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TA:X..A 'I' ION: 
ASSESSOR: 

Asl:lessor is entitled to compensation for l:i!st 
for each joint owrier of real estate in tenancy 
in· common, joint tenancy or separate real estate 
of husband and wife. 

February 19, 1941 

Mr. w. A. Holloway; Chief Clerk 
State Auditor's O~f1ee 
Jefferson City, M1s~ouri 

Dear Sirs 

We are in reee~pt of your request for an opinion 
under date of-Februqry 16,. 1941. which reads as follows: 

• 

' 
"Subsequent to statutory revisions 
made by the 59th General Assembly 
defining an assessment list, sev­
eral questions have arisen concern• 
·ing a apec1£1c definition of an as­
sessment list, particularly as per­
taining to comp&nss.t1on. We would, 
therefore, appreciate your opinion 
of the following questionsz .. 

"1. Is the Assessor entltled to the 
compensation prescribed for an as• 
sessment .L.st for each joint owner, 
if the assessment list is signed by 
said joint owner? 

"2. Is the Assessor entitled to C'om­
pensation tor auch-l.ist if suehlist 

·is made by the Assessor, pr•auming 
in each case-that sueh joint owner 
has no other asse-csament? 

"3. Is the Assessor entitled to the 
th1rty-f1.ve cents per entry for enter­
ing the interest of each joint own.6r 
on the tax book as de•cribed? 

"4. w'hat is the e.ff'eot of Section 
97931 R• s. Missouri 19291 toward·the 
definition or an assessment lista 
particularly dealing with the question 
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of joint ownership of real estate?" 

All of the above four questions in your opinion 
request can be answered under one heading. 

Section 10950, R. s. MissoUri 19391 which was en­
acted as Section 9'7561 Laws of Missouri, 1937,_ page 570, 
partiall~- reads as follows: 

"The assessor or his deputy or 
deputies shall between the first 
days of June and January, and 
after being furnished with the 
necessary books and blanks by the 
county clerk at the expense of the 
county, proceed to take a list of 
the taxable personal property and 
real estate in his county., town or 
district, and asBess the value 
thereof. in the manner follo~ing 
to witt He shall call at the of­
fice, place of doing business or 
residence of each person required 
by this chapter to list property, 
and shall require such persons to 
make a correet statanent of all tax• 
able property ovmed by such person, 
or under the care, charge or manage­
ment of such person, except merehan­
.dise which may be required to pay a 
license tax, ,being in any county/of 
this sta. te in accordance with the pro­
visions of this chapter, and the per­
son listing the property shall enter 
a true and correct statement of such 
property, in a printed or written 
blank pi>epared for that purpose; which 

statement after being filled out, 
shall be signed and sworn to, to the 
extent required by this chapter by 
the person listing the property and 
delivered to the assessor. ·l~ ·:~ -:l- -::. 11 
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It will be noticed under the above partial section 
that it applioa to personal property and real estate 
and requires the person who has an interest in both the 
personal property and real estate to make a retu~n upon 
the blaru~ furnished him by the county assessor~ This 
section does not say that the assessor shall make the 
return, but if the person does not make a return the as­
sessor, by other sections, is authorized to make a return 
both a,a to personal propert::7 and real estate. '1111s par­
tial section further requires that any person having 
charge or management o£lproperty in the county shall 
make a return. All thrQughthe section .it is the in­
tention of the Legislature that the person owning or 
having management of the different kinds of property 
shall raake a return. 

Section 10996., R, s. Missouri 19391 which was the 
amended laws of Section 9806, R. s. Missouri 1929, as 
amended by the Laws of Mis-souri 1931, page 358, partially 
reads as follows1 

"The compensation o£ each assessor 
shall be thirty-five cents per list 
in counties having a population not 
exceeding forty thousand, thirty 
cents per list in counties having 
a population.of more than forty 
thousand, and not exceeding seventy 
thousand, and twenty-five cents per 
list in counties having a population 

. in excess of seventy thousand inhabi­
tants, and shall be allowed a fee of 
thr:oe cents per entry for making real 
estate and personal assessment books, 
all the real estate and personal prop­
erty assessed to one person to be 
counted as one name, one-half of which 
shall be paid out of the county treasury 
and the other half out of the sta.te 
treasury: ~:- ~l- -~r * * * :~. -l~ .;1- ·:t- {!- * ·:t- ~l- ,. 

