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Honorable John W, Mitchell
Agelstant Prosecuting “ttornsy
Bychan-n County

St. Joseph, Missourl

Dear Sir:

.

PRESENTATIVE Denuty sheriff muet reeign his of-
A\LIFYING FOR fice unon ou21ifvingr as State Renre-
FICE , tate nre

F

A

—

E.

This will scknowledge receipt of your letter of
February 27, 1942, which ls as follows!

"Ae you may already know, & speclal
election ie to be held in the Second
Representative Districet in Buchanan
County, Missouri, on April 7 for the
ourpose of electing a successor to
Dr, Emmett F, Cook, deceased, who
was the incumbent prior to hie death,

Mr, Clarence l, Stewart, one of our
deputy sheriffs, is considering the
poseibllity of becoming e candidate
for that place, However, before mak-
ing u» his mind ebout thet he wants
to be sure that 1t will be poselble
for him to continue in his position
as deputy sheriff if he ehould be
elected, Both politlieal varties in

. Buchanen County have decided to hold

conventions for the nurpoee of nom-
Anating party candidates, +he Demo-
eratic convention will be held on
next Tuesdasy, March 3, and Mr, Stew=
art and I would apprecliate it if you
can let ues have your opinion on this
aquestion by that time,

In this connection, the following
questions suggest themselves!

1, ©Should Mr, Stewart resign from
his deputyship immedliately after his

nomination, if he should be nominated?
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2., Hay he continue to hold his office
as deputy sheriff after his nomination
and until he is elected?

5. Hust he resign his deputyship before
taking his oath of office as represent-
ative, in the event of his election?

4, If 1t 15 necessary for him to resign
in any of the above clrcumstances, and
if he 1s elected, may he at a later date
be re-appolnted deputy sheriff in the
event he should decide to resign as rep-
resentative?

5. "The only remaining possibility which
occurs to me at this time 1s whether or
not Kr, Stewart might legally continue
to hold his deputyshlp while serving as
2 member of the leglslature, provided
that he did not draw pay from the coun-
ty during the time he was 1in attendance
at the leglslature but took a leave of
absence from his office here for s per-
iod during which he might be required
to be present in Jefferson City during
a special session,"

The first question to be determined here 1s whether
or not a deputy sheriff of a county is an officer
under the State of liissouri, In the case of State
ex rel, v, Bue,1356 Mo,, 225 L, C,'334, the court
has sald:
o\ '
&\ ) “Section 12, article 4, of the consti-
' tution provides: 'No senator or repre-
sentative shall, during the term for
which he shall have been elected, be ap-
pointed to any office under this state,
or any municipality thereof; and no mem-
ber of congress or person holding any
lucrative office under the United States,
or this stzte, or any municipality there-
of (militia officers, Justices of the
peace, and notaries public excented)
shall be eliginle to either house of the

A
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general assembly, or remaln a2 member
thereof, after having sccepted any such
office or seat in elther house of con-
gress,"

Under this section all officers (except
those under the United States) are divi-
ded into two classes, viz,: 'officers
under the state' and officers ' under 2
municipality thereof.' The language
‘officers under the state' would include
Justices of the peace, or they would not
have been excepted, 6fficers of a coun-
ty, though not named, would be included
under the exeression 'officers under the
state' ® & * _

The Gonstitution of the State of Missouri, Art, 2

section 12 provides as follows!

"Ho Senator or Representative shall,
during the term for which he shall

have been eleéted, be appointed to any
office under this State, or any munici-
pality thereof; and no member of Congress
or person holding any lucrative office
under the United States, or this State,

or sny munieipality thereof (militile
officers, Justices of the peace and no-
taries public excepted), shall be eligible
to elther house of the General Assembly,
or remain a member thereof, after having
accepted any such office or seat in either
house of Congress,"

In the case of State ex rel, Owens v. Draper, 45 Mo,,
Rep. L.C, 356 357 the court sa2id as follows!

# ® #The cece 1s submitted on the
plesdinge, and they show that whilst

Owens was a Judge of the Circuit Court he
was elected a representative to the Legle-
lature, gualified, took his seat, and per-
formed the duties and functions of that
office. There does not appear to have been
any resignation of the judgeshlp, and the
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question 1s vhether he could legally hold
the two offices and receive the pay ap-
pertaining to both at the same time,

There has never been any doubt about the
principle, so far as I am advised, that

2t common law, if a party asccepts another
office which 1s ineompatible with the éne
he holds, the first one would become vacant,

