are of: the opinion that the children in question 
are entitled to be transported to the central school. Of 
course, the question o.f transportation aid would arise as 
to the distance the children reside f'rom the school.. Irre­
spective of this feature., 1 t does not prevent the board from 
transporting the children~ 

APPROVED; 

vln'li! c •. TffffRto 
(Acting) Attorney-General 

OWN:CP 

Respectfully submitted, 

OLLI'ifER W .• HOLEN 
Assistant Attorney-General 


