SHERIFF'S FilS: llay only receive compensation for days
actually attending court.

z January 27, 1945
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Honorable Clyde V, lHastings
Prosecuting Attorney
Grant Clty, Missouri

Dear lir, Hastings:

Under date of January 19th, 1945, you wrote
thls office requesting an opinion as follows:

"It has been the custom in this
county for the Sheriff to receive
a fee of ,;3.00 for each day any
court of record 1s in session,
this under Sectlon 13,411 Hevlsed
Statutes, 1930,

"Under the lew Clvil Code, Section 9,
page 359, Laws of Missourl, 1943, it
is provided thwat the circult court
shall be 1n session at all times.

"It sounds to me like the Sheriff
might be entitled to colleet a {3.00
fee for every day 1n the year except
Sundays and perhaps holldays."

The portion of Section 13411, R, S. lMo. 1939,
roferred to in your letter reads as follows:

"Fees of sheriffs shall be allowad
for thelr services as follows:

SN R O
"or attanding each court of record
or criminal court and for each deputy

actually employed 1in attendance upon
such court the number of such deputies
not to exceed three per daY . « « « okB.00"
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Section 9 of Committee Substitute for Senate Bill
34, Laws of liissourl, 1943, page 353, 1l. c. 359, 1s as
followss

"Lvery teram of court shall commence

and convene by operation of law at

the time fixed by statute without any
act, order, or formal opening by a
judge, the judges, or other officials,
and shall continue to be open'at all
times until and including the day pre-
ceding the next regular term on which
day 1t shall expire by operation of law,"

The language of Section 15411, supra, 1s "for
attending each court of record," and Section 9 of Committee
uubatitute for Senate Blll 34, supra, requires the courts to
remain open. Thls does not mean the courts shall be in
session as the word "session" 1s generally understood with
reference to courts, but only that terms may not be adjournsd
so that the judge may transect business at any time. In
this connection 1t 1s desired to call attention to the in-
terpretation of two fee statutes by the Federal courts:

"Reve. St. Sec. 829, 28 Us S Co Ao’
Sec. 574, which fixes the marshal's
compensation for attending the Circuit
or District Court while in session,
means that the court is open by its
owm ordsr for the transaction of busl-
ness.,"

~=llclullen v. United States, 13
Se. Ct, 127, 146 U, 5. 360,
36 L. Ed. 1007.

"The phrase 'in session,' within the
meaning of a charge that accused used
contemptuous words in the courtroom
while the court was 'in session,'!
exprosses not only the idea that at
the time the judge was sltting on the
bench and engaged in the discharge of
official functions, but was also open
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to the construction of meaning that
the court had convened for a torm and
not adjourned."”

-=State v. Root, 67 ., W, 590,
595, 5 No. D, 487, 57 Am. St.
Heps 568,

While these cases would not be binding upon courts of the
State of Missourli, they would be highly persuasive,

In many circuits in t hls State 1t has been cus-
tomary for the judge to hold each term open until time
for the nextiterm to convene. This created the same situ-
ation as 1s now produced by the new Code, end the sheriffs
in these courts were allowed compensation for attendin%
court on the days the court was in session and transacting
business and not for days the court was ln recess.

Conclusion

It 1s the opinion of the wriger that a sheriff under
the clause of Sectlon 13411, quoted herein, would only be
entitled to receive compensation for attending court for the
days he actually attends upon which the court is open and
transacting business or for days when he 1s attending by
express order of the Jjudge thereof although the court may not
be transacting business,

Respectfully yours,

Ve O+ JACKSON
Assistant Attorney General

AF:ROVED?

HARRY H. KAY
(Acting) Attorney General
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