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COUNTY 'rREA.SUR.f£R: Surplus monies can only be paid through 
suitable order from county court • 

. i 

J a:nu&ry 3, 1941 

Honorable Willard ~;. 'Iucl{er 
Assistant Prosecuting Attorney 
Gr.:;;ene County 
Sprinsfisld, Missouri 

Dear C-\ir: 

We are in receipt of: your request for an opinion, 
dated Lecember 26, 1940, which reads as follows: 

"Mr., Kirk Baxter, 'Treasurer of Greene 
County 11 Missouri, requested the follow ... 
ing opinion: 

'Prom time to time the proceeds from 
the sale of certificates exceeds the 
amount of' claim the various funds hold 
against the property sold.- ·•This surplus 
is turned to the County 'l1reaaurer and 
becomes a liability to the county. 
~hat disposition should be made of this 
surplus?' 

I think the 'real problem w-ith which l\ir. 
Baxter is concerned, concerns the ques­
tion as to whether he, as County Treasu­
rer 1 ·should attempt to determine who 
the owner or agent is and then distri­
bute the surplus, or us to whether the 
question of determining the owner or 
agent should be decided by the County 
Court and the surplus distributed by 
the treasurer only on order of the 
County Court,. Section 'it9959 1 R. S. of 
Mo., 1929, as Amended Laws of 1933, 
Page 425, leaves this question subject 
to interpretation. 
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As the County rrreasurer he. s a con­
siderable amount of 1rroney on hand 
to distribute under this act, we will 
appreciate -your early advice." 

Section 9959, Laws of IUssouri, 1933, page 428, 
reads as follows: 

''When real estate has been sold for 
taxes or other debt by the sheriff or 
collector of any county within the 
state of 11Tissouri, and the same sells 
for a greater amount than the debt or 
taxes and all costs,in the case, and 
the owner or owners, agent or agents 
cannot be found, it shall be the duty 
of the sheriff or collector of the 
county, when svch sale has been or may 
hereafter be made, to make a written 
statement describing each parcel or 
tract of land sold by him for a great­
er amount than the debt or taxes and 
all cqsts in tho case, a.nd for ·which 
no ovn1er or owners, agent or acents 
can be found, together with the ruaount 
of surplus money in ee.ch case, which 
state::nent shall be subscribed and svvorn 
to by the sneriff or collector making 
the same before some officer competent 
to administer oaths within this state, 
and then presented to the county court 
of the county where such sale has been 
or may hereafter be :made; and on the 
approval of the statement by the court, 
the sheriff or collector making the same 
shall pay the said surplus money into 
the county treasury, take the receipt 
in duplicate of soid treasurer for said 
overplus of money and retain one of the 
said duplicate receipts himself and file 
the other with the county court, and 
thereupon the court shall charge said 
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treasurer with said runount. And said 
tr~asurer shall place such moneys to 
the credit of the school fund of the 
county, to be held in trust for the 
term of twenty years for the owner or 
owners or their legal representatives. 
And at the end of twenty years, if such 
fund shall n:ot be called for, then it 
shall become a permanent school fund of 
the county. County courts shall compel 
owners or agents to make satisfactory 
proof of their claims before receiving 
their money: Provided, that no county 
shall pay interest to the claimant of 
any such fund." 

In construing this section, we are of the opinion 
that persons who are rightful claimants to funds which 
have been locic;ed with the county treasurer, as is 
designated under the aforesaid section, must appear 
before the county court of tho county, and make positive 
proof to the county court in order to substantiate their 
right to said money. V1hereupon, it 1s the duty of the 
county court to enter its judgment of record, setting 
forth the court's findings. Upon the certifice.tlon of' 
the judgment o.f the county court to the county treasurer, 
he should, in compliance v1l th its order ,s_nd judgment of 
record, pay the moneys to the respective claimants • . 

We cite Section 9958(b), Laws of Missouri, 1933, 
page 441, merely for the purpose of showing the legislative 
lntent where tax moneys are to be refunded by the county 
treasurero· It will be noted ,by reading this section that 
the legislature has been consistent in providing a ~nethod 
for county treasurersto refund money. 

"No sale or conveyance of land for 
taxes shall be valid if at the time 
of being listed such land shall not 
have l.1een liable to taxation, or, if 
liable, the taxes thereon shall have 
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been paid before sale, or if the de­
scription is so imperfect es to fail 
to describe the land or lot with rea­
sonable certainty ar:d for tl1e first 
two enumerated causes, the money paid 
by the purchaser at such void sale shall· 
be refunded, with interest, aut of the 
county treasury, on order of the county 

. court." 

CONCLUSION 

It is our opinion tlw.t a county treasurer can 
only pay surplus moneys, derived from the sale of lands, 
to claimants who have made strict proof of their right 
to same before the county court, and the county court 
has found, through a judgment of record, that they are 
the rightful claimants, and certified said order and 
jud~ment to said treasurer • 

AfPRJVLD :· 

COVhLL P • IL~ \IITT 
(Acting) Attorney General 

BRC:VC 

. Hespectfully submitted, 

B. HICHARlJ[, CH.LECH 
Assistant Attorney General 


