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BOARD OF HEALTH: Children born in wealoak are pres~med to be 
legitimate, but if person filling in standard 
certificate of,live birth is informed that 
ohild is illegitimate it must be so reoorded 
on certi.f'ioate. · 

Aur:ust 30, 1945 

Dl". H. 1:1~ J"ames 
State Board of Health 
J'efferson City, Missouri 

Dear Sir: 

'l'his aclmowledges receipt of your several .co:mrnunica.­
tions requesting an opinion for the Bureau of Vital 
Statistics upon the following proposition: 

VJhat is the proper procedure to be 
followed in ~illinG i~ certain spaces 
in the standard certificate of live 
birth issued by ·r.he St.ate Doard of 
Health·when·the answer in Space P. of 
that forra is that the mother :ts married 
and the mother, or oth~r person giving 
•cne information to the person filling 
out the birth certificate, gives the 
information that the child is illegi­
-Gimate. 

The sections of the Missouri Statutes requirlne; the 
registration of b:lrtlls is covered in Sections· 9771, 9772, 
9773, 9?74, . 9?7G a.n.d 9782, n. s. r~Io. 1939. 

Section 9'771 roquires that all births that .occur in 
the state shall be iramediately registered in the district 
in which thoy occur, a~ hereinafter provided. 

Gection 9772 provides: 

11 It shall be the duty of the attending 
physician or midwife to file a certi­
ficate of birth, properly and completely 
filled out, givlns all the particulars 
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required by this article, with the 
local registrar of the district in 
which the birth occurred, within 
ten days after the date of the b:lrth. 
And if there.be no attending physician 
or midwife, ·then it sho.ll be the duty 
of the fo.ther or mother of the child, 
householder or ovmel" of the prernises, 
.mo.nacor or superintendent of :public 
or privata institutions in which tl1e 
birth occurred, to notify the local 
roc;istra.r v>Jithin ten days after the 
birth of the fact of such birth having 
occurred. It shall then, :ln such case, 
be the duty of the local registrar to 
secure the necesse.1.,y :tnf'orraation ·and 
sit;nature to make a proper certificate 
of 1Jlrth: Provided, that in cities the 
oortif:lcate of birth shall be filed at 
a less interval thro1 ton days after 
birth, if so required by municipal ordi­
nru'lce (or regulation) -now in force or 
that may hereafter be enacted." 

SeotioD. 9773 provides what the birth certificate shall 
contain, as follows: 

"The certificate of birth sllall contain 
the following items: 

11 (1) Place of birth, inoludl.ng state, 
county, township or tov.m, village or 
city. If in a olty, the ward, stre$t 
and house number; if in a P,ospital or 
other institution, the name of the 
same to be given, instead of the street· 
and house number. 

" ( 2) Ftlll name of child,,' If the child 
dies without a ntune, before the oertif:t ... 
cate is filed, enter the words 'died un­
named.• If the living child has not yet 
been named at the date of filing certi­
ficate of' birth,. the spaoe for 'f'ull 
nmne of child' is to be left blank, to 

... 
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be filled out subsequently by a sup­
plemental report, as lwreinafter 
provided. 

11 {3) Sex of child. 

"(4) Whether a twin, triplet, or 
ot~er plural birth. A separate cer­
tificate shall be required for each 
child in case of plural birth, giving· 
number o£ child 1n order of birth. 

"(5) Whether legitimate or 1lleg1tl­
mnte. 

11 
( 6) .Full name of father. 

11 (?) Residence of !'ather. 

"(8) Color or race of father:• 

"(9) Birthplace ot father; city or. 
toY7n, state or foreign country. 

"(10) Age of father at last birthday, 
in years. 

11 (11) Occupation of father. (Answers 
shall not be recorded to items G, 7, 8, 
9, 10 and 11 :ln case of illee;itimate 
births.) 

" ( 12) Walden nrune of mother. 

11 
( 13) Res :ldence o:f :mo't;hor. 

11 (14) Color or race of mother. 

11 (15) :U:Lrthplaco of mother; city or 
tovm, state or foroio;n country. 

"(lG) Ar;e of mothor at last birthday 
in ~roars. 

II ( rn Occupation of mother. 

