LTUEMOSYNARY INSTITUTICIS: Providing room and board for
employee 1s within the discretlon
of superintendent. usmployee 1if
not allowed board should be charged
for same.

e T e e

April 8, 1942

llon, Ira A, Jones, President
Board of lanagers

State Kleemosynary Institutlons
Jefferson City, lissouri

Dear S5ir:

This department 1s in receipt of your request for an
opinion, which reads as follows:

"In employing some employees at our
institutions we furnish room and meals
as a part of their compensation. Other
employees are not furnished quarters
and are given more compensation.

"Where we furnish maintenance, could we
pay out of Personal Service the full
amount and then have the employee pay
the hospitel for his maintenance and
use the money that the employee pays to
buy food with?"

Section 9320 R. S, llo. 1939, provides as follows:

"The board may, by order entered of
record, provide any employee board and
living quarters in addition to salary,
or wages, when such board finds 1t 1s
for the best interest of the institu-
tions under 1ts care so to do."
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The above atatute provides that the board "may"
provide any employee board and living quarters. It is a
well established rule of statutory constructlion that when
the word "may" is used in a statute that it is permissive
only and not mandatory. State ex iInf., HeKlttrick v. Wymore,
119 5. W, (2d4) 941, 343 llo, 98. Therefore, it 1s left to
the sound diaorotion cf the board whether, In addition to
salary, an employee in any of the state eleemosynary insti-
tutlons shall receive board and llving quarters.

Section 92683, R. S. lo. 1239, provides as follows:

"All nurses, attendants and other
employees necessary to the esconomlc
adninistration of the several insti-
tutions shall e employed by the
superintendent thereof and the com-
pensation therefor shall be fixed by
the superintendent with the approval
of the board. The superintendent
shall from time to time furnish to

the board of managers a list of the
several persons employed in the instl-
tution under his care, together with
the salary pald such employee, and

the board of managers shall have power
aend authority to reduce the nunber of
employees and to reduce the salary of
any of the employees therein."

Under the above section the amount of compensation
recelved by any employee is fixed by the superintendent with
the approval of the board and i1f the superintendent decldes
to give an employee increased compensation in place of room
and board we believe this 1s a matter entirely within his
discretion.

Section 9296 R. S. Ho. 1933, provides as follows:
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"Any purchase of food, other than
the usual quallity purchased for the
inmates thereof, to be used by or
for anycne other than the inmates
of said institution shall be charged
directly to the indlvidual respon-
sible for sald purchase."”

Section 090365, R. 5. Ho. 1939, provlides as follows:

"Hereafter, whenever, under eny lew

of this state, or any mle or regula-

tion made under the asuthority of any

law of this state, any county, mmnici-
pality, guardian, trustee or person is
required to pay eny sum or sums of

money for the support of any person
confined in any penal institution, or

in any state hospitel, reform, indus-
trial or other eleemosynary institution
belonging to this state, or established
or maintained by this state, or is re-
quired to pay eny sum for the meintenance,
use or benefit cf smy such institution,
the same shell be pald, as may be now or
hereafter provided by law, into the treas-
ury of the institution entitled thereto."

‘We believe under the sbove sections that the stete when
it provides food to an employee whom the bcard has not by
order declared to be entitled to such food in additlon to
his salary, should charge sald employee for such food and
the money recelived therefrom should go into the treasury of
the institution. Section 9386, R. S. lo. 1939, provides
that all moneys received under Section 9365, supra, should be
forwarded to the State Treasurer.
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CONCLUSION

It 1s, therefore, the opinion of this department that
it 1s wlithin the dlscretion of the bocard of managers of the
eleemosynary Institutlions whether any employee shall recelive
in addition to hls salary board and living quarters.

It is further the opinion of thilis department that the
compensation recelved by the employees of the eleemosynary
institutions is a matter entirely within the discretion of
the superintendent of the institution, which amount, however,
mast be approved by the board of managers. An employee who
is not entitled to board should be charged by the state if he
receives meals from the state and the money so received
should be placed in the treasury of the institut’on and for-
warded to the State Treasurer.

Respectfully submitted,

ARTHUR O'EELFE
Assistant Attorney-General

AFPROVED:

ROY IeK RICL.
Attorney-Ceneral
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