
ROADS A .• G ERIDGES : The wor d " shal l " , as used i n Section 
8514 , R. s . . lssouri , 1939 , is to be 
conEtr ued in a directive or permiss i ve 
senoc ; that the words "biennially there­
after" , as contained in sai d section , 
are to be construed as at least two years 
must e l apse before a County Court shall 

A h av21_ a'itJio.{ i ty to chan,~e the boundaries 
pr , of a roed district formerly 

created under said section . 

FILED 

Honorable J. P. Smith 
Prosecuting Attorne7 
Webster County 
Marshfield, Kissouri 

!J 
Dear S1ra . 

We are in receipt ot your letter of April 6 wherein 
70u requeat an opinion from this depart ment , whiCh opinion 
request reads as tollowaa 

"Sec. 8514, R. s . Mo. 1939, provides tor 
the County Court, shall during the month 
of Januar7 1918, shall divide the Count7 
into Road Districts. 

"The question is, would it be legal for 
the Count7 Court , in some other months 
other than January, to make such road 
distriotar Please answer definitely. 

"The same Section further provides, •s aid 
Courts ahall during the month ot January 
biennially thereafter, have authority to 
change the boundaries of said Road Districts, 
etc. ' 2nd question i•r Has the Cow~ty Court 
the authority to make a change in any other 
month of the year, other than Januar7? 
Please answer direct. 

"3rda The first provision waa in January, 
1918, it being an even number. Must any 
change or road district to be legal have 
to be made in January or · an even year after 
January, 1918? 

"4tha Where part of County is in Special 
Road districts, con the County Court organ­
ize tha t part of t he County not 1n speoia1 
Road Districts, in what is called special 
unit Road district, or does it require the 
entire County to form the unit county road 
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unit? Please give me direct opinion on 
this question. 

"5tha Webster County hasseveral Special 
Road Districta. The County Court a few 
years ago, I think in Karch, not 1n 
January as the law providea, organized 
that part of the County that is not in 
Special Road Districts in to what ia 
called a County Unit. Can that legally 
be donef My veraion ia that the County 
Court baa no authority to form a county 
unit of the roads, unleae it included all 
of the County, and that the County Court 
baa no legal authority to change road 
diatr1cta only in the month of January of 
even years and not in any other month or 
yeare, and if done, it is illegal. Am I 
right or am I wrong! You tell me what 
the law is direct . 

"When the County Court pretended to or­
ganize the County into a County unit, a Road 
district that had about t aoo.oo 1n caeh waa 
taken over by the Unit Road District. The 
road district wante to be put back where it 
was before, and their money and machinery 
returned to them. Can the County Court do 
that?" 

At the outeet, we wish to call attent ion to Section 8514, 
R. s . Missouri 1939 referred to in your opinion request, which 
eection reads ae tollowsa 

"The county courts of all counties, other 
than thoee under township organization, 
ahall, during the month ot January, 1918, 
with the advice and aesistance of the 
county highway engineer, divide their 
oountiea into road dietriots, all to be 
numbered, of suitable and convenient size, 
road mileage and taxable property con­
eidered. Said courts shall, during the 
month of January biennially thereafter, 
have authority to change the boundariea 
of any such road district as the beat in• 
tereat of the public may require." • 
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Now concerning ourselves with the oonstruotion that 
ahould be placed upon the word "shall" ae that term ie used 
in the above section of the etatutea, we call attention to 
the case 1n re Laub, appeal ot Snyder et al., 21 Atl . (2d) 
575 , 1. c. 580, wherein the court saida 

"~bile the Act oontains prov1a1ons 
mandator7 in terms, it muat be re­
membered that the 'word "shall" when 
uaed by the Leg1alature to a court, 
ia usually a grant of auth9r1ty, and 
means "may," and even it it ia in­
tended to be mandatory it must be 
aubject to the neceaear7 limitation 
that a proper case haa been made out 
tor the exercise or the power.• 
Anderaon'a Appeal, 215 Pa . 119, 122, 
64 A. 443 , 444J Becker • · Lebanon, 
eto., s t. Ry. Co., 188 Pa. 484, 41 A. 
612J Pittsburgh v. Oourain, 74 Pa . 
4.00. " 

In the case of State ex inf. Gentry, Atty. Gen., v. 
Lamar et al., 291 s . w. 457, 1. c . 458 , the court stated the 
general rule as tollowsa 

" ' It is a rule of construction that 
a statute specif71ng a t1me within 
wh1ch a public officer is to pertorm 
an official act regarding the righta 
and duties of others, ia directory 
merely, unless the nature ot the act 
to be performed, or the phraseologr 
ot the atatute ia auoh, that the dea­
i gnation of time must be considered 
as a limitation ot the power or the . 
offioer. * * * * o It would be strange 
if a statute specifying an early day 
at which an act must be done with a 
v1ew to ita speedy execution, should 
be oonatrued that the act could not be 
done at all atter the day when the 
necessity for ita performance is aa 
great, if not greater, afterwards than 
before. It the court had .failed to 
make the appointment in the term time, 
the clerk could have made 1tJ but 
olea.rly when the court convened again, 
the power of appointment in the ~lerk 
was •uapended.' St . Lou1s County Court 
v. Sparka , 10 Mo. 117, loc. cit. 122, 
45 Am. Dec. 355." 
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In the case of State ex. in~. Kitchell, Proa. Atty., 
ex rel Goodman v. Heath, 132 s . w. (2d) 1001, 345 Ko. 226, 
l.c. 229, the court aaida 

" * * * * 1 If a atatute merely require• 
certain things to be done and nowhere 
prescribes the result that shall follow 
if such thing• are not done , then the 
statute should be held to be directory. 
* * • '* *" 

We turthor w1sh to point out that in neither Section 
8514, aupra, nor any section 1n Article 3, Chapter 46, R. s . 
Missouri, 1939, ot whloh Section 8514 is a part, ia there 
contained a penalty provision, nor is there prescribed the 
result that shall follow ahould the County Court divide their 
county into road districts, or should the County Court change 
the boundaries or oueh road districts in a month different 
trom January, the month set torth with particulatt1ty 1n Sec­
tion 8514. Therefore, we must conclude trom the ttoad1ng ot 
tho cases that the word "shal~" as contained 1n Section 8514, 
ia directory or permissive and not mandatorr. 

