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March 7, 1944 :2

Mr. Lee Simkins, Superintendent
Braymer Public Schecols
Breymer, iissouri

Dear ¥Mr. Simkins:

This will acknowledge the r ecelpt of your letter
of Februery 15, 1944, wherein you request an opinion
of this office. Omitting caption ind signature, the
text of your letter is as follows:

"We have a pupil attending our high school
who is steying in = home of a non-relative
living in a school district in Carroll
county. The family of this pupll resides
in & school district in Ray county.

"Because the parents of the pupll do not
maintein a home in the Carroll county district,
that district feels no obligation to pay the
$30.00 tuition fee assessed a ainst the send-
ing distriet for non-resident puplils attending
the Braymer publie high school.

"We contacted the clerk of the Ray county district
in which the parents of the pupll reside. She
maintains, that elthough the parents of the pupil
live in the Ray county district, the pupll does
not live there, and, therefore, the distriect

is not obligated to pay the tultion fee we assess
sending districts.

"Since our per pupll costs are exceedlngly high
this yeaer, we are anxious to collect all fees
due the distriet. ~ur purpose In writing you 1s
to obtala your opinion as to the distriet legally
obligated in the case gbuem above.”

F
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Your letter does not ¢ ntain enough facts
for a complete and definite answer toc your yucestion.

The circumstances and facts relating to the
stay of the pupil in Larroll County are the factors
which determine the matter. However, we are under-
taking to outline the rules by which you can make
the determination when you have all the facts in your
possesslon.

Section 10458, R, S. Missouri, 1939, reads in
part as follows:

"The board of directors of each and
every school distriet in this steate

that deces not walntain an apoproved

high school offering work through the
twelfth grade shall pay the tuition

of each and every oupil resident there-
in who has ccmpleted the work of the
highest grade offered 1n the schocl or
schools of said distriet and attends

an approved high school in another dis-
triet of the same or an adjoining county,
or an spproved high schcol maintained 1in
connection with one of the state insti-
tutions of higher learning, where work

of one or more higher zrades ls offered;
# r o3 el

It will be observed that the only tultion for
which a distriet is liahle is the tuitiom of = pupil
who is a resident of that distriet. The detcrmination
of "resldence" withln the schcol distriet presents
difficulties and may be salid tc be largely detsrmined
by the facts in each case.

In Barnard School Distriet v. Matherly, 84 lo.
App. 141, it is steted, "In our opinion to entitle
one to school privileges for his children in the
public schools, he must bona fide reside within the
school distriet. Coming temporarily within the
distrlet to reside during the schelasticryear, for
the purpose cf scnding a child to the school of that
distriet can not be allowed.
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It may be stated as a general rule that ordinarily

the domiclile of the parents is the domicile of the miner
children.

Lacy v, Williams, 27 Mo. 280 ;
Lewis v, Castello, 17 Mo. App. 593.

However, the_ courts have ..eld that doniclle and
residence are not always synonymous, and that a person
may have a legal cdomiclle in one place and a temporary
residence 'n another. The fact that the parent was not
residing with the child would not necessarily prevent
the child from being a resident of another schocl dis-
triect within the meaning of the statute. It would
depend on the particular facts and circumstances surround-
ing that residence. The iecnersl rule being that 1f
a pupll were In a school dilstriet for the bona fide pur-
pose of remaining there lndefinitely and not for the
mere purpose of cbtalnling the benefits which may be his
by reascn of being in that distriet, such child would
be a "resident" of such distrlet within the meaning of
the schcol law. Whether such child i1s in the district
under circumstances as would entitled hih to be classed
as a resident of that distriet for schcel purposes
will have to be determined from the facts surrounding
that particular child.

School District v. Matherly, supra
State ex rel. ve. Clymer, 164 Mo. App. 671.

In Stete v, Clymer, the child was living with
his grandfather and the court held him to be a "resident"
within the meaning of the law even though the parents
did not reside there. In Binde v. Klinge, 30 Mo. App.
285, it was held that if a chlldthad gone to live with
1ts grendmother without any expectatlon of returning to
its parentsl residence while the grandmother lived and
not merely for the purpose of acquiring the privilege
of a better school than existed at the domicile of
the parents she might be & resident of the grandmother's
school distriet, although the father resided elsewhere.

In McNish v, State ex rel. 104 N. W, 186, a cousin
of the child's mother took the chlld to live with her in
Nebrasks when the mother dled. The father lived in Iowa.
The court held that the cousin stood in loco parentis
and the child was entitled to free tultion under the
Nebraska law.
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CONCLUSION.

It 1s therefore the conclusicn of this office
that the liability of a school distriet to pay non-
resident tulition under section 10458 R. S. Mlssouri,
1939, depends on whether the pupil 1s a resident
of thet dlstrict. "Resldence" is determined by the
particular facts surrounding each child with the
general rule that if & pupll 1s in e school distriect
for the bona fide purpose of remaining there incefinitely,
and not for the mere purpose of obtsl ning the school
beneflts.

Respectfully submitted

ROBERT J « FLANAGAN
Assistant Attorney Ceneral
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ROY leKl T
Attorney General
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