11 (18) Numbor of child of this mother, 
a...nd nurabel .. of children of this mQther 
now living. 

l 



----~~----~-------------------------------------------------------~ 

•• •>... 

(4) August 30, 1945 

" ( 19) Dol'n at full terril. 

"(20) The certificate of' attendinc; 
physician or midwife as to attendance 
at birth,~~ including statement Of' year, 
month, day and hour of birth, and 
whether the child was alive or dead 
at birth, This ce:rtificate shall be 
signed by the attending physician or 
midwife, with date of a igna ture a...nd 
addres~; if' there is no physician or 
midwife in attendance, then tl~ father 
or mother of the child, householder or 
ovn1er of the premises, or manager or 
superintendent of public or private 
instituti'on, or other competent person, 
whose duty it shall be to· notify the · 
local registrar o£ such birth, as re­
quired by section 9772 of this article • . 
11 (21) ExaQt date of filing in office 
of local registrar, atte.sted by his 
official signature, and registered 
number of births, as hereinafter pro-
vided. · 

"All certificates, either of birth or 
death, shall be written loe;ibly, in tln­
fading black ink, and no certificate 
shall be held to be complete and correct 
that does not supply all of the items of 
infonr.tation called for herein, or satis­
factorily account for their omission." 

It is the duty of the attending physician, or midwife, 
to file tl1e above certificate of birth, properly o_n.d com .. 
plotely filled out., giving all the particulars required in 
Section 9?73, with the local registrar of tho district in 
vrhich the ldrtll occurred, within tan days after the date 
of the birtll. And, if there be no attend:lnc physician or 
midwife, then it shall bo the duty of the fa thor 01, mother 
of the child, honseholder or ovmer of the prora:tses, mru1ager 
or superintonclent of public or private :lnstitutio:o.s :ln which 
the birth occurred, to notify tlle local reg:Lstral" within tm!. 
clays after tho birth,. of the fact of such birth havlnc 
occurrod. It shall then, in such case, be the duty of the 
local registrar to secure the necessary infonnation and 
signature to make n proper certificate of birth. 
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Section 9773, subsection (21), supra, requires that 
":;· 1~ -:;. all c~rtiflcates, either of birth or death, shall be 
written legibly, in unfading black :lnlc, and no certificate 
shall be held to be complete and correct trot does not 
supply all of the ite:nlS of info~(IJation called for herein, 
or satisfactorily account £2.;: their omission." 

Section 9702 provides: 

"-:~ -;~ ·l:· And a:tJ.Y physic:'l_an or m1d\·l1fe in 
attendance upon a case of co:rt_finement, 

. or any other person cb.a.rged with respon ... 
sibillty for reporting births, in the 
order nru:aed in section 97?2 of this 
article, who shall neglect or refuse to 
file a proper certificate of birth with 
the local ree;istra.r, within the time 
required by this article, shall. be 
deemed guilty of a misdemeanor, and~ 
upon conviction thereof, shall bo fined 
not less than five dollars nor :more than. 
fifty dollars. -::- ·:t· ~.: And any person who 
shall willfully alter any certificate of 

, birth or death, or the copy of any certi­
ficate of birth or death, on file in the 
office of the local registrar, shall bo 
deemed gu:tity of a misdemeanor, and, upon 
conviction thereof, shall be fined not 
loss than ten dollars nor more than one 
hundred dollars, or be imprisoned in the 
county jail not exceeding sixty days, or 
suffer both fine and imprisorunent, in 
the discretion of the court. And any 
other person or persona, who shall vio­
late any of the provisions of this art ... 
icle, or who shall willfully neglect or 
refuse to perform any duties imposed upon 
thom by the provisions of this article, 
or shall furnish false 1nfo~mation to a 
physician, undertalt~r, midwife, or infor­
mant, for the purpose of making incorrect 
certif'loation of births or deaths, shall 
be deemed guilty of a misdemeanor, and, 
upon conviction thereof, shall be fined 
not less than five dollars nor more than 
one hundred dollars. ·i} ·:io ::. ·:t· ·:: ·::· :~ :~· ·;<- ·::·" 

