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Degr Silr:

This ls in reply to your letiter of recent date wherein you
request. an opinlon from thls department on the questlon of the
assesament of taxes on properties held or owned by persons who
have come to this ttate and who have been assessed on such prop-
erty while reslding in another state, but who own or hola Lthe
property on June lst, of this year in thils Ctate.

From your letter, 1t seems that the persone whom you propose
to assess have come from the ftate of Iowa end they ere teking
the position that since that ttate fixes the csgessment date as
of Januery lst, and since they have been taxed as of that date,
then the State of iiissocuri would ve prohibited from taxing the
same property which they own or hold on June lst, of this year,

Section 10940 H. 5. Lo., 1939, provides as followst

"Hvery person owning or holding property on
the first day of June, including all such
property purcheszed on that day, shall be
liable for taxes thereon for the ensuing
year."

Under Seection I of Artiele X of the “onstitution of lissouri,
it 1s provided as follows:

"The texing power way be exercised by the
general assenbly for state purposes, and

by counties and other runicipal corpordionse,
under suthority granted to them by the
general assembly, for ecounty aand other
carporste purposes.”
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ceetion 6 of seld Article exempts property in the fol-
lowing language:

"The property, real and personal, of the
Gtate, countles and other munliclpal cor-
porations, end cemeteries, shall be ex-

enpt from taxatlon. Lots in lIncorporated
cities or towms, or wlithin one mile of the
limits of any such city or town, to the
extent of one acre, and lots one nile or
more distant from sueh cities or towns, to
the extent of flve acres, with the bulld=-
ings thereon, may be exeupted from taxatlon,
when the sa.e sre¢ used exclusively for religlous
worship, for schools, or for purposes purely
charitable, also, such property, real or
personal, as may be used exclusively for ag-
ricultural or hortlicultural socletles: FPro-
vided, that such exemptions shell be only

by teneral law,”

By the foregoing sections, it will be secn that the property
il owned or held in the State of Kissourl on the first day of June,
is liable for taxes unless 1t comes within the exempitions provided
in Sectlon & supra.

Ve think that the contention of the Iowa taxpayer 1s met by
- the statement of the court in the case of State ex rel v. Gehner,
9 S.ue (2d) 621 - 523, wherein the court sald:

"Bach state is soverelpgn, and, where 1t has
a right to Ilmpose a tax, 1t cannot be de-
terred from imposing 1t by the fact that
some other state has seen it to tax the
same property. It 1s not double taxation."
(Citing cases.)

This principle wasamoinced by t he Supreme Court of this State
en banec, July 1928. Following this principle, the fact that the
taxpayer has been assessed Iln some other State on thls property,
that would not pronhiblt the State of lilssmuri iem assessing the
property if 1t is owned or held by a taxpayer in the State on the
first day of June.
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It 1s therefore the opinion of this department, that even
though & person has been assessed on property which he owned
or held in the state of Iowa on January lst, yet it is his duty
if he owns or holds that property in the State of ilssourl on

June lst, to return such property for assessment and taxing pur-
poses.,

Respectfully submittued

TYRE ¥. BURTON
ssistant Attorney Gers ral

APPROVID:

ROY HcEITIRLCK

Attorney Gensral
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