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February 25, 1944 

Honorabl e J oseph v. Pitts 
Probate Judge 
Dougl as County, 
Ava, Mi ssouri 

Dear Judge Pitt s: 

This office is i n r eceipt of your letter of 
recent date 1n which you request an opinion, the f ull 
text of whlah reads as folloYS I 

"Friend Morris2 Your opinion on ' Probato Fees 
to be coll ected and r eported t o County Court, was 
very clear t o me and I appreciated it. 

This A. M. I was called in to ot~ County CRurt 
and the Presiding Judge, J . w. Vinson advised 
me that the 'Auditors', when here tol d him 
that I should account to .& pay over to t he 
County All f ees charged, wherein the 'Probate 
Judge 's ShAL was uaed . 

"I do write deeds- Deeds of Trust--Chattel lltJg-Js. 
A&sign Car f1tles, swear folk to a f fidavi ts and 
use the Probate 1 ShAL', a tteating . (In my letter 
I quoted to you the views of Ed Hill & W~lter 
Black) 

"I have in my library the SVI 2nd . [:aries and 
have again reread yol~ Citation, · • e . 136 SW (2nd ) 
282. (I find that I had marked this decision in 
mJ f irst study of this question, after the Auditor 
told me ' Technically I could be charged up with 
work done under the Probate Seal- And t h is was my 
reason f or wri tirl{l' t o you . -

"To rrry mind Page #8 of your opinion ' Thoae acts 
f or which the officer shall make a charge have been 
ENUMERATED in the Statute, and we conclude that 
the Off icer is undor the dutr 1mpoeed by his 
Office to make a charge and a ccount f or same.r 
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"In your conclusion--Clerifying, you eaya-
' That the Specific fee f or each service performed 
i s defi r ately set out and pr ovided for by Statute' 

"I want to avoid litigation with my County and 
I k i ndly ask that you give me your Opini on on the 
Use of the 'Probate Seal ' on Ack . to deeds , T.D. 
C. M. & Affidavi t s . 

"Should I a c count f or all f ees taken i n wherei n 
I use t he Probate Seal? 

"I wil l appr eciate very much thi s cons iderat ion." 

Before prooeedin~ with the discussion, we again 
oall a t t ention to our previoua ·opini on of January 6 , 1944 , 
1n which we sought t o dispose of this mat t er . In order 
to further clarify it and to facilitate matter s we i n clude 
a copy . 

Se otiona 13404 and l3404a, R. s . Missouri, 1939, 
concern t hemaelvea with f ee s f or Judges of Probat e . We 
merel y cit e t hem for convenience. The extr«me length 

of t he t ex t orevents a detailed examinat ion here . 

Section 2447, R. s . Missouri, 1939 reads as followaJ 

"Evor y probate court shall have a seal of of fice , 
of somo suitable device , t he expense of whiCh, 
and the ne cessary expense incurred by said court 
~or book s , s t ationery, furniture, f uel and other 
nesessar i ee, shall be pa i d by t he County . " 

Section 2436 , R. s . ~i ssouri, 19~9 , establi shes 
our probat e cour ts and says : 

"A probate court, whi ch shall be a court of record, 
and cons ist of one j udge , i s hereby establi shed 
in the city of St . Louis , and in every count y i n 
thi s state . " 

The fees connected with t he cf f ice of pr obate judge 
divide t hemselves i n t o t hree classes. We pr opose to 
discuss those provided for by statute and the ot hers 
which may come to thi s officer . 
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1. Certain f ~es are rov:ded for and a charge 
authorized undo~ the statute s . Section 13404, R. s . 
Missouri , 1939, enumerates t he acts ~or whi ch a charge 
must be made ~~d the amount i s defini tel y stated. 
Section 13 '04a , I • S . :ti seour 1 , 1939 , sh ul d be read 
in connection wlth this discuaslon . I n those portions 
of the s to.tutos the Le2;islature has expreo aly provided 
for the rendition f ser vice by the officer and an 
appropr iate charge therefor . l~e official acts of this 
officer must be pa~d for accordin~ io the s chedule as 
set •ut. Fee s of this of f icr r must be a~ counted f or 
1n stri c t c~~~l ance with the lez1 elative intent . It 
is impo' te.nt to note that t he Jud._ , the our~ty Court , 
the estcte , (or indivirual), are all invol ved i n the 
collection , ace nnting and distribution of the f unds 
camin ~ ·n~o the hands of t he probate judge . : he duty 
i mpos ed upon him by c r laws is plain and ex a ctly de­
fined for the benefit of a l l. Wor all of t he official 
acts ment'oned there must be an a p~opriate charge and 
prompt account~ ng . Only t wo exceptions a r e made Ylhere 
the jud e may collect c fo9 &nd retain it without 
account in~ for s ame ; t hese cons t i tute t he subject mat­
t er of ~ur second para r aph . 

2. (a ) Fees for tho solemni zat ion of marriages , and 
(b) Fee s for the het:tri 1.., _. of inhm•it&nce t ax 
matters , 

may be collected by thP of''i ce"'' a!ld h e need not a ccount 
for same . It I r su... .. "'tc tent to s ay on thi s point , that 
our Legislature intended to make an except i on . Having 
made it there n eed be no ! urther d i scussion . 

3 . The t h ird topic of discussion concerns ltself 
with the f ees received by the o; ficor f or services r en­
dered f or ack:v-... v:!.ed,_;~"ent of d""eds , ass .:.-..rl'lents, ·T: ting 
of deeds ~~ trust , makir-3 c~attle ~~rtgages and nro~ara­
tion of a Tf inav~ ts. This service concerns j ust t wo 
people , t he jud-;;e and the partY. he has a ccommodat t.d . 
These s ervices have no connection with any estate or 
matter connected with .. is office. Our s tatutes do not 
specifically aay he shall make a charge for such aervice, 
and make an a ccounting t herefor and f or that reason we 
concl ude that, since net proh ~b1ted the acta may be 
performed f or a fee and no a ccounting need be made to 
the county court. In this situation the act performed 
1a purely a matter of accommodation on the part of the 
3udge . He is not required to perform these acta and 
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should he decl ine to perform no remedJ is available to 
compel him so to do . Since no express declarati on 
is made in the nature of a prohibition, we concl ude 
that he •Y perform the act , charge a fee .and need not 
account f or same. 

LONCL'LSION. 

Fr·om the r ee.d lnt, of our stat utes and from a 
previous opinion already submit ted, it is therefore , 
the conclusion of this office that a probate judge 
Sh2ll a ccount for t hose fees provided for in the statut e. 
Fees rece ived from aCknowledgment of i nstruments , affi­
davits, etc ., not invol ved ln any estate under his 
jurisdiction, are not r equired to be a c counted for 
under the statutes, and may be retained by the probate 
judge . The fact t hat the probate judge uses the seal 
of his of fice i s not the detcrmlning facto~ i n the ques­
t ion as t o whether he must a ccount 1·or this class of 
fees recei ved by him while in offi ce. 

Lir.1 : LeC 

APJ?ROVLD: 

ROY ~cKITTRIClt 
Attorney General 

Encl . 

Reepectfull y submitted, 

L. I . MOhRIS 
Assistant Attorney General 