Now turning to your question No. 1 whioh reads, "Would 
it be legal for the County Court 1n aome other montha other 
than January to make such road districts," my answer is that 
it would be l ogal because of tho tact that 1t i s merely d1rec­
tor7 that the court shall divide the county into road districts 
in the month of Janua~. Further, the County Court would have 
the autbottity to change the boundar1ea of such road district• 
1n a different month other than January tor tho same reason. 

In questlon No. 2 you ask, "Has the County Court the 
authority to make a chango 1n any other month or the year other 
than January?" This has been answered 1n question No . 1. 

Your question No. 3 reads as follon s "Must any change 
ot road district to be legal ha~e to be made in January ot an 
even year after Jnnuary, 1918?" The answer to this queat1on 
ia yea. 

We wish to oall attention t o tho last aentenoe 1n Sec-
tion 8514, which sontence reads as followat 

"Said oourta shall, during the month 
of January biennially thereafter , have 
authority to change t he boundaries of 
any auCh road district as t ho best in­
barest of tho public may r equire." 
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It is our view· t hat . 1t is directory whether or not they change 
the boundaries in the month of January • . However, we wiSh to 
particularly call attention to the word "biennially", as under 
the rulea or statutory construction it is our dut7 to give mean­
ing to the word "biennially" and construe it in its common and 
ordinar7 meaning in the whole section. The word "biennial" ia 
de~ined 1n Webster 's Dictionary as tollowsa 

"A space ot two years . Happening, or 
taking place, once in two yearsJ ~· a 
biennial election. Continuing or last­
~ tor two years." 

-
Therefore, it is our view that a County Court having once 

followed the provisions ot the first sentence of Section 851,, 
and baTing divided the county into road districts with the ad• 
vice and ~asistance of the county highway engineer, that a two 
year. per1od must elapse before the Countr Court shall have 
authorit7 to change the boundaries or such road district .so . 
created and designated under the provisions as contained in 
the first sentenee of the section. 

To sustain our position in this proposition, we.call 
attention to the case ot State ex rel. McKittrick, Att,-·. Gen., · 
v. Caroleno Products Co., 144 s.w. (2d) 153, 1. c. 156, 346 
Mo . 10491 wherein the court aa1da 

"It is a cardinal rulo of construction 
that every word, · clause, sentence and 
aeot1on ot an act must be given aome 
meaning unless 1t is in conflict with 
the legislative intent. State v. Wipke 
et al., Mo. Sup., 133 s •• 2d 354; 
State ex rel. Kansas Cit,- Power & Light 
Co. v. Smith, 342 Mo. 75i 111 s.w. 2d 
513J Holder v. Elma Hote Co., 338 Mo. 
857, 92 s .w. 2d 620, 104 A. L. R. 339. 
* * * * *" 

In anawer to questions Nos . 4 and 5, we are herewith en­
closing an opinion heretofore rendered by this department to 
Honorable aharlos E. Murrell, Jr., Prosecuting Attorney of Adair 
Count,-, Kirksville, l iasouri, dated December 141 1939, whioh in 
our view answers these two question• apeoitioally. 

Answering tha question in the l ast pmragraph ot your 
opinion request, we presume you have reference to money and ma­
Chine~ and other propert~ turned over to the road· oTeraeer 
under the provisions of Section 85181 R. s. ~issouri 1939. It 
will be noted that such road overseers are under bond. Further, 
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in Sect i on 8521, R. s . Missouri 1939, saoh road overseer makea 
a detailed report under oath to t he County Court of tho monies 
recei ved and how expended by htm, which report and settlement 
1s dul~ approved b~ the court. We presume that this has been 
adhered to, and 1n view o~ what we have heretorore eet ~orth 
in th1B opinion, no doubt the last paragraph of ~our letter ia 
ot no turther conaequence. 

It may be pointed out that the road district referred 
to in the last paragraph of your letter has become extinct, 
and any changes there would be now brought about b~ the Count~ 
Oourt might or mtght not 1n the scope be the same geographic 
area of the old district . But be th1a as it may, if a district 
were now created it would be an entirely new district tor all 
intents and purposes as distinguished in the old district whian 
is not extinct. 

CONCLUSIOH 

It is th~ opinion or this department that the word "shall", 
aa contained in Section 8514, R. s. Missouri 1939, is to be in• 
terpreted in a directive and permiasive aenee as distinguished 
~rom a mandktory aenae. 

It ia the turther opinion ot this department that when a 
County Court baa divided a county into road districts , aa is 
provided 1n Section 8514, at least two years must elapse berore 
a County Court ot the county shall have authority to change the 
boundary of any road d1str1ot so created under Section 8514 , 
for aaid section uaes the words "biennially therearter" . 

APPROVED a 

ROY r.!cKI'lVfRICK 
Attorney General 

BROsml 
Eno. 

Respeettully submitted, 

B. RIOBARDS CREECH 
Assistant Attorney Oeneral 