Supnose Owens, instead of being elected to
the Legislature, had been elected td a seat
on this bench, and had qualified and en-
tered on the discharge of its dutles, It
is perfectly clear to my mind that hls sesat
on the circult bench would have been there-
by vacated, Or if the auditor should be
elected tressurer or the attorney-general
secretary of ttate, their acceptance of the
latter offices woul@ necessarily vacate
their former ones, DBesides the common-low
rule, the State government is divided into
separate and distinct branches or depart-
ments, the offlicers of each having sep-
arate and independent functions to nerform,
It was desizned that they ehould be distin-
gulshed and divided by 2 line of demark-
ation, and that one should not trench upon
the other, This principle was deemed of
such importance that it was made the sub-
Ject of 2n express constitutional provi-
eion. In the conestitution it is declared
that 'no member of Congress, orperson
holding any lucrative office under the
United States or this State {militia offi-
cers, Justices of the peace and notaries
public excented), shall be eligible to
elther house of the General Assembly,or
shall remain a member thereof, after having
accented any such office, or a2 seat in elther
house of Congress.,' (Coneét., of Mo,, art.4
pp 11)

Under this provision 2 judge of a court of
record 1s clearly ineligible to = seat in
either house of thelegislature whilst he
holde the office of Jjudge., The existence
of the two offices in the same individual
is incompatible, and 1s peremptorily nro-
hibited.
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By the phrase 'shall not be eligible,' I

do not think 1t was intended to »rohlibit

& person who occupied the position of
Judge ifrom running for or being elected to
the Legislature., But if he should run

and be elected, he would have to make

his choice of which office he would re-

tain, and hils acceptance of one would

necessarily operate as a vacation of the

other, Therefore it follows that when

Ewens qualified and took his seat in the
egislature he elected to vacate and

abandon the office of circuit judge,® = = "

In Stete v, Heath, 132 S, W, (24) 1001 , the court
said a8 follows:
& % # The principle of that csse was
acsplied and extended by this court en
Banc in State ex Anf, lHajor ex rel., Ryors
v. Breuer, 235 Mo, 240, 138 S, W, 815,
616, The facte there were that Judge
Breuer, then county collector, was elected
c¢ircuit judge in November, 1910. He there-
after resigned the office of collector
effective December 29, 1910, ané on Decem~
ber 31, made final settlement with the
county court transferring all books and
funds to his successor, On Januery 2, 1911,
he qualified as cirecuit Judge., It weas
alleged thet he was eneliglble because of
Section 19, Article 2, of the Constitution,
which was as follows: 'That no person
who 18 now or may hereafter become & col-
lector or receiver of public money, or
assistant or deputy of such collector or
such receiver, shall be eligible to any
office of trust or profit in the State of
Missouri under the lawe thereof, or of
any municlpality therein, until he shall
have accounted for and paid over all the
public money for which he may be account-
able.' “nd also because of Section
11446, R, 8, 1909, now Sectlon 9897, R, S,
1929, Mo. St. “nn, Seca 9897 pp. 7950 * W

The court further said in the case of ex rel. Bus
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“# # *The rule at common law 1s well set-
tled that one who, while occupying a pub-

lic

office, accepts another which is in-

compatible with 1t, the first will, ioso
facto, terminate without Jjudiclal pro-
ceeding or any other act of the incumbent,

The

acceptance of the second office oper-

ates as & resignation of the rirst,

stete ex rel. ¥. Lusk, 48 Mo, 242; Meghem,

B
ub.

ffices, eecs, 420-426; Throop, Pub,

Officers, secs, 30, 51, .

The
the
and

rule, it 1s sald, 1s founded upon
pleinest principles of public poliey,
has obtained from very early times,

King y. Fatteson, 4B. & Ad, 9,
'The rule hes been generally stated in brosd

and

unqualitied terms, that the acceptance

of the incompatible office, by whomsoever

the

appointment or election might be made,

absolutely determined the original office,
leaving no shadow of title in the possessor,

who

se successor mey be at once elected or

appointed, neither ﬂ@!EERIQ nor a motion

gec

being necessary.' 1 Dill, Mun, Corp. (4E4.)
7

. 226; —eople ex pel. Y. Erooklyn, 7

N, X, 503.

necescari
wnile he is

Theretorei
¥y

CONCLUSION

it is our opinion that Hr, Stewert does not
have to resign his office as deputy sheriff
a candidate for the office of State Hepre-

sentative but that he must resign hies office as deputy

gheriff in
sentative,

the event that he 1s elected State Repre-
It follows that he cannot retain both
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offices because in order to qualify as State Repre-
sentative he must first resign his office as deputy
sheriff.

Respectfully yours,
LAWRENCE L. BRADLEY

Asgsistant Attorney-General

APFROVED:

ROY FcLITTRIOK

Attorney-General

LLB:FS



