ELECTIONS: Inductees not yet

sworn in cannot vote
= an offliclal war bsasllote

May 15, 1944.

D fas"d FILED

Mre. We He Sperry

Clerk of the County Court
Clinton, Missouri.

Dear Mr., Sperry:

We have your request for an official opinion of this office
which is as follows:

"Will you oblige by rendering an opinion
on the following question? Are militar
inductees permitted to cast an "0fficia
War Ballot" in the primary election of
1944, by voting in porson at the county
clerk's office in Henry County Mo., on
or before they are transported to their
training centers."

The answer to your question depends upon a construction

of Senate Bill No. 6, passed at the special session of

the last legislature. For the purpose of this opinion, we
are assuming that you mean by the term "inductees" persons
who have taken the pre-induction physical, but who have
not yet been sworn in to any branch of the service.

The title to the act reads as follows:

"Providing for voting absentee ballots by
members of the military or naval forces,
relating to the duties of the Secretary of
State, county clerks and election officials
in reapect to such voting, and providing
penalties for violations of the provisions

of this act, with an emergency clause."
(Underscoring ouras)

Section 1 of the Act reads in part as follows:

"Any person being a duly qualified elector
of the State of Missouri who i1s absent,

or who expects to be absent, from the
State or Irom the county in which he 1s

a qualified elector, on military or naval
service # # #" (Underscoring ours)
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It would seem from a reading of Section 1 that the Act meant
to apply to inductees who had passed thelr physical but had
not been sworn in. Section 2 of the Act however provides

in part as follows:

"For the purpose of making application

for an absentee war ballot to be voted

in a general or speclal electicn by such
absent voter as mentioned in this Act,

the application by post card, which is
provided for under the 'War RBallot Act!

of the 77th Congress, Public Law 712,

He Re 7416, or any written request, tele-
gram, cablegram or radiogram wherein are
stated his name, voting address and the
address to which the ballot desired by him
is to be sent, shall be received and taken
by the Clerk of the County Court or Board
of Election Commlissioners as an application
to vote the absentee ballot provided for
under tinis Act. For the purpose of making
application for an absentee war ballot

to be voted in a primary election by such
absent voter, the applicant by any written
request, telegram, cablegram or radiogram
may make request to the Clerk of the County
Court or Board of Election Commissioners

of the County or City of his legal residence
at the time of his Induction into the armed
Torces, stating in Nis communicacion NS
name, voting address, and the milltar
station, millLtary post olfiLce or mili%ngx
address ol his present stetion to which

the ballot desIred Dy him 1s to be sent."

* % %

"Application for an official war ballot for
any elector in the armed services of the
United States, to be cast in any election,
may be made in writing to the county clerk
or to the board of election commissioners in
the county or city in which the absentee
elector was a legal resident at the time

of induction into military or naval service,
by the father, mother, spouse or next of kin
of such person. In such case the applicant
shall state under oath relationship between
the person applying for ballot and the absen-
tee elector and the military or naval status

of the person in the armed service,
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insofar as is known, for whom applicatiocn 1is
being made, nis legal residence at the tlme
of induetion and hls address to which the

ballot 1is to be mailed." (Underscoring ours)

Section 5 which gives the form of the ballot has the follow=
ing declaration:

"I declare under the penalties of perjury that

I am a legally qualified voter of »
Missouri. The County Clerk or Board of Llection
Commissioners will print the name of the County
or City in the above spece) Iy name tognther
with my voting address at the tims of my
induetion into the armed forces are correctly
ziven below. I am at the present time in

the military or naval servige ol ihne united
Stetes and fﬁ the coumse of my duty Iin suec
militarg lervioo_f_exgiot to be absent Irom

my Vo g preclnet on ] e of said election.
I have not and will not vote elsewhere than at
my legal voting residence, or otherwise than

by this ballot at thls eleoctlion." (Underscoring
ours)

The rule in construing such statutes 1s stated in the case
of Bowers v. lMissouri Mut. Ass'n. 62 S.W, (24) 1068, l.c.
1065. We guotes

"But all of its provisions must be considered
as well as its evident purpose and lts proper
cons truction gathered from the whole, glving
due effect to all parts thereof. Where certain
terms of a statute are ambiguous, we are at
liberty to go to the title of the act as a clue
or gufio to the intention of Lhe Leglsiature.
Straughan v. leyers, 268 lio. BGO, 555, 187 S.W.
1159; State ex rel. Bixby ve Clty of 3t. Louls,
241 Vo, 231, 248, 145 %.W. 801,  Laws are
passed in a splrit of justice and for the
public welfare and should be so interpreted

1f possible as to further those ends and avoid
glving them an unreasonable effect. Gist v.
Rackllffe~Gibson Constr. Co., 284 Mo. 369, 384,
123 S.W, 921, In arriving at the legislative
intent, doubtful words of a statute may be
enlarged or restricted in their meaning to
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conform to the intent of the lawmakers, when
menifested by the ald of sound principles of
interpretaticn. Straughan v. Meyers, supra,
268 ioe loc. olt. 588, 187 S.W. 11693 City of
St, Louls v. Christian Brothers College, 257
JMoe 541, 552, 165 S.W. 10873 State to Use,
etc., ve. Heman, 70 No. 441, 461l. And it has
been sald that 'while we have no right to
construe a law by our view of ite expediency,
we can take that feature into consideration in
attempting to ascertain what was in the legls-
lative mind.,' State ex rel. Asotsky et al. v.
Regan, 317 Mo. 1216, 1224, 208 S.W. 747, 749,
55 A.Le.Re 773." (Underscoring ours)

UONCLUSION

It is the opinion of thnlis office that since the title of
the Act and sectlons 2 and 5 apply strictly to persons ‘in
the armed services, inductees who have not yet been aworn
in are not entitled to vote the official war ballot,

the provisions of Section 1 notwithstanding.

Respectfully submitted,

GAYLOKD WILKINS
Assistant Attorney General

APPROVED:

- ROY MoKITTRICK

Attorney Genseral

GW.sc



