MARRIAGES: Ceremony - where performed.

July 30, 1943

.. | FILED

Honorable Martin L, korthland é %

Jucge of the County Court

Macon County
Decatur, Illinois

Dear S5ir:

We acknowledge recelpt of your letter of July 28,
1945, requesting an opinion, which letter 1s as follows!:

"Under the Selective Service Act, 1

was appointed Chairman of the /dvisory
Board for Macon CLounty, 41llinois. Re-
cently, a Selectee one Joseph Hicks, of
Maroa, lllinois, called at my office with
an original Certificate of Marriage pur-
porting to have been executed by Justice
of the Peace George L, Hart of St, Louls
County, Missouri, This Certificate ir-
dicated that sald Justice of the Peace
had married Joseph IHicks and Miss Lorraine
Johnson on September 3, 1939.

"This Certificate apparently had been
1ssued by the Recorder of Franklin County,
Missouri, but the words Iranklin County
had been obliterated and above the obliter-
ation appeared the designation, book, and
page., It thus 1is evident that the License
was issued by the Fecorder of one County
and the marriage was celebrated in another
County.

"ir., Hicks i1s desirous of making an allot-
ment to his wife and a minor child born sub-
sequent to the foregoling marriage but has
recelved information that the govermment
would not honor a Marriage Certificate with
an obliteration ss above described. The
Clerk of this County telegraphed to the
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ltecorder of 5t. Louls vounty, a photo-
static copy of which is enclosed herewith,
making inquiry about the recording of this
marriage and received a reply, a photo-
static copy of which 1s herewlith enclosed,
statlng that there was no record of the
samé in St, Louis “ounty. He then tele-
graphed the Recorder of Franklin County,

a photostatie copy of which 1s herewith
enclosed, inquiring about the recording
of sald marriage and the validity of the
same, anc received a reply, a photostatic
copy of which 1s ernclosed herewith, sett-
ing forth that said marrilsge is recorded
in Frenklin “Younty and that sald marriage
is valid.

"We realize that the contract of marriage
is governed by the laws of the respective
states wherein said marriage is celebrated
and are not famillar with the Laws of Mls-
souri on this point., I1n Illinols, a mare
riage must be celebreated in the County
where the license is issued.

"1, therefore, request you to give me an
opinion with reference to the validity of
the foregoing marriage celebrated by Jus-
tice of the Peace, George K, hart, at St,
Louls County on September 3, 1939."

Section 3363 H. S, Missourl, 1939, providing by whom
marriages may be solemnized, is as follows:

"Marriages may be solemnized by any judge

of a court of record or any justice of the
peace, or any licensed or ordained pracher

of the gospel, who is a citizen of the United
States or who is a resldent of and a pastor
of any church in this states"
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Section 3564 R, S5, Missouri, 1939, providing for the
obtalining of marriage licenses, is as follows:

"Previous to any marrisge in this state,
a license for that purpose shall be ob-
tained from the officer herein authorized
to issue the same, and no marriage here-
after contracted shall be recognized as
valid unless such license has been pre-
viously obtained, and unless such mar-
riage is solemnized by a person authore
ized by law to solemnize marriages. Com-
mon-law marrieges hereafter contracted
shall be null and vold: Provided, how-
ever, that no marriage shall be deemed
or adjudged invalid, nor shall the va-
lidity thereof be in any way affected
on account of any want of authority in
any person so solemnizing the same under
the next preceding section, if consume-
mated with the full belief on the part
of the persons, so married, or either of
them, that they were lawfully joined in
marriage.”

Section 3365 R, 5, Missouri, 1939, providing for the
issuance of marrlage licenses, 1s as follows:

"The recorders of the several counties

of this state, and the recorder of the

city of 8t. Louls, shall, when applied

to by any person legally entitled to a

marriage license, issue the same, which
may be in the following form:

"State of Missouri, )
8

o )

"This license autiorigzes any judge,

justice of the peace, licensed or or-
dained preacher of the gospel, or other

8.
County of
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person authorized under the laws of

this state, to solemnize marriage be-
tween A B of » county of

and state of s Who 1is

the age of twenty-one years, and CD

of » in the county of »
state of s Who 1is
the age of eighteen years,

"If the man is under twenty-one or the
woman under eighteen, add the followin:

"The father or mother or guardlan,
as the case may be, of the said A E or C
D (A B or C!D, as the case may require),
has glven his or her assent to the sald
marriage,

"Witness my handJ:a recorder, with
the seal of office hereto alflxed, at my

office, in , the day of »
16 . » Trecorder,

"On which said license the person solemni-
zing the marriage shall, within ninety
days after the 1ssulng thereof, make as
near as may be the following return, and
return such license to the officer issuing
the same?

"State of Missouri, )
as.
County of e )

"This 1s to certify that the under-
signed ___ did at ___ in sald county, on
the day of A, D. 19__, unite 1in
marriage the sbove-named persons,”

It will be noted that there is no provision in any
of these statutes that direct: that the marriage must be
performed in the county in which the marriage license 1is
issued. It will &also be notei that Section 3363, supra,
provlides that any judge of a court of reccord, or any jus-
tice of the peace, or any licernsed or ordained preacher of
the gospel, who is a citizen of the Unlited States, or who
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is a resident of and a pastor of any church in this State
may solemnize marriages., The prescribed form of license
contained in Seetion 3365, supra, authorizes any judge,
justice of the peace, licensed or ordained preacher of
the gospel or other person authorized uncder the laws of
this State to solemnize marriages between A B ete. It
has been a common prectice since these statutes became
the law of this State, for marriage licenses to be ob-
tained in one county and the ceremony performed in an-
other, The legality of thils procedure apparently has
never been questioned, because we are unsble to find a
decision of any court involving this question.,

CONRCLUSION

It is, therefore, the opinion of this department,
that a marriage ceremony may be performed in a county
other than the county in which the marriage license was
lssued,

Respeetfully submitted

LEO A, POLITTE
Assistant Attorney General

APPROVED BY:

ROY McKITTRICK
Attorney Cereral
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