Under the above section the payment for the prepa~ 
ration of the list in difrerent counties varies in accord­
ance with the population of the county. Under your ques-
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t;i.on number 3~t which will be answered later on• the amount 
in some counties may be thirty-five cents, thirty cents or 
different amounts. 

In the case of joint tenants in corr@on• which would 
happen in case of a partnership owning real estatE) and 
personal property, and where the question of survivorship 
is not involved, each of the owners of the undivided 
interest in the real estate should make a return as to 
the amount of intersst he owns in the real estate. In 
the ease of a partnership consisting of tl~ee members, 
sharing and sharing alike, the three members of the 
partnership should make e. return tp the assessor as to 
his interest in the real estnte. ~his would require 
the making up of three lists by the county assessor. 

In your request you refer each time to the words 
"joint owner~" 'rhe above example jls the case of one 
class of joint ownership._ Another class of joint owner­
ship is that of joint tenancy. Of course, in the e.ase 
of joint tenancy the grantees of a deed. in that nature 
must receive a deed which refers to the question of 
survivorship or they would still be c~onsidered the same 
as joint owners in common. In the ease of a joint tenancy, 
which means that the real estate is owned by two or more 
joint owners with the right of survivorship involved,either 
of the joint ovmers mar sell his interest in the real es­
tate which would automatically destroy the question of 
jo:tnt tenancy in the property• and since under a· Joint 
tenancy one of the O\vners can sell his interest, it is 
such an interest that he must personally make a return 
to the county assessor. In such tenancies, that is, 
joint tenancy, .each of the joint ovmers must make a 
return to the county assessor and the county assessor 
must prepare a list showing the interest and the value 
of ·each of the joint owners under the joint tenancy. 

Under Section 10950, R. s. Missouri 1939, it will 
be noticed the following appears, "to make a correct 
statement of all taxable property owned by such person, 
·:i· ;~ -::- .n ·In construing the statutes €he word "person" 
shall also be considered singular and plural. All . 
statutes concerning taxes must be strictly construed. 
Statutes authorizing collect:im_of taxes must be strictly 
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construed, as was held in the case of State ex rel. 
Western Union v. Ma.rkway, 110 s. W. (2d) 1118, ~i;l:l 
Mo. 976. 

Collection of taxes can only be made in accordance 
with tax books as actually made and furnished to col­
lector. StatB ex rel. and to the use of Parrish v. 
Young, 38 s. w. (2d) lC:2l, 327 Mo. 909. 

Sectiona 9915 and DD16, R. s. Missouri 1929, provide 
for the method of collection of personal taxes. If suits 
are filed for personal taxes they should be filed against 
the proper parties who are owing the te.x.es. If the per­
sonal property is owned jointly by entirety it would be 
impossible for the two owners of the property individually 
and singularly to return an assessment list to the county 
assessor for his, or her# interests in the jointly owned 
property. If it were possible to so return an assessment 
list by stating that they are the owners of the undivided 
half it would not be the proper procedure for the assess­
ment on account of the fact that owners of property by 
entirety are not the ovmers of an undivided one-half 
interest in the property. · Ovrners of property by entirety 
are by a fiction of law treated as one person. In the 
case of Greene v. Spitzer, 123 s. w. (2d) 57, par. 2, 3, 
the court said: . 

"'An estate by the entireties ia 
created by a conveyance to the 
husband and wife by a deed in the 
usual form. It is one estate 
vested in two individuals who are 
by a. fiction of law treated as one 
person, each being vested with 
entire estate. Neither can dis• 
pose of it or any part of it with­
out the concuiTence of the.other, 
and in ease or the death of either 
the other retains the estate. It 
differs from a joint tenancy where 
the survivor succeeds to the whole 
estate by right of the survivorship; 
in an estate by entireties the whole 
estate continues in the survivor. 
The estate remains the same as it was 
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in the first place. except that there 
is only one tenant of the whole estate 
whereas before the death there were 
two.' Ashbaush v. Ashbaugh et al., 
273 Mo. 353, 201 s. w. 72, lac. cit. 
73.n 

The above case applies to real estate, The same laws 
apply to personal property, and, in the case of Ambruster 
v. Ambruster, · 31 s. w. (2d} 28, par., 6, the ~·ourt said: 

