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SHERIFFS: 
SALARIES AND PEES: 

Sheriffs may charge for serving notices 
and for mileage in such service made by 
the court pertaining to jurors and their JURIES: 

_______________________ s_e_r_vice··---------------·---------------------

March 19, 1.941. 

Mr. Willie C. Jones 
Sheriff of Shelby County 
Shelbyville, Missouri 

Dear Mr. Jones: 

This is in reply to yours of recent date wherein 
you submit the following: 

11 I would like to have your writen 
opinion on these t·wo questions: 
w~en a jury is called for a trial 
and a cas{} has been climaissed or 
settled if the circuit judge orders 
tho·sherif'i' to stop the jury ~nd 
not have them como in as pel." scheduled 
and the sheriff goes out and travels 
one hundred and fifty or two hundred 
miles to get them stopped, where the 
cost would be s·eventy•two dollars 
(~~72.00) to ttle county if' they came 
in whereas by ordered, by the circuit 
judge the cost would be twenty or 
twenty-five dollars, or pay for the 
miles traveled, just to save the 
county money by stopping the jury. 

11 I woUld like to have your opinion 
on above, if its legal to collect a 
certain araount o:f :money to stop a 
jury if ordered by the judge. 

"When a jury gas been sw.rm10ns when 
the court is :1.\n vacation and a trial 
is set, if they l1ave been suramoned 
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and dismissed once and the sheriff 
is ordered by the circuit judge to 
call them in for an additional trail, 
is it legal in your opinion to charge 
for the necesa.ry miles traveled in 
calling the jury back at this later 
date for a trial that has been set 
for a later dato? 

11 I would like an answer as soon as 
it will be convenient for your." 

Your request goes directly to the question of whether 
or not a sheriff raay be paid for his service in notifying 
the standing jury to attend or not to attend court on 
certain days, It is generally known that it is the 
practice of tho circuit ~wurts, in order t·o cut down the 
expenses of juries1 to make orders that such juries will 
attend only on days when needed. Each d~y a jury attends 
court its expenses, without mileage, is ~~72.00. It is a 
well lmown rule of law that, before an .. offi:9!-~t' is entitled 
to compensation~ he must be able to put his· f:tne;cr on the 
statute authorizing such compensation. The most recent 
statement of this rule is stated :Ln Nodavmy County vs. 
Kidder, 129 s. ~. (2d) 857, 1. c. 860: 

"It is well established that a public 
officer claiminc; compensation i'or 
official duties per;formod must point 

·out tho statuto aut;~1oT•izinc; such pay­
ment. State ox rol, Duder v. Hackmann, 
305 l•Io. 342, 265 s. W. 532, 534J State 
ex rol. Linn County v. Ada.ms, 172 Mo. 
1 1 7, 72 3. n. 655; Vlilliruns v. 
Chariton· County, 05 l~lo. 645." 

Section 13411 R. s. No. 1939, provides for fees 
for sheriffs, und that part of it which especially 
pertains to your que.stion is as follows: 

"For summoning a standinc; jury • • 
For serving every notice or rule 
of court, notice to take deposi­
tions or citation • • • ••••• 

. .. 

• • .50 
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"For each mile actually traveled in 
serving any von1re S1Jli1rtlons, wrl t, 
subpoen.a. or other order of court 
when served more tha.'l1. five miles 
from the place where the court is 
held, provided that such mileage 
shall not be charged for more thru1. 
one witness subpoenaed or venire 
summons or other writ served in 
the same cause on the same trip • • (:o .10 , 

The word "notice" may generally be defined as that 
which imparts information of the fact to the one to be 
notified, so if the qourt makes an order for the sheriff 
to notify a juror concerning his service in that court 1 

then the she:;rriff by so notlfylnc the juror performs a 
service v:llich c01~1es within the claims of s ervinc notices • 

Under t~1e provisionD of Section 15411 cited above, 
it will be seen that the sheriff is entitled to 50}! for 
serving u notice or rule of court. ~~eh~refore, if the· 
court mal;":es an orcler for tl.1o shel."'iff to give jurors 
certain not:!..cos and tho clerk fl..U'n1shes the sheriff 
with a certified copy of that order and the sheriff 
than serves this notice on tllo jm~or, then it is no 
question but that he Ylould be entitled to the fees for 
sorvin.:::; notices all(l fo1" whatevel'' miloace in e.xcoss of 
five miles .from tho place of such court he may charge 
at tho rato of 10}! per mile therefor. 

CONCLUSION 

r/e are, thm"'efore, of' the opinion that the sheriff, 
for servin{:~ notices on jurors which are in the "standing 
jury". \"Joulcl !Jo authorized to mako 0. char[;e of sort for 
each not.icc served together with mileage O:t the rate of 
10¢' per mile for each mile traveled in service, more 
than five rnlles from the place of· tho court. 
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VJe arc further of tlle opinion that the ·sheriff uou1d 
be authorized t;o charco, for sUii1Elonin,~~ the standins jury, 
(;8. 40 only :Cor ou.ch regular terril oi' such court. 

Ftespectfully subirli ttecl, 

TYIC ·,r. BURTON 
Assistant Atto~c·ney Goueral 

APPIWVi.J:J: 

VAN~ c. 'l'mm.Lo 
(Acting) Attorney-General .. 
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