SCHOOLS: Contract for more than one year with
legal and binds new board, 1f contrac
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(Overruling opinion of Mr. Buffington and reafllrmwng
opinion of General Crow of Mgy 1, 1933, to Board of

Bducation, Columbia, Missouri)
May 9, 1941

Mr. Robert W. Smart
Prosecuting Attorney
Lawrence County

Mt. Vernon, Missourl

Dear Sir:

You recently submitted by telephone the following

request for an opinion:

"The achool board of Miller, Missourl,

(a town with a six director board)
shortly bsfore the annual school elec

tion in April 1940, and probably in March

1240, hired & superintendent of schoo
iffor two years, namely, for the school
year of 1940-41 and the school year o
1941-42, and entered into a written c
trect with such superintendent for th
period of time. The personnel of the
board of directors changed as a resul
‘of the eannual school election held in

ls
f
on-
at

t

4pril 1941. The pressent school board

desires to rescind the contract, if

poassible, and the opinion of thils de- -

partment is requested as to whether or not
it may cancel the contract. There 1s

no evlidence that the contract was executzd

or induced by fraudulent practices or as

a result of nepotism."

There has been conelderable discussion bot
con comerning the question whiech you present.
closing an oplnion rendered by this department

h pro and
e are en=-
on May 1,

1933, to the Board of Education, Columbia, Missouri, in

which this question 1s exhaustively discussed.

The statutes
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do not bear direetly on the guestion. It hes long been

& custom for the perlod of time for hiring teachers and
superintendents to be for but one year, but in the absence
of eny statute prohiblting a contract for longer than one
yeer, we think such a contract is not illegal. A change
in the persomnel of the board of directora, as a result

-of the annual school electlon, will not 1lnvalidete such

a contract, but in faet will bind the new board provided
that such contract 1ls made in good faith without fraud
or collusion and 1s for a reasonable period of time.

A most exheustive review of this question is con-
tained in the decislion of Tate vs. School District No.
11, 23 8, W. {2nd) 1013, l.c. 1021. The declisions of

- many forelgn states are contained thereln, but we will

not burden this opinion with quotations from them all.
We will cite the general rules asg set forth in 35 Cyc.
1079 and 24 R.C.L. 579t .

"The prevailing weight of judicial
authority on the subject 1ls thus stated
in 35 Cye. 1079, 1080: 'In the absence
of a statutory provision limiting,
either expresely or by implication, the
time for which a contract for employment
of a school~teacher may be made to a
period within the contracting school
board's or officers! term of office,
such board or officers may bind thelr
successors in office by employing a

* teacher or superintendent for & period
extending beyond their term of office,
or for the term of school succeeding
their term of offilce, provided such
contract is mede in good falth, without
fraud or collusion, and for & reasonable
period of time; and the succeeding board
or officers cannot lgnore such contract
because of mere formal and technical
defects; or dbrogate it without a valid
reason therefor.t
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The prevailing rule 1s thus stated

in 24 K.C.L. 5798 'In the absence

of un express or implled statutory
limitation, a school board may enter

into & contract to employ & teacher

or any proper officer for a term ex=
tending beyond that of the board it-

self, and such contract, 1f made in

good faith end without frsudulent
colluslon, binds the succeeding board.

It has even been held that, under proper
clrcumstances, a board may contract

for the services of an employee to
commence st a time subsequent to the

end of the term of one or more of thelr
number and subsequent to the reorganization
of the board as a whole, or even sub=
sequent to the terms of the board as a
wnole, The fact that the purpose of the
contract 1s to forestall the action of

the succeeding board may not of itselfl
render the contract void. DBut a hiring
for sn unusual time ls strong evidencs

of fraud and collusion, which, i £ present,
would invealldate the contract. Of

course, any statutory lmplicatlion that the
powers of the board are limited to the
‘current term would invalidate contracts
for a term extendlng beyond that of the
board." :

You will note that the declsion of Gates School
District 53 Ark. 468 1s based on a statute similar in
purport to that of the Missouri statute. Likewlse,
in the decision of Reubclt vse Noblesville 106 Ind.

473 numerous other cases sup orting the rules above
gquoted are cited. The only sound reason for permite
ting a contract in excess of one year secns to be to

the effect that desirsavle teachers and superintendents
may be lost to the school if the board is not authorized
to employ them for more than one year.
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In the declsion of Aslin vs. Stoddard County 106
S« Wo (2nd) 472, the question arose as to whether or not
the eounty court of Stoddard County was lisble under a
contract made to a Janitor, and whether the members of
the county court were bound by their predecessors. The
Tate decision 1s clted and ap roved. The decision in
the State of Minnesota, 108 Minn. 142 is as follows:
"While there 1is some apparent confllet in the authorities
it 1s rcasonably clear that the welght of authorlty is
to the effect that the board has such power." Another
applicable and pertinent cltatlion mentioned in the opinion
is Commissioners of Pulaskl County vs. Shields 136 Ind. :
6, as follows: '

"It (the boerd) is a continuous body
while the personnel of its membership
changes, the corporation continuea un-
chenged. It has power to contract.

Its contracts are the contracts of the
board, and not of 1ts members. An .
essential characteristic of a valid
contract l1s jthat it is mutually binding
upon the panrties to 1t. A contract

by & board - commissioners, the duration
of which extende beyond the term of
service of {ts then members, is not,
therefore, invalid for that rcason.

We think that a school board spesaks by and through
1ts members but the board continues even though the
membershlip be constantly changing and in the last analysis
it 1s the board and not the individusel members that makes
a contract. In the Stoddard County declslon, l.c. 477,
the court further saild: '

"In our opinion a county court has power
to make a contract such that here in

question for a reassonable time, the per=
formance of whiech will extend beyond the
term of offlce of some member or members
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‘of the court. We &0 hold."

- The question might arise as to the effeet of an
enactment by the legislature in 1931, Laws of 1931,
page 331, wherein countles of 200,000 and less than
350,000 Inhabitsntg the board of educetion may con=
tract under certain-conditione with the superintendent
of schools for a school district for & period not to
exceed three years. 7The act further provides that the
board mey enter into contracts with teachers not to
exceed two years. OSome lawyers might interpret this
section as a recognltion by the legislature that cone-
tracts for teachera may not be extended beyond one
year, and by the act attempt to enable the contract
to extend beyond a year only in & certsin ecounty (St.
Louis County).

It is ressonsble to place the op oslte lnterpreta=~
tion, thet is to the effect that the only intention of
the legislature was to limit the term as 1t relates to
time of such a contract, thereby recognizing that sueh
power alrcady exlsted, but the leglelature merely wanted
to 1limit the length of the term of the contract.

This department rendered an opinion to Honorable
Lloyd W, Klng, State Superintendent, Department of
Public Schools, on June 1, 1939, on an entirely differ-
ent set of fescts to which you present. However, the
learned writer of the opinion appears to have branched
out lnto the guestion herein lnvolved, we think need-
lessly. But the result was the apparent confllet in
the opinions of thie department releting to your gquestion.

In so fer as our opinion of June 1, 1939, oonflicts
with our opinion of Mey 1, 1933, we overrule the opinion
of June 1, 1939.
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You state in your letter that the superintendent
in question was hired for two years. This doe 8 not
appear to be an unreasonable period of time and we are
of the opinlon that the contract, in the absence of the
elements mentioned sbove, ls legal and binding on the
new board of dlrectors. '

Respectfully submltted

OLLIVER W. NOLLN
Assistant Attorney General

APPROVED: - )

VANE THURLO B
(Acting) Attorney General
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