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Mr., Frenk L. Hodge

Superintendent of Schools, Maries County
Vienna, Missouri

Dear HMr, Hodge?

This will acknowledge the receipt of your letter
of January 6, 1944, in which you request an opinion
from this depsrtment. Omitting the caption and signature,
the full text of your letter 1s as follows:

"About nine years ago, Crismon Distriet #28
and Salem Distriet # ?, were combined for
school purposes. Since that time school has
been held at Brinktown #56 in Maries County,
Missouri. The school is under the control
of a board of directors, but the school is
g;ld in a building belonging to the Catholie
urch.

"The question 1s: Can the board of directors
sell the two school houses which have been
abandoned, and what procedure must be taken?

"Thnn*ing you in advence for an early reply,
I am,

While nct specificclly stated in your letter, we
are assuming for the purposes of this discussion that
the consolidation mentioned was in striet cdompliance
with Section 10487 R. S. Mo., 1839, and governed by
Art. V of Chapter 72, of R. S. Mo., 1939. We deem 1t
unnecessary to quote these sectiones and do no more
than cite them for convenience.

Under the provisions of the statutes, title to
property of the School Distriet is held by the Directors.
No school house or schoecl eite shall be abandoned or sold
until another site or schoclhouse 1s provided for in such
District. We refer to Section 10403, R. S. No. 1939,
which in part reads:
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"The title of all schoolhouse sites and

other school property shall be wvested

in the distriet in which the same may be
located; and all property leased or

rented for school purposes shall be wholly
under the control of the board of directors
during such timej but no board shall lease

or rent any building for school purposes while
the district schoolhouse 1s unoccupled, and
no schoolhouse or school site shall be
abandoned or sold until another site and house
are provided for such school distriect.

R. S. 1929, Sec, 9269."

From your letter we conclude that by reason of the
consolidation the two schools are no longer needed and
adequate provision has already been made for pupils of
the district. Having complied with that portion of
the statute the Directors may dispose of the property
no longer needed.

Section 10471, R. 8. Missouri, 1939, reads in part
as follows:

"When the demands of the district require

more than one public school bullding

therein, the board shall, as soon as suf-
ficlent funds have been provided therefor,
establish an adequate number of primary or
ward schools, corresponding in grade to those
of cther publiec school districts, and for

this purpose the board shall divide the

school district into school wards and fix the
boundaries thereof, and the board shall se-
leot and procure a site in sach newly formed ward
and erect & sultable school bullding thereon
and furnish the samej; and the board may also
establish schools of a higher grade, in which
studies not enumerated in section 10627 may be
pursued; s ¢ #"

Under the provisions of the statutes the Board is
authorized to proceed with the sale of school property,
if said property 1is not now required by the dlstrict
and provision for carrylng on the educational program
hes been made.
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The decisions in the state in cases involving sale
of school property are consistent in holding that the
Board in its discretion may disccntinue to use any
property owned by the district and sell same, Other
decisions go further and say that the site of a school
may be changed without a vote of taxpayers of the dlstriet.
Sustaining this thought are:

¢ladstone v. Gibson,208 Mo, ., 70
283 8, W, 271
Corley v. Montgomery, 226 Mo. A,795
46 S, W. (2d) 283.
Crow v. Consolidated Dist, No. 7, 36 S. W. (24)
676.

Further examination of the statutes show that power
is given the voters within the district to direct the
sale of property no longer required for the use thereof.
The portion of this sectlion, use”ul for our purposes,
reads as follows: Section 10412, R. S. Mo. 1939.

"The qualified voters assembled at the
annual meeting, when nct otherwise
provided, shall have power by a major-
ity of the votes casti # # #*

" To direct the sale of any property be-
longing to the distriet but no longer
required for the use thereof, to determine
the disposition of the seme and the ap-
plication of the proceeds, # # ="

CONCLUSTION.

From the above and foregoing, this department 1is
of the opinion that the Board of Directors of a School
Distriet is authorized, under the statute, to sell
property of the district, not now required by the dis-
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triect for school purposes., That the provision for carrying
on the educational program of the distriet requires the
board to arrange school accommodations for pupils of the
~district before sale of the property., That the sale may be
made by the district board or the voters at the annual
school election, mey,by majority, vote direct that property
no longer needed by the dintriéf be sold.

Respectfully submitted,

T. 1. MORRIS

Asszlstant Attorney General
APPROVED ¢
ROY McKITTRICK

Attorney General
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