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COUNTY~ OFFICERS: 
BONDS: 
CIRCUIT. CLERKS: 

County court is only liable for premiums 
on a surety bond furnished by the circuit 
clerk when it consents and approves the 
payment of the premiums. The bond may 
extend past the term of the county judge. 

September 11,-1941 

Honorable Arthur Duvall 
Prosecuting Attorney 
Bates County 
Suite 200 
First National Bank Building 
Butler. Missouri 

Dear Sir: 

FILE 
.-_ "-'"-

'' .... 

We are 1n receipt of your request for an opinion from 
this department under date of Septamber 5, 1941, which 
reads as follows: 

''Our Bates County Court has been pre­
sented a proposition with respect to 
which I would appreciate advice. 

"The situatfon is this: The•Circuit 
Clerk of Bates County has elected to 

_ and furnished Surety Company Bond for 
the sum of ~~;5,000.00, upon v.hich bond 
the Clerk paid the premiums for the 
years 1935 to 1941 inclusive • . 
"The Circuit Clerk hits presented the 
County Court bill asking to be reim• 
bursed for the premiums paid by him 
·to the Surety Company for the years 
1935 to 1941 inclusive. The Court 
stands ready to pay the premium for 
the current year but raises a question 
as to whether or not the County is 
liable for or should make an order 
directing payment or reimbursement to 
the C1·erk for the years 1935 to 1940 
inclusive, which is prior to the tenure 
of office of two of the members of the 
present County Court. 

"I should greatly appreciate your ad­
vice as to whether or not the court 
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'should order payment of the back 
premiums, or whether the proper 
method should be th:Jt the Clerk 
institute su1t against Bates County 
to recover the premiums so paid. 11 

Under Section 13285, R. s. Missouri 1939, the circuit 
clerk of a county is compelled to furnish a bond to protect 
persons interested in money received by him. 

Section 3238, R. s. Missouri 1939, provides in part as 
follows: 

"Whenever any offic or ·::. ·>~ ~~ · ·:\- of any 
county of this stt1te, ·:~ '~ <l:· ·:<- shall 
be required by law of this state, 
* -:~. -:l- to enter into any official bond, 
or othe::r· bond, he may elect, with the 
consent and approval of the governing 
body of such ·:Jo ·:t- ·:<- ·::- county, -~ -:1- enter 
into a surety bond, ~:. ~:- with a surety 
company -:t· 1(- authorized to do .. business 
in the s1nte of Missouri and the cost 
of every such surety bond shall be 
paid b:. the public body protected 
therobJ•" 

Under the above partial section it is very noticeable 
that before the county is liable for the premiums paid on a 
surety bond by a county officer, it is first necessary that 
the officer elect to furnish a surety bond p_nd the county 
to consent and approve to the giving of a surety bond at the 
cost of the county. 

In your request you do not state whether or not the 
previous county courts have consented to and ap<)roved of 
a circuit clerk furnishing a surety bond in lieu of a per­
sonal bond. You also at::;_te that the circuit clerk has pre­
sented tho county court u bill asking for reimbursement for 
the premiums paid in the ye9.rs 1935 to 1941, inclusive. 
The above section 3238, supra, was first enacted and appenrs 
in the Session Laws of 1937, page 190, Section 1. For that 
reason the county court cannot pay the premiums on the bond 
for any other years previous to 1937. 

You also ask in your request if' the county is liable 
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for the premiums when at the time the bond was given the 
present judges of the county were not then members of the 
present county court. I rum assuming from your request 
that Section 3238, supra, has not been followed and for 
that reason the county court is not liable for the premiums 
on the circuit clerk's bond. -

If the previous county courts from the years 1937 to 
1941, inclusive, had consented to the circuit clerk giving 
a surety bond in lieu of personal bonds and agreed to pay 
the premiums by authority of Section 3238, supra, the fact 
that members of the pr-z;sent ·county court were not in office 
would not alter the situation and the county would be bound. 
It- was held that contracts made by previous county courts 
wh.ich would be in effect- for a short time aft.er the county 
judges had left office were valid. It was so held in the 
case of Aslin v. Stoddard County, 106 s. w. (2d) 472, 1. c. 
476, where the court said: 

"In Walker v. Linn County, 72 Mo. 650, 
the county court, through an appointed 
agent, instired county property for a 
period of five years. Point~as made, 
on demurrer, that the court had no power 
to make the contract. This court held 
that the county court, under its statutory 
authority to 'have the control and man.gge­
ment' of the county's property and its 
statutory duty to 'take such m0asures as 
shall be necessary to preserve all build­
ings and propePty of their county from 
waste or damage,• had the implied au-

·thority to insure the buildings belong­
ing to the county. The contract was 
held valid. IJ.'he question of the tin:e 
of performance as extending beyond the , 
terms of office of the then members of 
the court was not raised and was not 
discussed in the opinion, and that 
case therefore can hardly b~ considered 
authority one wa-y or the other on the 
point we now hnve under consideration. 
But, if thought of at all, the time 
factor must have been regarded ~y the 
court as not affecting the validity of 
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the contract. And, whether considered 
or not in that case, can it be doubted 
that the county court, empowered to 
insure the county property, cduld law­
fully make a contract for insurance ex­
tending beyond the terms of ofr1ce of 
its then members, 1r· such contract was 
wade in good faith and was (perhaps 
because of a lower annual premium than 
for a short period) advantageous to the 
county? We think not. Otber illustrations 
might be given. In our opinion, a county 
court has power to make a contract such 
as that here in question, for a renson­
able time, the performance of which will 
extend beyon4 the term of office of some 
member or members of the court. We so 
hold." 

CONCLUSION 
.. 

By reason of the above authorities, it is the opinion 
ot this department that if the circuit clerk did not elect 
to give a surety bond in lieu of a personal bond and the 
county co~t did not consent and approve the giving of such 
a bond, then the county court, or the public body protected 
by the bond, would not be liable for the premiums on the 
bond. 

It is further the opinion of this department that since 
Section 3238, R. s. MLssouri 19391 was not in effect previous 
to 1937, the premiums previous to 1937 must be paid by the 
circuit clerk and not the county court. 

It is further the opinion of this department that the 
county court can consent and approve the giving of a surety 

.bond in lieu of a personal bond and the county would be liable 
even if the bond extended to the full term of the officer 
and to a time after members of the county court had left of­
fice. 

Respectfully submitted 

W. J. BURKE 
VAkE. c. THURLO 
(Acting) Attorney General 

Assistant Attorney General 
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