STATE BOARD OF NUHKSE EXAMINERSS

August 27,

Miss Laure Layher, . lie
Lxecutive Secretary
Board of liurses lixaminers
Jefferson Clty, Mlissouri

Dear lilss Layhers

Permits to practice nursing as
provided by Section 10033, R. Se.
Mo., 1939, cannot be !issurl to
any applicant under the age of
21 years.,

1942,

FILED

5/

The Asttorney-General wishos to acknowledge
recelpt of your lettar of August 26th requesting an opinion
from this Lepargment, Your letter, omitting captlion and

signature, 1s as followsj

"The Board deslres =2n opinion on the
possibllity of the issuance of
temporary permits to student nursos
who are seeking enrcliment in Medical
Unit No. 70, which is about to be
activated for military service, A
number of the student nurees lack a
mwonth or two of attaining their twenty
first birthda; that would make them
elisible for the State Board examina-
tion to be held September 17th and

13th.

"Section 10033 of our law refers to the
issuance of temporary permits.

"Your oplinion will be appruciatad.f

l‘or the purpose of determining this question we
would like to cite two sectlons of the statutes. The first
provision we wish to call to your attention 1s Section 10033,

Revised Statutes of lllssourl for

1939, which reads as follows:

"The Board way in its discretlon grant
2 temporary permit to practice as a
reglstered nurse for a designated period
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pending permanent licensing Dy exame-
ination or by reciprocity to an sppli-
cant who shall satisfy the Board as to
character and nrofessional gqualifica~
tions end as to the need of such tempo-
rary permit upon the payment by such
apolicant therefor of a Tfee of two
dollars ($2,00) pending examination, or
ten dollars (4$10,00) pending determina=
tion as to whether such porson is
entitled to n license by reciprocity,
and such fee for such temporary perait
shall be aprlied upon the fees payable
upon the issuancs of a permenent license
to sueh person,”

I also wish to ecall your attention to Section 10034,
Re 3. lios 1939, which provides as follows:

¥The Board shall admit to examination
for license to practlice as a nurse any
applicant who shall pay a fee of ten
dollars ($10,00) and shall submit to
the Board satisfactory written evie
dence, verified by oath, if requirsd,
that sald applicant:

"l. Is twenty-one years of age;
"2. Is of good mioral characters;

"3. Is a graduate of an accredited
high sehool or has the gqulivelent in
units of high sehool work toc the satis-
factlon of the board,

"4, Has since the year 1927 gradu-
sted from an sccredited school of
nursing giving a three-year course of
Instruction, (or has graduated previous
to 1927 frou an accredited school of
nursing giving at least a two~year
course of instruction), in which course
of instruction the theory taught shall
have been proportioned to practice in
a hospital to the satisfaction of the
board. 4in applicant failing to pass
such cxamination shall be re-admitted
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to examination within one year
thereafter without the payment of
an additional fee," :

This seems to be a question of the construction
of the statutes with regard to temporary permits. A8 can
bs seen from Section 10033, cited abovo, the board may
in its discretion iszue a temporary permlt to persons to
practice as repglstered nurses for a designated period,
even though such nurses have not had the opportunity of
talcing the examination as required by statute. Howaver,
as will be ssen from reeding the aforesald section ve see
that the board may issue such permits "to an applicant
who shall satisfy the Board as to character and professional
gqualifications," In other words, these permits may be issued
if the persons applylns for same are qualifled both as to
character and as to professional qualifications.

Granting for the purpose of this opinion that all
applicants can satisfy thes board as to their moral gualifi-
cations, the cuestion seems to rest upon the interpretation
of the term "professional cuslifications."” In order to
arrive at a definition as to this term, 1t is necessary to
look at Section 10034, cited above. The flrst qualification
under this section of the statute is that a person be twenty-
one years of agee. In ordsr for a person to take such ex-
aminations they must have this qualification and it i1s our
opinion that in order for a permlt tc be lssued to any applie
cant that they also mmst have such quallifications. As we
view this matter the only purpcece of a permlt, as set out
by Section 10033 aforesald, i1s to allow applicants who have
completed thelr term, who are of good moral character and
who are of the age ol twenty-ocne years, to practice as a
reglstered nurse untll they have an opportunity to take the
examination as required by lawe It is apparent that they
ere not permitted to take such examinatlion until they are-
twenty-one years of age and we do not believe that they can
be issued a permit untll they have reached that age. If
a person is twenty-one years of age and can meet the addi-
tional requiremnents as set out by statute, we are of the
opinion that the Poard of Nurse Lxamlners can issue a permit
to them tc practice for a designated time, which we inter=-
pret to be such time as they are able to take the examinations,
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Conclusion

Therafore, 1t is the opinion of this Department
that the permits to practice nursing as contemplated in
Section 10033 of the Revised Statutes of Missourl for 1939,
cannot be issued to any ap licant who does not have the
professional qualifications and that a permit cannot be
issued to & person under the age of twenty-one years,

fespectfully submitted,

JOHN S. PHILLIPS
Asaslstant Attorney-(General

APPROVEDs

ROY MOKITTRICK

Attorney-General
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