COUNTY COURT: County Clerk cannot designate a judge to be
presiding judge under Section 2493, R. 3. 1939,
when the duly elected presiding judge is present.

January 20, 1944

27! |FILED

A

Hone Js F« Newton
?reslding Judge
County Court
Viright County
lensfleld, Hicsourl

Dear Judge Newton:

The ittorney-Gencral wishes to acknowledpe recelpt
cf your-letter of January 18, 1944, in whilech you recuest an
opi: lon of this department. Thls opinlon request, omitting
caption and signature, 1s as follows:

"Could Sec. 2493 be ccnstrued in such
a manner as to give the County Clerk
the authority to designate one of the
assoclate judges as presiding, in the
presence of the presiding Judge and one
associate judge?"

ihe scction of the statutes, namely, fectlon 2493,
Re “o i0e 1239, which you mention in your letter, provides
the following:

"A majority of the judges of the county
court shall constitute & guorum to do
business; a single member may adjourn
from day to day, and require the atten-
dence of those absent, and when but two
judges arse sitting and they shall dis-
agree in any matter submitted te them,
the decision of the presiding Judge at
the time bpeing, to be dssignated by the
clerk of suech court, shall stand as the
Judgment of the court."

Your requcst deals with the provlem of the county
clorik appointing or designating one of the two judges present
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as the presldiny Juu. e when one Judge 1s absent. lHovever,
one of the judpges present 1n your state of facts 1s the
duly elected, qualified and acting presiding judge of the
county court, Of course, you are famillar with the section
of the statutes which specifies in what manner a presiding
judge of tho county court shall be elected. However, for
the purposes of this opinion, we will clte such section,
which 18 Section 2476, Re. 5. Mo, 1939, and which provides
the following:

"At the general election in the year
eighteen hundred and eighty, and every

two years thereaftor, the qualifled voters
of each of sald dlstricts ahnll elsct

a county court jud- e, who shall hold his
office for a term of two years and until
his successor is duly elected and cualified;
and at the general clection in the year
elghteen hundred and elghty-two, and every
four years thereafter, the presidling Jjudge
of sald cour¢ shall be elacted by the
quallifiea voters of the county at large,
wvho shall hold his office for the term of
four years and until his successor 1s duly
olected and qualified, kach judge elected
under the provisions of this article shall
enter upon the dutlies of hls offlice on the
first“day of January noxt alfter hls elec-
tion.

It will be noted that the above section of the stat-
utes provides that the Legislature has specifically designated
that the presiding judge of a county shall be elected by the
qualified voters of the county at large, Consequently, if our
opinion to your question should be snswered in the affirmative
and hold that the county clerk has a right to designate one
cf the two judges as the presiding judge to transact business
in the county court when the duly elected preslding judge 1s
present, 1t would necessarlly mean that the county clerk of
the county would have authorit; to dlvest the presiding Jjudge
of his powera as preslding Judpe and designate an assoclate
judge of the county to be the presiding judge. It 1s our opin-
ion that thls statute does not authorize the county clerk to
execute any such power.

Section 2493, supra, was In its original form onacted
In 1825 and hns been on the statute books of this State since
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that time., It has bean changed slightly since 1t was
originally passed but, as a whole, the statute has remained
about the same. Of course it is a rule of law that in the
construction of statutes the person construing such stotute
should attempt to arriv: at the intention of the Legislature
In passing the particular provision iIn question. Thompson
Ve City of Lamar, 17 8, W, (2d) 960, 322 Mo, 6143 Clty of
Ste Louls v, The Senter Uommission Company, 85 8, VW, (24)
21, 337 Mz, 238; Graves v, Purcell, 85 8, VW, (2d) 6543, 337
e Y 874,

e fosl that the intention of the Leglslature in
passing such a provision was tu enable a county court to
transact business when one of the judges was nabsent, and that
in view of thie fact there would be only two judges and that
there might be the posslblility of a tle vote on some matter
presented to them, that the glving to the presldlnz Judge of
the power to overrlde the vote of the other judge was for the
purpose of perultting the two judges to arrive at soune definilte
judgment, However, we do not feel that this section of the
statute was passed by the Leglslature with the intention that
the county clerk would be able to divest the prosiding judge,
who was present, oif his authority and appoint another judge in
his stead toc act as presiding judge. Qur oplnion in this
matter necessarily means that we feel that Sectlon 2493, supra,
In speaking of but two judges sitting, means two assoclate
judges. It appears clear that 1f two assoclate judpges are
sltting and the presiding judpge 1s abesnt, that tiie county
clerik under this statute has authority to designate one of
such Judges az the presiding Judge in order that the buslness
of the county may be transacted, iHowever, we do not fsel that
he has such power vhere the prosiding judge, who has been duly
elected by the poople in the county, is present,

Conclusion

Therefore, it i1s the opinion of thie department that
fectlon 2493, R. ©. lioc, 1939, cannot be construced in such
manner as to glve the county clerk the authority to designate
a® of the assoclate judges as preslding judge in the presence
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of the prusldlng judge and one assoclate judge.

Auspectfully submltted,

JOHN S. PHILLIPE
Assistant Attorney-Gensral

APPROVED s .
1 2C CK
Attorney-Genseral
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