PUBLIC s Section 10342 A, Laws of Mo., 1943,
OFFICERS. p. 890, is not retroactive in re-
quiring terms of new teacher's
contract to be same as terms of
teacher's contract for year preced-
ing effective date of act.
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June 12, 1944

FILED

Honorable Edward Cusick :
Prosecuting Attorney (i)
Pulaskl County '

Waynesville, Missourl

Dear Mr. Cusick:

This will acknowledge the receipt of your letter
of June 6, requesting an opinion of this office, which
is as follows:

"I have been asked for an opinion relating to

the effect of Section 10342A. an amendment of the
school laws, passed by the last Legislature and
appearing At page 890 of the Session Acts for
1943, same approved April 23, 19435.

"A school distriet in Pulaski County, Missouri,
having made & contract with a teacher in August,
1943, for the 1943-44 school year, failed to

give the notice required, relating to termination
of the teacher's contract. It 1s understood that
the district has since employed another teacher;
and the question is who 1s entitled to employ-
ment, having thls section in gind. The section
in question clearly extends the contract of the
teacher for m other year in case of failube of
notice by the schcool board of termination. How-
ever, after consideration, I have questioned
whether or not this section would apply to a con-~
tract which had been entered into before the
offective time of the section. This presents

the question when this particular section beceame effec=
tive, having been approved April 23, 1943. Would
thls sectlion become e fective ninety days after it
was approved or ninety days after the adjournment
of the Legislature? The first instance would make
it effectlve about July 23, 1943, the latter about
November 23, 1945. The contract in quedtion was
entered into about the filrst of August, 1643.
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"For your Iinformation 1s passing upon this question,
we find that at least one other state court has
held that inasmuch as a contract 1s made in contem-
plation of the laws then in effect, unless the act
has a retroactive provision, it would not apply to
a contract entered into before its enactment, as
the provislion for continuence of the contract could
not have been in contemplation at the time enter-
ed into,

"Inasmuch as this matter might arise in other counties
I would greatly appreciate your attentlon and advice
upon the same, I remain,"

In an opinion of this office on August 31, 1943, to

Honorable Dwight H. Brown, Secretary of State, it was
held that a law where there was no emergency clause con-
talned therein became effective ninety days after the
ed journment of the se:slon at which 1t was enacted.
Under this interpretation, the law here in gquestion be-
came effective on November 23, 1943.

Sec, 10342A, Laws of Mo., 1943, p. 890, provides:

"ixcept as may be otherwlse provided by law, the
provislions of Section 10342 reclative to the time
end manner of employing teachers shall apply

only to thelr originsl employment; and their re-
employment shall be subject to the regulations
hereinafter set forth. It shall be the duty

of each and every board having one or more teach-
ers under contract to notify each and every such
teacher in writing concorning his or her re-
employment or lack thereof on or before the fif-
teenth day of April of the yesr in which the con-
tract then in force expires. Falilure én the part
of a board to give such notice shall constitute
re-employment on the same terms as those provided
in the contract of the current fiscal year; and
not later than the first day of May of the same
year the board shall present to each such teacher
not so notified a regular contract the same as if
the teacher had been regularly re-employed. Any
teacher who shall have been informed of re-elect-
ion by written notice of tender of a contract
shall within fifteen days thereafter present to
the employing board a written acceptance or re-=
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jection of the employment tendered; and fallure of

e teacher to present such acceptance within such
time shall constitute a rejection of the board's
of'fer, Any contract glven & teacher may be term-
inated at any time by mutual consent of the teacher
and the board. VWhen the board of directors of

any school district deems i1t advisable to close

the school and send the puplls elsewhere rather
than employ & teacher, said board of directors shall
have power to terminate any contract continued under
the provisions of thls sectlon by giving the teacher
written notice of such termination not later than
the first day of July next following the teacher's
re~smployment ." Approved April 23, 1943.

The act here required to be performed w . uld be
in April of 1944, 'This would clearly be after the effect-
ive date of the law in November, 1943, It 1s diffi-
cult to see how this could be regarded as retroactive.
The legislature 1s merely specifying the terms of the
teacher's contract for the 1944-45 school year, in the
event you fall to give the notice required by the law.
The legislature has said that, in that event, the
teacher will be considered as hired for the comling year
and the terms of the new contract shall be the same
as those nrovided in the contract of the current fiscal
year. Nothing would be done that would affect or in
any way change rights already accrued under the former
contract,

In 43 Am, Jur., Sec., 248, it is stateds

"In the absence of any constitutional prohibitionm,
state legislatures have power to enlarge, repeal,
and 1limit the authority of public officers # # "

It has frequently been held in this state that the
power of an officer to enter into a valid contract must
be exercised in manner and form as directed by the
Legislature. Aetna Ins. Co. v. O'Malley, 124 S.W. (24)
1114; State v. Bank of the State of Mo., 45 Mo. 528;
State of use of Public Schools v. Crump, 57 S. W.

1030; 8tate ex rel. Blackman vs, Hays, 52 Mo. 578.

In 69 C. J. 171, Sec. 285, 1t is stated:
"Statutes qualifying or limlting the grant of auth-

ority to contract are mandatory, and contracts:
not conforming thereto are not binding on the state.”
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It would seem therefore that the lerislature has
here exercised its recognlzed prerogatlivesto qualify
and 1imlt the authority of public officers. The act
in question does not Impalr the cobligation of con=
tracts where it does not effect former contracts but
merefy prescribed the terms of a new contract to be
entered into after the eflfective date of the act.

CONCLUSION.,

It 1s therefore the conclusion of this office that
Sec. 10542A, Laws of Mo. 1943, p. 890, is a valid ex~
ercise of the le:islative prerogative to qualify
or limit the authority of public officers, nor would
requiring terms of new teachers contract to be same as
contract for year preceding pasc=age of law be a retro~
active provision.

Respectfully submiited,

ROBERT J ¢ VLANAGAN
Assistent Attorney General

RJIF:LeC

APPROVED:

Al_torney General



