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ELECTIONS: C~ty Qommittee may nominate candidates for 
·unexpired terms of members of the Board of 
·Aldermen. 

February 3, 1941. 

Honorable Charles L1. Hay, Chair:m.an 
Board of i...lection Commissioners 
200 South 12th Street 
St. Louis, L:issouri 

Dear Hr. Hay: 

'l1his is in reply to yours of recent date, wherein 
you S1J.bmitted the question on v.rllether or not the 
political Central Committees oi' the City of st. Louis 
are autllorlzed to nominate persons to be elected to 
fill~ vacancies on the Board of Alderman of that city. 

Under Article XIII, Chapter 61, R. s. !li:o. 1929~ 
special provisions aro made for primary elections in 
cities havinc 400,000 population or more • Tlw case of 
State ex rel. vs. Jidwards et al, 206 Mo. 496 held that, 
this Article applied especially to the City of st. Louis. 
Nominations for candidates, insofar as they apply to 
your question, is provided for in Section 10438 as 
follows: 

"Hereafter all Oandidites for 
elective offices other than those 
to be elected at a general state 
election and all special elections 
to fill vacancies in cities of 
this state ·.vl:llch now have or which 
hereafter acquire 400 1 000 inhabit­
ant.s or more, shall be nominated 
at a prlmar•y election by the direct 
vote of the qualified voters of 
such cities or by certificates of 
election, in accordance \"lith the 
provisions of this article. :~ -:;- ·:~ " 
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The languaGe of tllis part of said section would 
indicate that the lawmaker·s intended that the nominee 
for ti.1e election to .fill a. vacancy shouJ,.d be nonllnated 
at "the primary. Section 10452 11. s. tio. 1929 and of 
this same Article, provides as follows: 

"Vacancies occurring after the 
holdin~ of any prlinary or where 
no person shall oi'fei' himself as 
a candidate before such pr•imary, 
shall be i'llled by the party 
committee of such city: Provided, 
however • tho.t no nrune sho.ll be 
allowed on any ticket until the 
required fee shall have beon paid.n 

Section 5 of Article IV of the Charter of the City 
of St. Louis, provides as follows: 

.. 
"Any vacancy in said board shall 
be filled for the unexpired term 
at the next r;eneral city or state 
election held i'l.fty clays or more 
after such vacancy occurs; provid­
ed, tllat whenever three or more 
vacancies exist in said board such 
vacancies shall be filled at a 
.special election; but no such 
special election shall be held 
within three months prior to sny 
general city or Btate election." 

Sections 21 ancl 22 of the Hevised Code of St. Louis 
1936, reads as follows: 

"Whenever a vaca..ncy exists in the 
office of president of the board of 
aldermen or a vacancy exists or 
vacancies exist in the membership 
of the said board, the political 
central conni.ttees of the City of 
St. Louis recognized by the laws of 
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the State of Missouri are hereby 
authorized each to nominate by a 
vote of a maj ori t:,' of such central 
conunittee,. includi~n; in such 
corn.Eli ttoe any successor of any 
membor which successor has been 
recoGnized as such successor by 
such cornnti ttee, a persori or persons 
of the sru:ne poll tical belief end 
party as the said nominating comm.lttee., 
andllaving the quallfieations to hold 
such office to fill the same for the 
unexpired term." 

"It shall be the duty of such central 
co:mrni ttoes to certify to the board of 
election conlltlissionors the no.rne of 
the person or persons norn.i:nated, and 
also the party which such nominee or 
nominees shall represent. Such 
certificate.or certificates ot nomina• 
tion shall be signed and executed by 
tho presiding officer and secretary 
of tho central committee ma.kinc such 
nomination or nominations; provided 
tho.t in case of the inability of the 
presiding off'icer or secretary of any 
central co:rnmi tte-e to perform such 
duty,. the officers or officel" thereof 
next in rank or all the remaining 
·officers shall sign and execute such 
certificate or certificates of :qomina­
tion, which shall be accepted as if 
executed bl the presiding officer and 
secretary. 

By reading said Sections 21 and 22 of the Revised 
Code and Section 10438 H. s. Mo. 1929, it seems that 
there is a conflict in the manner of nornlne.ting candi­
dates for an Ullexpired to~n as Alderman. Under Section 
23 of J~rticle IX of' the Constitution of Missouri. it 
pertains to the Charter of the City of St. Louis and 
provides as f'ollows: 
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"Such charter and amendments shall 
always be in harmony with and subject 
to the Constitution and laws of 
Missouri, except only that prcivision 
may be made for the graduation of 
the rate of taxation for city 
purposes in the portions of the city 
which arc added thereto by the 
proposed enlargement of its 
boundaries • ·~ ::. -;~ 11 

Section 25 of this same Article of' the Constitution, 
provides as follows: 

"Notwithstanding the provisions of 
this article, the Genoral Assembly 
shall have the so..:c1e power over· the 
city and county of st. Louis that 
it has over other cities and 
counties of this State," .. 

So it would seem from these two provisions of the 
Constitution that, if the ordi:n&rJ.ces or charter of the 
city of 3t. Louis are not in harE1ony with the Constitu­
tion and laws of the state, then such charter and amend­
ments must yield to the provisions of the Constitution 
and laws of the State. 

Section 10468 H. s. Mo. 1929, which is found in 
said Article XIII, provides as follows: 

"Full power and authority are hero­
by co:cU'erred on every c1 ty in this 
state which now has, or may here­
after have, more than 400~000 
inhabitants, to provide for_and 
regulate all elections(for offices 
of and under such city and)for the 
nomination of candidates .for such 
offices; and such provision for and 
regulation of such elections uay be 
effected either by charter provisions 
therefor adopted by the people of 
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such city, according to law, or 
ordinances .therefor duly enacted 
or by the people thereof under 
the power 0f initiative, if any. 
reserved in the charter of such 
ci ty•" 

and Section 10469 of the srune Article, provides. as fol­
loYis: 

"Whenever any S\..J.ch charter pro vi .. 
sions or ordinances so enacted 
shall take effect, such cllarter 
provisions or ordinances shall 
be deer:1ed to supersede and render 
inapplicable as to such city, the 
provisions of the statutes of 
this state relo.tins to municipal 
elections and nominations therefor 
wh"Gh shall have been applicable 
to such city prior to the taking 
effect of such chavter provisions 
or ordinances: Provided, that 
notl::.ins herein contained shall be 
taken or deem~d to affec-t the 
cond1.:tc t a:.'ld supervision of such 
elections by the duly constituted 
election officials appointed 
according to law for such city!" 

If Section 10438 were the only section oi' the statute 
to be considered in con:n.ection with your question, then 
we would say a candidate to fill a vacancy on the Board of 
Aldermen shou.ld be nominated as provided by that section, 
because we think it would take precedence over the provi­
sions of the ordinru1.cea and charter of the city. However 1 
by said Section 10468 a.ncl 10469, supra, the la-'ovmakers 
apparently have IJrovlcled that, if the city, by its charter 
or ordinance provides for the nomination i'or such special 
election to fill a vacancy, then the provisions of' the 
charter or ordinance nill prevail over the general statute 
applying to primary elections in such cities. 
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CONCLUSION. 

It is, there:tore, the opinion of' this Department that 
the political Central Committee of the City of St. Louis 
is authorized to nominate persons to be elected to £111 
v.aoanciee on the Board of' Aldermen of that c1 ty at the 
April electiona. 

Reap$cttully submitted, 

TYRE W. BURTON 
Assistant Attorney-General 

APPROVED: .. 

coti!LL R. HEWITT 
(Acting) Attorney~General 
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