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r.l.At\"RIAGJo, : Under blood test 1 aw , person with negative l aboratory repor t 

neen not have 11hysician ' a certificate that he is fre e 
f'rom syphilis ; definition o:f " publ ic healty lc.boratory" 
as re s nec ts free tests . 

------------~~~~ 

December 15, 1943 . 

Hr . John P. Sherrod, 
Recorder or Deeds 
Jackson County, 

/ 
/ 

F r LED 

Kansas Ci ty, Missouri . f l 
Dear Sirs 

\ 

Thls will acknowledge receipt or your letter or 
December 10, 1943, as followst 

"From a reading of t he title or c.s . for 
H.B. No. 45, eff ective January 1, 1944 , and from 
a reading or Section 3364-A of the Act , it seems 
to me that no physician's exanination 1• requir ed 
as a prerequisite tor issuance of a marriage li­
cenae if applicant presentee 

"1. A report of a negative laborator~ serological 
teat for syphilis, and 

"2. An affidavit signed by the aPPlicant that, to 
his or her knowledge and belief, he or she is free 
from syphilis. 

"Will you kindly advise if this is correct? 

"It this is correct, then why should t he laboratory 
make ita report to a 'physician', as set out in 
printed form of State Board or Health enclosed, and 
not to the Recorder of Dee.da. Why should appll cants 
be forced to go to the expense of employing a phy­
sician when the act does not so atate? 

' "Is the laboratory at the City General Hospital in 
the City or Kansas City, Missouri a public health lab­
oratory as deflned in the Act, and c~ it be required 
to furnish these laboratory tests free or charge?" 

_., . 
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Committee Substitute for House Bill No . 45 of the 
Sixty- second General Assembly appears i n Laws , 1943, page 641. 
As we read said bill, Section 3364-A thereof provides for the 
issuance of a license to marry under three conditi ons . The 
first is when the applicants have a negative serologi cal test 
for syphilis . The second is when the ~pplicants have a posi­
tive serological test for syphi lis . The third is when no sero­
logical tests for syphilis have been made of tho applicants . 
Section 3~64-A (broken down for a better understanding ) provides 
as followsa 

"It shall be unlawful for the Recorder of Deeds of 
any County or City to issue a marriage license to any 
person -

(Negative Test) 

(1) unless such person presents and files with 
such Recorder of Deeds a report of a negative 
laboratory ••rological test for s yphilis, and 

(2) an affidavit signed by the ap plicant that 
to his or her best knowledge and belief he or she 
is free from syphilis; or 

(Positive Test) 

(1) unless, in the case of an applicant with a 
positive test• such applicant presents and files 
a certificate from a physician duly licensed to 
practice in the State of Missouri, stating that 
to his or her best knowledge and belief, after 
having made a thorough physical examination ot 
such applicant, he or she is not i nfected with 
syphilis, or 

(2) if so infected is not in the stage of t he 
disease wherein it is communi cable either to 
the spouse or the offspring, 

(3) which said physician's certificate shall 
have attached thereto a laboratory report of 
the test of s yphili s made by such laboratory; or 

{No Teat) 

(1) un1esa a duly licensed physician presents a 
certificate stating that one of the applicants 
for a license to m~rry is on his or her death­
bed and unlikely to conaummate the marriage or 
that an applicant is pregnant •* * *• 
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This atatute is so cl ear that interpretation ia no t 
necessary nor e~en permissible . As has been saids "It is, of 
course, fundamental that where the language of a s tatute is 
plain and admits or but one meaning there is no r oom for con­
struction . " Cummins v . Kansas City P .S . Co . , 66 S.~ . (2d ) 920, 
931 ( .o . Sup . ) . The statute under consideration clearly and 
definitel~ authorizes the i ssuance of the l icense to appl icants 
with a ne gative teat, upon presentation of the l aboratory report 
of that test, together with the IPPlicant's own affidavit , that 
he or ahe does not believe that he or she has syphilis . No re­
quirement is made in the law that applicants with negative testa 
must get a physician 's certifi cate t hat t hey are free trom syph­
ilis, and t he State Board of H~alth has no author it7 to make 
that requirement . Its authority to make rules and regulations 
"concerning the affidavits, certificates and other forms neces­
sary" does not grant i t ltcense to amend the law and att ach an 
additional restriction on the issuance ot marriage licenses 
to pe rsona having negative tests . Nor can any process of liber­
al interpretation be invoked in conatru.i ng the rule making power 
ve s ted in the Board of Health that will let it accompli s~that 
purpose, f or thla law is one i n derogation of the common"right 
to marry, and must be strictly constbued . Bostic v . orkman, 
31 s .w. (2d ) 218 , 220 ( o . i~pp . ). 

The certificate of the physician is required when t he 
laboratory test is positive . Where that is so,then the applicant 
may rec~ive a license, if a physician, i rrespective of t he posi­
tive teat, shall, on physical exami nation, determi ne and so cer­
tify that said person is not infected with syphilis, or shall 
determine on s uch examination and certify that said person, even 
though infected, does not have the disease in a co ~unicable stage. 
To either of theae eer tificatea must be attach ed the report ot 
the positive labora~ory teat. Also , in death- bed oases, and 
cases of pregnancy, a physician's certifi cate is required i n or­
der that the license to marry may be issued without a laboratory 
serological test for syphilis . All these physicians' certifi­
cates are .to be made by physicians licensed to practice in the 
State of 'Kissouri . 

Your other ~uestion turns on what constitutes a "pub­
lic health laboratory • Section 3364- A does not define t hat 
ter.m but only provides: 

"Laboratory tests shall be made tree of charge 
by the laboratory of the State Board of Health 
or by such other public health laboratory wher­
ever maintained 1n the State or ~issouri, upon 
the request of a physicin.n or by an applicant . 
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nFor the purpose of this act ' Laboratory ' 
shall mean any pr1 vate or public health 
laboratory duly a pproved by the State 
Board of Health of Missouri , or by the 
State Board of Health of any other state 
of the United States, or by the United 
States Public Health Service . • 

We find that the word "public" is defined in 50 c . J . 
page 845, Section 1, as fo llowsz 

"A thing may be said to be public whem owned 
by the public , and also when i t s uses are pub­
lic. Thus it has been defined as pertaining 
to , or belonging to , the peopl~ * *·• 

In 30 C. J. page 462 , Section 2, it is said a 

"* * * a public hospit~ may be defined in 
general as an institution owned by the pub­
lic and devoted chiefly to public uses and 
purposes . " 

In 32 C. J . page 943, Section 7, lt is saidz 

"A public i nsti t ution is any organized activ­
ity created or established by l aw or public 
"-uthori ty . " 

We think, under these definitions, t hat a laboratory 
maintained in the Cit7 General Hospital of Kansas City is a 
publi c healt~ laboratory . It is something belonging to the 
people of Kansas City and created and established by public 
authority . As such it would be subject to the t erms of Sec­
tion 3364- respecting free serological tests for syphilis 
when made i n connection with application for a marriage li­
cense . 

APPROVED & 

ROY McKITTRICK 
Attor ney- General . 

LLB/LD 

/ 

Respectfully submit ted , 

LAVJRENCE L . BRJU>LEY 
Assistant Att orney- General . 
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