"'That a husband and wife can own a 
banl<: account as tenants by the en.­
t1rety may be conceded, Cr•aig v. 
Bradley, 153 Lio. App. 586, 134 s. 
w. 1081; and that they or two or 
more other persons may hold such 
an account as joint tenants has 
been declared by statute as well 
as the decisions of our courts of 
last resort.. Secttons 117'?9, .. 
11840, Rev. St. Mo~ 1919; Missis­
sipDi Valley Trust Co. v. Smith,. 
320 Mo. 989, 9 S. W. (2d} 58 and 
cases cited. -:i- ~l- ·>~ ~" .;:- -::- -;~ -.c ,, ·i:-. 11 

Under the holding in the above cases the owners by entirety 
are considered the srune as one person, and where property 
is jointly ovmed by husband e.nd wife it would necessarily 
mean that a separate return be made upon an assessment of 
property owned by entirety. l~lso, if either one of them 
owned either real estate or personal property in thelr 
own right a separate return must be rnade by each of them 
singularly as well as the return made by them by entirety. 

The fourth question asked in your re:quest, which 
reads as follows: 

"~'Vhat is the effect of Section 9793, 
R. S. Miss ouri 1 1929,; toward ·the 
definition of an assessment list, 
particularly dealing with the ques­
tion of joint ownership of real es-
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te.te? 11 

is not applicable to the auestion of joint ownership of 
real estate but is :merely a "cure all" section to make the 
real est~1_l:.e respon~ible for the taxes even thoucJ::t there is 
a mistake made in thv name of the owner or possibly the 
wrong 01'.'1J or. 

COHCTJUSION 

In view of the above authorities it is tho opinion 
of this department that wliero several persons ovm reo.l 
estate and- personal property in corrJ.non each ovmer has 
such an interest in the property that he must make a 
personal return of his property ovmed by him in corm on 
with others as set out in Section 10950, n. s. Missouri 
1939, o.nc.L the asBessor must prepare a list from his turn 
in showing the valuation and interest of ee.ch joint owner 
in conunon in the propez·ty turned. ln by the respective 
joint owners in common. .. 

It is further tho op5.nion of this department that 
joint ovmers of real estate and persona~ property, by 
joint tenancy. which involves tho question of survivor­
ship, shall separately make a return of their real es­
to.te and personal prop~rty w1-'!.ich is involved in tho 
joint tenancy and the question of survivorship does not 
prevent ther1 from makine:; a separate return as to their 
interest in the personal property or real estate for the 
reason that under the law they are per-mitted to sell tll.eir 
interest ln the joint tenancy whicll automatically destroys 
tho quest:lon of survivorship under the joint tenancy. 

It is further the opinion of this department that 
in case property is ovmed by a husband and wife as tenants 
by entirety there should only be one turn in to the aS$ssor 
as to the propel-.ty owned by the husbo.nd and wife for the 
reason that under the law in an estate by entirety the 
husband anci wife are considered one person and neither of 
thent could dispose of their separate interests in the real 
estate owned by the.m_by entirety but to dispose of the 
same both of them must sell at tho same time. 
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It is .fu.rther the opinion of this department that 
where persons are required to turn in t:tteir property, 
both personal and real estate, \Vhich is held either in 
a tenancy in con~on or by joint tenancy, they should 
include in their turn in other property held by them. 
In the case of a turn in on real estate by entirety, if 
the husband and wi.fe own other real estate which is in 
their name other then by entirety, or if they own per­
sonal property individually they should make a separate 
return as to the real estate and personal property owned 
by them as individuals,. and the assessor should be required 
to make a list for not only the real estate held by en­
tirety but also to :rtla.ke a separate list of their individual 
property not held by entirety, and he should be allowed the 
fee allowed in that county for making the list. There may 
be, .for a husband and w1£e 1 as many as three lists, as for 
example: A husband and wife own a piece of real estate by 
entirety. This would be a separate list. The husband may 
own a piece of property in his own name. This would be 
a second list, and the wife may own a piece of property in 
her own name. This would ·be a third 1113t. 

Respectfully submitted 

W. J. BURKE 
Assistant Attorney General 

AP2ROVIID: 

covttt R. HEt'nT11 

(Acting) Attorney General 

WJB:DA 


