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June 30, 1943

Honorable VUrville S. Traylor
Commisslioner of Labor
Jefferson City, Missouri

Dear Sir:

Your request foran opinion, dated June l&, 1943, has
been referred to the wrlter for answer. Your request
concerns the construction and application of a atatute,
Section 10175, Missouri, K, S., 1939, which provides

as follows:

"The employces of the operators of 8ll man-
ufactories, including plate-gleass manufac-
tories, operated within this state shall be
regulsrl; paid in full of all wages due them
at least once in every fifteen days, in law-
ful money, and at no pay day shall there be
withheld from the earnings of any employee

eny sum to excced the amount due him for his
labor for five deys next preceding any such
pay day. Any such operator who falls and
refuses to pay his employees, their agents,
assigns or an one duly suthoriged to collect
such wages, as in this section provided, shall
become immediately lieble to any such em-
ployee, his agents or assigns for an amount
double the sum due such emiloyee at the time
of such failure to pay the wages due, to be
recovered by civil actlion in any court of
competent Jurisdicti n within this state, and
no emnloyee, within the mesning cf th's sectlon,
shall be deemed to have walved any right acecruing
to him under this secticn by any coantract he
may meke contrary to the provisions herecf.”

The writer assumes that by your request you desire an
analysis of this sectlion snd an example or illustration
of how 1t would apply to the facts you state in ycur re-
quest,

The first sentence of sa8ld secticon reads:
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"fhe employees of the operators of a2ll man-
ufactories, ineluding plate-glass manufac-
tories, operated within tiiis state shall be
regularly pald in full of all wages due them
at least once Iin evury fifteen days, in law-
ful money, and at no pay day shall there be
withheld from the earnings of any employee
any sum to exceed the emount due him for his
labor for five days next preceding any such
pay dav."

The first clause of this sentence merely means that cnce
every fifteen deys the emgloyer shall pay thc employee
all the money due to said employee for work perforred,
prior to the day of payment, but even themn five days
earnings may be withheld b, the employer--manufacturer.
The last clause ¢f the above guoted sentence seems to
have been the cause of difficulty. A probable reason
of that clause is that in the :(ast manufacturerz had
withheld certain amounts to cover breakage or penalties
of one nature or an:iler, Apparently, the withholdings
of salaries by the manufaC turer--employer were of such
en emount as to burden the employce, so the Legislature
d emed it advisable to limit such withholdings, possibly
as an exercise of Tts police power, and consonant with
the spirit of the entire section. T .e last clause in
no way cstablishes the time limlt upon what day the
salary 1s to be paide It merely limits the amount of
wages due the employee that the manufacturer--employer
may withhold, at any pay dav.

You state in yvour request:

"Several large compenics take seven or eight
days after the close of thelr work week to
figure up the amount due and to draw up the
checks. They have advised us that they ray
once a week, and If it is necessary to pay
wlithin the five day perliod, considerable extrs
help would be required."

Applying cechion 10175 to the slituation gquoted from your
letter above, it is the opinion of this office that the
Section works as follows. The companiss ofwhich vou speak
pay every week, but take seven or eight days to draw up
the checks. Let us ap.ly the Secticn and the facts you
state to the _ast month of June for illustration. Let us
assume that the company pays on Saturday~ . "2ny other day
would be the samé, that would be the dates of the Sth,
12th, 19th, and 26th. If on the 12th they pay for the
week's work completed prior to the 12th, in other words,
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for work done from the €th of June to the 12th of June,

but take 8 days to draw up the checks the ecompany would
actually be paying on the 20th of June, for the work

done from th¢ 6th o the 12th of June. The time elapsed
from June 6th to June 20th i1s fourteen days, clearly with-
in the statutory limit of fifteen days. The five day
period of which you speak 1s merely the sum that may be
withheld by the employver--manufacturer from the earnings

of the emp.loyee on the 20th of June. For example, if the
enyloyee earns two dollars a day, on June the 20th, when
payment of wages is made, not more than ten dollars ($10.00)
may be withheld from his earnings of fourteen dollars ($14.00),
assuming the employee works a seven day week. In other
words, the flve day period of which the statute speaks

is not an attem.t to set the date of payment but is a limit-
ation on the amcunt the employer--manufac turer may withe-
hold on any pay daye

In your letter you write:

"The em.loyers in one company now pay on Friday

of each week for work performed subsequently to
the rreceding Sunday. They wish to change their
pay day to the following Monday, as their experienc
in other stztes shows that pnying on the follow=-
tno Monday eliminates up to 75% of the absent-eism
+...3, however, would mean that they would be with=-
holding six or seven days' pay, as thelr work

week begins on Monday. The federal regulations
requlire that they pay ouble time for the seven-
th consecutive day which, in their particular

case 1s Sunday, and their experience shows that
Sunday is the hardest day for them to have a

full working force. The changing of the be-
ginning of their work wcek to Wcodnesday in

order to comply with Section 10175 on the "fifth
day", therefore, would not halp solve their _rob-
lem of absenteeism on Sunday."

There the company pars on Friday, for work performed
subsequently to the rreceding Sunday." In other words,
they pay on June 25th for work done between the Zlst and
25th. That is within the fifteen day limit for _Layment
provided by Section 10175. If said company wish-s to pay
on the following lMonday, by our example June 28th, such
payment would still be within the fifteen day period set
up by statute.
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CCUNCLUSION

(1) Unce every fifteen days the company must pay
the employee all wages due him whether earned during the
fifteen days prior to the date of ayment or before. (2)
The copany at the date of vayment may withhold, at any
pay day, five days wages, or less. (3) The five day period
of which the statute speaks is merely a limitation on the
amount of wa_es that may be withheld on any psy day, and
in no way should be ecnstrued as estsblishing a time limit
for a payment of wages.,

Respectfully submitted,

NILL /AM C. BLAIR
Assistant Attorney=-General

A il 1"..} '\.’: :';D :

ROY MeRITTRICK
Attorney-General
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