SCHOOLS: (1) Voter must vote for county superintendent of
schools in the school district in which he resides;
(2) Voter must reside in school district thirty days
prior to the slection in which he oiffers to vote.
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Honorablse E. V., Kell
Prosecuting Attorney
County of Howell

est Plains, lilssourl

Dear lr., Kell:

The Attorney-General wlshes to acknowledge ro-
ceipt of your letter of March 25th in which you request
an opinion from this vLepartment. Your letter requesting
such opinion 1s as follows:

"Will you please favor me with an
opinion on the following questlons
rogarding the voting in election

for County Superintendent of Schools:

"l. Can a voter cast his vote for
County superintendent of Schools in
. school district other than the
district where he resldes in same
county?

"2. If a voter has changed his resi-
dence 30 days prior to sald election,
which district may ne legally cast

his vote for superintendent of Schools."

e note from your letter that thers are two ques-
tions which you wish answered, and we will first consider
question number one, as to whether or not a voter may cast
his vote for county superintendent of schools in a school
district other than the dlstrict where he reslides in the
same county.
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e first call your attentlon to Section 10420,
[le Se Jioe 1959, which seta out the gualifications of the
voters at a district school election, Omitting that part
of saeid sectlion which is not pertinent to the auestion
involved, we wlsh to cite the following:

Mo 4t % A quallfied voter within the
meanins of this chapter shall be any
person who, under the general laws
of this stage, would be allowed to
vote in the county for state and
county officers, and who shali have
resided in the district thirty days
nsoxt preceding the annual or spscial
mesting at which he offers to vote,"

A8 will be sesn frou the above provision, in order
for a voter to vote at an annual school election for the
dlrectors in his dlstrict 1t is nscessary that he reside in
the district wherein he wishes to vote, at least thirty days
next preceding the annual or special meeting atwhich he offers
to cast his ballot.

8 1s comuon xnowledj®, the county superintendent
of schools is voted on at the annual school meetings in the
different districts in the year in which such officer 1s
requlred under the statutes to be elected. If a person voted
in a district in which he did not live or in which he had
not resided for thirty days preceding the election at which
he offered to vote, he would be in the anomalous position of
voting for a county superintendent of schools in a precinct
in which he had not been qualified to vote for a school
director. Yle do not feel that this is the meaning of the
statutes, but that in order that a person vote for the
county superintendent of schools that he must cast his ballot
in the schocl district wherein he resides and wherein he 1is
a quallfied voter.

Your second question ls as to where the voter shall
cast his vote for superintendent of schools when he has changed
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his residence thirty days prior to an election therefor,

As can be seen from the statute which has been
cited above, when & voter has lived in a school district
thirty days prior to any election at which he offers to
vote, he becomes a qualified voter of that particular
district and may vote for the directors for such school
district, and under the reasoning and declision above he
therefore must cast his ballot for the county superintend-
ent of schools in the district into which he has moved
and wherein he has rasided for thirty days.

Conclusion,.

Therefors, 1t 1s the opinion of this Department
that a person wishing to vote for county superintendent of
schocls must cast his ballot in the district wherein he
resides and has resided for thirty days previous to the day
of election, and may not vote in any other school district,

It is further the opinion of thls Department that
where a voter has changed hls residence thirty days prior
to an clection at which he offsrs to vote, that he must
cast his ballot for county superintendent of schools in the
district where he hus moved and wherelin he has resided for
thirty days preceding the day of election,

Hespectfully submitted,

JOHN S, PHILLIPS
Assistant Attorney-Genoral

APPROVED

T ROY WeKITIRICK

Attorney-CGeneral
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