ABS BALL 3 sentee ballot of person who expects to be
e P :tso t from his county, but within the State

on election day, should be counted although
voter happens to be out of State all or &
portion of election daye

Lovenber 18, 1944

| FILE.
lire Po l, Harr

Attorney at Law
Milan, liszsourl 5 7

Dear lir. liarr:

We have for ettentlon your communicetion of todey,
in which you request tle opinion of thils Depertment in
connection with the counting of absentee ballots in the
general election held in November, 1944.

e submit our opinion on ths guestion as stateds

"A resldent of HMissouri snd of Sulliven
County mskes application to the County
Clerk for civilian sbsentee ballot, duly
votes 1t at the County Clark's office at
the time, and deposits same with the
County Clerk, all within the tlme provided
by law for voting an absentee ballot.

"On the day of the electlon such ghbsentee
voter happened to be out of the State for
all or a portion of the day. Can such
voter's ballot be validly challenged on
the ground that the voter was out of the
State on the day of the electlon?”

We herewith set forth Jection 9, Article VIII of the
Missourl Constitution, from which our absentee ballot laws
8tem:

"Qualified electors absent from the state
on milltary or naval service shall, and
qualified electors sbsent from their
countles but within the state may, be
enabled by law to vote at general or
special elections."



Mr. P. M. Marr -D- 11-18-44

Section 11470, Laws of Missouri, 1944, Extraordinary
Sesslon, page 19, provides as follows: .

"Any person being a duly qualified
elector of the State of lilssouri,
opher than a person In mllltary or
naval service, who expects to be
within the State of ilissouri but
absent from the county in which he

i3 & qualified elector on the day of
holding any special, general or pri-
mary electlion at which any president-
ial preference is indicated or any
candldates are chosen or elected, for
any congressional, state, dlstrict,
county, town, city, village, precinct
or judiciel offlices or at which ques-
tions of public policy are submitted,
mey vote at such election as herein-
after provided."

We do not find that this sectlion of the stutute, or
Section 11470, Lews of lligssouri 1943, page 527, has been
construed. Of course, Sectlon 11470, passed at the 1944
Extraordinary Session of our Legislature, 1s {he last ex-
-pression of the General Assembly on this question.

It 1s our opinion that if a person, having all of the
legal qualifications to vote in the county, presents him-
self or herselfl at the County Clerk's office of his or her
county, as stated In your questlion, within theé time as pro-
vided by law, and mates application as provided by law, in
which the person states that he or she expects to be within
the State of MNMissourl, but absent from the county in which
he or she is a qualified voter, on the day of the election,
ard casts his or her ballot accordingly, that he or she
has legally cast the vote. The fact that the absentee
voter happens to be out of the State for all or a portion
of the electlion dey does not disfranchise the voter, and
the vote cannot be velldly challenged on the ground that
the voter happened to be cut of the State all or a portion
of the day of the election., The epplicetion, made by the
voter at the time he applies for his ballot, is made in
contemplation of Section 11470, Laws of llssouril, Extra-
ordinary Session 1944, pege 19, supra. That is, that the
person expects to be within the State but absent from the
county. Ef will be observed that the epplication by a
voter for an absentee ballct, under the provisions of Sec-
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tion 11472, laws of Uissowril, Extraordinary Session 1944,
page 19, "may be mede on a blenk tc be furnlished by the
county clerk or board of election commissioners or other
officer or officers charged with the duty of furnishing
ballots as aforesaid, or may be made in writing by first
class mell sddressed to such oificer or board signed by
said applicant."

We do not think that sny court would disfranchise a

voter who happened to be out of the State for all or a
portion of the day on which the election was held, if, at
the time he or she made gpplication for a ballot he or she
expected to be within the State but absent from his or her
county, and, at the time ol casting the ballot he or she
made the aflidavit substantially In the form as set forth
in Seection 11473, Laws of Missouri, 1944, Extraordinary
Session, pege 20, which affidavit states that the voter
expects to be absent from said couaty of his or her resi-

ence on the date of sald electlion. In other words, we

ink the expectatlion which the voter has expressed at the
time of making his application for a ballot of being absent
from the county of his or her residence, but within the
State,and the continuation of such expectatlon at the time
he casts his ballot, determines the gquestlion. It must be
remembered that $he slectlon laws are mede to induce eligible
persons to exercise thelr right of franchise and not to dis-
courage them 1n that great privilege and throw out thelr
ballots, unless upon sound legal reascns.

CONCLUSION

It 1s, therefore, our opinlon that the voter, under the
condltlons as stated above, has legally cast his ballot,
end that same should be counted as cast.

Respectfully submitted,

COVELL R. LEWITT

Asgistant Attormey G
APPFROVED: v General

ROY NcKITTHIiC,

Attorney Ganeral
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