.. 
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The policy of the law is to confer lee;itlrae.cy upon 
childron born in wedlock and there is a presmnptlon tlmt 
a child so born is the child of the husband and is legiti­
mate. 10 0, J. s. page 10, So firm was this presumption 
originally it could not be rebutted unless the husband was 
incapable of procreation or was absent beyond the four seas~ 
tl1at is 1 absent from the realm1 during the whole period of 
the wife's pregnancy. This strict rule was, however, re­
laXed and eventually repudiated or, at least, greatly modi­
fled, and gave way to the modern doctFine that the presump­
tion may be rebutted by competent end relevant evidence 
showing t~t the husband could. not have. been the father of 
the child. · 

The commonly accepted statement of the facts which will 
overcome the presumption under the modern doctrine is that 
the presumption of the legitimacy of a child born in wedlock 
may be wholly removed by proper and sufficient evidence, 
showing that the husband was (l) incompetent; (2) entirely 
absent, so as to have no intercourse or communication of any 
kind with the mother; (3) entirely absent at the period. 
during which the child must, in the course of nature, have 
been be5otten; or (4) only present under such clrourastanoes 
as afford clear and satisfactory proof that there was no 
sexual intercourse. 10 c. J. D., supra. Even under the 
modern rule, howevor•, tho presumption is a strong one, one 
of tho strongest and most persuasive lmovr.n to the law, which 
1neans that~ in addition to perfonaing its essential function 

-.. 

as a rule of evidence, tho presumption, lilce 'the presumption 
of innocence, :ls aocorrtpunied by ano'Ghor r1.-'lle that 1 t becomes 
conclusive in the absonco of ru1y sufficient proof that the 
husband could not llave been the fa thor. J.:n Heedhrun v. Noedhrun, 
(Ho. App.) 299 :J. YJ. 832~ ci tine; numerous autlwri tios, it is 
stated, 1. o. 034: 

II It is well agreed runonc all tllo e.nthor­
ities that a child born in wedlock is 
presumed to be legitimate,·until the 
contra1,y is shown. Indeed, such presump­
tion is one of the strongest known to the 
lav1, so jealously regarded, in fa.ct, tlmt 
the courts will not pennit it to be o~~r~ 
tlli'own.J unless there is no judicial escape 
from that dire conclusion. ·•~ .;<- ;;. ·::· J:· ;;. ;:.fl 
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The person authorized and required to fill out the 
st~1dard certificate of live birth enters upon tl1e certificate 
information supplied· by the mother o'f the child, or other 
p0rso:ns, Ullder the provisions of Section 9'702 it. would be a 
misdemeanor to furnish false information to a physicla11, 
undertaker, midwife, or informant, for the purpose of making 
incorrect certification. of births. 

In case the mother, or person giving the ini'ornB.tlon. to 
the person filling out the birth certificate, gives the lnfor­
me:bion that the child is illegitimate, then the answers to 
items G, 7, 8, 9, 10 .an.d 11 of Section' 9773, supra, as set 
out in items 9 1 10, 11, 12, 13 and 14 of the standard certifi­
cate of live birth, should not be recorded~ 

In case the mother of the child is married and refuses 
to Give the information required in items 61 7, 8, 9, 10 and 
11 above, as set out in items 9·, 10, 11, 12, 13 and 14 of tho 
standard certificate of live birth, then the person fillinG 
out the standard certificate will state in the blanl< spaces 
that the answers. were refused, or ~atisfactorily account for 
their omission. 

CONCLUSION 

'l'herefore, it is the opinion of this departn1ent that ( 1) 
in the ovont the mother, or other person giving the info~·aa­
tion to the person filling out the birth cert:tficate, r;ives 
the information that the child is illagitlrnate, then in :tte:rn 
8 of the standard certificate of live birth should also be 
entered "illegitimate" and the answers to items 91 10,. 11, 12, 
13 ~~d 14 of said certificate should not be recorded, ru~d that 
( 2) in the event items of information required under ;Jeotion 
9773, n. G. flo. 1939, are omitted, a sat1si'actory reason for 
such omission must be stated. 

AFPHiJVED~ 

J. E. 1.PAY.LOR 
Attorney General 

AVO:OP 

Respectfully submitted, 

A. V. OWSLEY 
Assistant Attorney General 
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