JUSTICES OF THE PEACE: Beginning and ending of term.

Loverber 10, 1942

on, Hobert V. liledner
Prosecuting Attorney
St. Charles County

St. Charles, llissouri

Dear Slr:

This 1s in reply to yours of recent date, wierein
you request an opinion from thils Department, es follows:

"The question 1s, whether justlces of
the veace serve four years or untll thelr
successors are duly elected and qualified,

or whether they serve four years and until

thelr successors are duly elected and
qualified."

Section 5 of Article XIV of the !lissouri Constitution,

wiileci relates to terms of offlcers, 1s as follows:

"In the absence of any contrary provision,

gll ofilcers now or hereafter elected or

appointed, subject to the right of resigna-
tlon, shall hold office during thelr oific-
lal terwms, and until their successors shall
be duly elected or appointed and qualified.”

Sectlon 2585 K. S. 0. 1239 provides for the electlon
of Justices of the peace In 1282 and that suelr Justices
shall hold the offlce for four years or until thelr suc-

cessors are elected, con lssloned and quallflled,

Soction 2530 K. Y. ..0. 1039 provlides that the

Justices

of the peace are to be comiissioned by the county court;

that they hold the oiflce for four years and until

theilr
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successors are oleocted and qualified.

Under Sectlon 2531 when the county court has deter-
nmired who hes Leen elected as a Jjustlce of the peace 1t
1s the duty of the county court to lumediately cause to
be made out and delivered to the elected person the certi-
I'icate of election,

Under Section 2352 il the Justice oi the peace does
not qualify within twenty days after having recelved this
certilicate of electlon then the certificate 1s vold.

Under Sectlon 2554 it is the duty of the Justlce,
after l.avings recelved the certiflcate of election and
within thirty days therealter, bofore enterings upon the
discharge of nhls dutles, to cause the certificate, with
his oath endoursed tihereon, to be recorded In the oiflce
of the clerk of tue couuty court.

u.,: Section 537 the just ce cannot begin to perform
lls official duties untll his corraisslon has been recorded.

Uy these sectlons it wlll be seen that the .lawvmaizers
have clearly provided that tlie justice of the poace shall
begin hls dutles when he has recelved the certiflicate of
~electliun, talten the oatn prescribed tliereoon, and has re-
corded the swmie.

While Sectlon 23530 does indlicate th:at the jJustice
may hold his off'ice for four years, yet, reading these
other sections In connection with this section, there mi ht
be casges in whlch he would »ot hoild hls offlce for four
vears because ils successor complled wlth the provisions
of Sectlors 2825 Lo 2537, a few days sooner than dld the in-
curbent. Since the law provides for certaln numbers of
Justlices of tiie peace in certvaln townshlps, then 1t would
naturally follow that the qualiflcation, of the newly
elected jJustice of the peace, would automaticall,, end the
term of the incwibent.

The provisions of Section 2525, supra, were before the
Suprene Court in the case of The State ex rel. Tize Attormey
General v. Ranson, 73 lo. 78.  In that case the court went
Into the history of that section and the constitutional
provisions hercinbefore roferred to, were considered at 1.
¢c. 21, where the court made this statement:
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"The first question is, what constl-
tutes, under the law, the ocfflcial

term of justlces of the peace? The
statute in force now and when respon-
dent was elected and qualified, provides
that: 'Justices of the peace are to be
cormlissioned by the county court, and
shall hold their office for four years,
and until their successors are elected
and qualified.' The constitutlion of the
State--5th sectlion, 1l4th article--de-
clares that: 'In the absence of any
contrary provision, all officers now or
hereafter elected or appointed, shall
hold offlice during their officlal terms,
and untlil thelr successors shall be duly
elected or appointed and qualifiled.'

The stipulation of the partles shows that
at the lNovember electiocn in 1876, the
respondent was duly elected, commissloned
and qualified as a justlce of the peace
within and for Law townshlp, in Jackson
county, lissouri, for the period of four
years, and until hils successor was duly
elected or appointed and qualified, # = "

In that case the jJustice of the peace received his
commission and qualification on Hovember 10th, after the
general electlon. It appears that the constructionvhich
has been placed on the statutes applicable to justices of
the peace in relation to the beglnning of the term is that
the term Legins wi.en the justice receives his commission
and qualifies as directed by the foregoing statutes. Under
the construction placed on this statute by the court in the
case of Gage v. Vall, 73 lLo. 454, the term of the incumbent
expires on the date that the successor is elected. At 1. c.
455 the court, in speaking of judiclal functions performed
by the incumbent after his successor had been elected and
qualified, saild:

"+ % % The judlcial functions of G. W.
Lewls ceased when hls successor was
elected and qualified, and conceding that
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he made the entry of the judgment

on hils docket, 1t was more than six
weeks after he had ceased to be a
justice of the peace, and the Jjudgment,
therefore, has no vallidity whatever.
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It 1s, thercfore, the opinion of this Department that
a justice of the peace serves until his successor is elected
and qualified; that a justice of the peace is elected for a
term of four years, but that if his successor is eledted at
the time prescribed by statute at the end of his term and
qualifies at a time short of the full four year perlod to
which the Incumbent was elected, then the incumbent's term
ends on the date that his successor qualifies.

Respectfully submitted,

TYRE W. BURTON
Assistant Attorney-Ceneral

APPROVED:

Attorney-General
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