TAXATION: Section 11329, R. S. Mo. 1939, appiies only
to merchants commencing business after the
first Monday in June and not to a person who

" i1s in business between the first Monday in
March and the first Monday in June next pre=-

ceding. -
r:’ January 10, 1942 r
/ L,
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\/1

Honorable Eds#in W, Mills F l L E -
Prosecuting Attorney /
St. Clair County /
Osceola, Missourl £ )
Dear Sir: b :

We are in receipt of your request for an opinion
from this department under date of January 5, 1942, w ich
is as follows:

"A former merchant of Appleton City,
who had been in business 38 years,
sold out and quit business Aungust 22,
1941, The dry goods stock had been
assessed for the 1941 ad valorem tax
at {4000 and was advertised latecr as
a $7500 stock of goods.,

"Since the sale the merchant, through
an attorney, has requested the local
Collector of Revenue to reduce the
tax stating that funder Sec. 11329

Re Se Hos 1939,' only the portion of
the tax from June 1, 1941, to August
22, 1941, should be due,

"The Collector referred the matter to

me and I wrote the attorney that in

my opinion the section cited by him

applied only to new businesses which

commenced after June lst, in any speci-
year,

"However, he thinks my construction
of the law too harsh, so I am writing
for the views of your office in the
matter,"

Sectlon 11309, R. S. Missocuri 1939, partially
provides as follows:
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"On the first Monday in June in each
year it shall be the duty of each per-
son, corporation or copartnership or
persons, as provided by this article,
to furnish to the assessor of the
county in which such license may have
been granted, a stotenent of the great-
eat amount of goods, wares and merchan-
dise, which he or they may have had on
hand at any one time between the first
Monday in March and the first Monday
in June next precedingj; i # # i+ % % # "

Under the sbove section 1t 1s mandatory to furnish the as~-
sessor a statement of the greatest amount of goods, wares
and merchandise which he has on hand between the first
Monday in March and the first Monday in June next preceding
before he can obtain a merchant's license.

Sectlon 11329, R. S. Missouri 1939, provides as
follows:

"When any person or corporation shall
cormence the business of merchandising
in any county in this state after the
first Monday in June, in any year, he
shall execute a bond as provided for
in section 11306, conditioned that he
will, on the first day of January next
succeeding, furnish to the collector
of his county a statement, verified as
herein required, of the largest amount
of goods, wares or merchandise which
he had on hand or subject to his con=-
trol, whether owned by himself or con=-
signed to him for sale, on the first
day of any month between the time when
he commenced business as a merchant,
and the salid first day in Januaery next
succecedings upon which statement he
shall pay the same rate of tax as other
merchants, to be estimated as the time
from the day on which he commenced
business to the first Monday in June
next succeeding shall be to one year."
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This section 1s only applicable where the merchant
has commenced business after the first Monday in June far
the reason that the merchant could not comply with that
part of Section 11309, supra, for the reason that he was
not in business between the first Monday in March and the
first Monday in June next presceding.

That this section is not applicable to merchants
who are already in business was inferred in the case of
State ex rel. v. Rodecker, 145 Mo. 450, 1, c. 460, where
the court said:

"It may be true as alleged that they
had eeased to do business as merchants
in sald county before the first day of
June, 1894, and yet not have discon=
tinued business more than one day
before that time, That part of the
answer 1s not inconsistent with this
view, and if at any time between the
firat Monday in March and the first
Monday in June of that year, Rodecker
and Cochen were engaged in selling
goods, wares, and merchandise at.Bates
county it was their duty on the first
Monday in June in that year to file

in the office of the clerk of the
county court of that county a stote-
mont of the greatest amount of goods,
wares, and merchandise which they

may have had on hand at any time
between those dates, whether they
were In fact engaged in the mercantile
business on the first Monday of June,
1894, or not."

CONCTUSION

In view of the above authorities it 1s the opinion
of this department that under Section 11329, R, S. Missouri
1939, merchants who were in business between the first Mon-
day in March and the first Monday in June of the year next
preceding must pay the full amount of the tax even if not
in business or cease to operate after the first day of June,
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It is further the opinion of this department thnt
Section 11329, R. S. Missouri 1939, is only applicable to
a merchant when he commences business after the first Mon-
day in June and not to a merchant who has commenced business
between the first llonday in March and the first londay in
June.

Respectfully submitted

W. J. BURKF
Assistant Attorney General

APPROVTD?e

VANE C. THURLO
(Acting) Attorney General
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