ECORDER OF DEEDS: Recorder of deeds cannot charge for
duplicate certified copies of mar-

riage licenses lssued to a member of
the Armed Forces.

Jenusry 11, 1949

Lonorable John U, Eyan

hecorder of Leeds
Pettls Countly
sedalia, liissourl
Dear Sir:

We wish to acknowledge recelpt of your letter of
Januery 4, 1943, which contasined the following request
for an opiniont

"i111 you please give me &n opinion
on furnishing certified coples of
marriare licenses for boys who arc
inducted into the army so that they
can receive pay for thelr wives,

"There is a Statute, i believe, winlch
states that any offieial shell furnish
a certified copy ol any instrument,
that is a metter of record, for a
veteran free of charge. Iy pey 1s
only fees and 1 would like to know 1I
this Statute applies to soldlers who
ere being inducted at this time,

"ie are having & lot of calls for
certified coples which we are rot
sure that they are being used for
gllotment pay and on one or two
occaslions we have had them send in
for an extra duplicate copy. Ve
also wonder if we could charge for
these," X
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Section 150%7 K, &, ¥issorri, 1939, reads as
follows:

"ihenever a certifled copy or conles
of any »nublic record in the state

~of Mlasourl are required to perfect
the cleim of any soldier, sallor or
marine, ir service or hororetly cis-
charged, or eny dependert of such
soldier, sailor or marine, for a
United States pension, or any other
claim vpor the povernment of the
United Stastes, they shall, upon ree
quest be furnished by the custocian
of such records w1thout any fee or
compensatlon therefor,”

In your recuest you state that the certifled copics
of marrilage licenses for boys who are Inducted into the
Army are requested so that they can receive pay for thelr
wives,

It is always & questlon of fact whether or not the
certified records requested from your office are for
the purrose szt out in Geetlion 15077, supra, If the
request for the certifled marrlage licerse 1s for the
purpose of recelving tie allotment to be pald their
wives, 1t would come within the followirg part of Sec-
tion 15077, supra,

"% % % or any dependent of such .
soldier, sailor or marine, for a
United States pensioi, or any otlher
claeim uporn the government of tne
United States, * = % & & %
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This section does riot, in eny menner, refer to duplicate
copies of the marrlace license properly certliflled, sana
does not state that a fee should be charged for a second
certified cony. Ve rcallize that In some cases & member
of the Armed f'orces may lose the certified copy of the
marriaze license, and may require ancther we , and, in
view of the fect that no compersation 1s allowed for,

" % % % g certifried cory or copies of any public record
in the State of Missouri # % ¥ ", it is a matter to be

taken care of by the legislature,

lihere a public officer ettempts to charge a fee
on a statute where there is some ambiguity, the rule 1is
that the statute 1s strictly construed against the offi-
cer, 1t was =20 held in Smith v, Pettis County, 136
S, We (2d) 2:2, pars. 4-6, where the court said:

"ihe rule is established that the

right of a public official to compensa-
tion must be founded or a statute, It
is equally established that such a sta-
tute is strictly corstrued against the
officer. Kodawey Lounty v. ildder, Mo,
Supe., 129 S, ¥, 24 £57; Vard v, Chris-
tian County, 341 io., 1115, 111 =, ¥, 24
182, * % & # ¥ # £ F ¥ &£ = "

]

The general rule is that where a statute does not
provide a fece or compensation to te paid to an officer,
for performing part of his dutlies, the performing of the
duties should be deemed to be zratultous, It was sc held
in the case of lodsway County v. Kidder, 129 S5, W, (24)
257, Pars, 5-8, where¢ the court said:

"he general rule is that the ren=
dition of services by & public offi-
cer ls deemed to be gratuitous, unless
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a compensatior thersfor 1s provided
by statute., If the atatute provides
compernsatior in a particular mode or
manr.er, then the officer 1s confined
to that manrer and 1s entitled to no
other or further compensation or to
eny different mode of securing same,
Such stetutes, too must be strictly
construed as ageinst the officer,
State ex rel, Lvans v, Gordon, 245
No., 12, 28, 149 5, W, 6383 King v.
Fiverlerd lLevee List,, 218 ko, App.
490, 493, 279 S5, ", 195, 196; State
ex rel, Uedeking v, ¥eCracken, €0
lio., Appe €50, 656,

"It 1s well established that a pube
lic officer claliming compensation for
officlal duties performed must point
out the statute authorizing such pey-.
ment, Stste ex rel., tuder v, lack-
mann, 305 o, 342, 2€5 5, W, &32,
534; Stute ex rel, Linn County v.
Adams, 172 ¥oe. 1, T, T2 S, V. 655,
hilllams Ve Cheriton County, 85 lo.
645,"

Section 15078 L, S, Vissouri, 1839, reads as follows:

"Any person or persons violating
any provision of section 15077 shnll
be deemed gulilty of & misdemeanor.,”

Under this sectiorn it is 2 misdemesncr for a recorder
of deeds to violate section 15077, supra.
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CONCLUSION

It is, therefore, the opinion of this department
that the recorder of deeds cannot charge a man inducted -
into the Army for certified copries of marriage licenses,
or for duplicate certified coples of marriage licerses,

Respeotfully submitted

Ve Jo BURKE
Assistant Attorney General
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ROY MeKITTRICK
Attorney General of iissouri
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