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SCHOOL DI$TRIOTS: May sell school wildings if no longer 
required and new building is provided. 
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T'.1!arch 24, 1941 

Mr. Ho!OOrt P. C. Wilson, III 
Prosecuting Attorney 
Platte County, 
Platte City, l~issouri 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of 
Varch 4, 1941, which is as follows: 

"I respectfully req'tJ.est the opinion 
of your department on the question 
presented by the following factual 
situation: 4 

"A consolidated school district in 
our county has closed several schools 
in the rural area in the district con­
solidatted. The board now wishes to make 
some di~posit:ton of the old school" houses 
inasmuch\as insurance must be paid on 
them ,,.,hen" they are idle and ir..~,smuch as 
there i~ ~~nsiderable depreciation on 
the materials in the buildings. The 
board would like to tE:ar down these .old 
buildings and dispose of them in this 
manner if such is a permi ~ ·"ible course 
of action. May such action be taken, 
and if so, what is the proper proceedure 
for the board to take in so doing?" 
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Mr. Robert P.O.W1lson,III (2) March 24, 1941 

From your request we assume that the schooJ district 
in question is one organize4 under the provisions of Section 
10487, R. s. Mo., 1939, and governed by the provisions of 
Article V of Chapter 72 of R. s. Mo. 1939. 

Section 10471, R. s. Mo. 19391 x:eads in part as 
i'ollowa: 

"* * u; and whenever the:r·e is within 
the district any school property that 
is no longer required for the use of 
the district, the board is hereby 
authorized to advertise, sell and con­
vey the same, and the proceeds derived 
therefrom shall be· placed to the credit 
of the building fund of such district." 

This provision would seem to authorize the board of 
directors to di~pose of any school property that is no 
longer required ror the use of the school district. We. 
also ret'er you to Section 10403, 11. s. Mo. 1939, contained 
in the laws applicable to all classes or schools wherein it 
is provided that no "school cite shall be abandoned or 
sold until another oi te and house are provided for e uch 
school district." I take it that in the present instance 
the consolidated district has another schoolhouse in which 
instruction may be given· or they would not have desired to 
abandon the buildings in contemplation. 

Under the above provisions it is our opinion that the 
board of directors of this school district ie authorized 
to sell the build.ing and cite of the abandoned schoolhouse. 
lf said buildings a;re not now required by the district in· 
order to carry on itf educational p_rogram. We see nothing 
that would. prevent the district from selling the buildings 
and.cites intact or tearing down an old building and dis­
posing of the materials after destruction. In any event, 
it is the sale of the school district's :property which the 
board is authorized to do. 

APPROVED I 

VANE c. ifi'Hulito 
(Acting) Attorney General 

LU3/rv 

Respectfully submitted, 

LAWRENCE L• BRADI~Y 
Assistant Attorney General 


