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STATE PURCHASING: 
-·AGENT: 

Re: · The State Purchasing Agent is un­
authorized to trade in old equip­
ment for new or better equipment. 

August 14, 1945 

Mr, Wm. L. Smith 
State Purchasing Agent 
Capitol Building 
Jefferson City- Missouri 

Dear Mr. Smith: 

·-------. 
FILED 

/3 

In your letter of August 1, 1945, you requested an opinion 
of ·this office, which letter reads as followsc 

"We have a requisition from the Northwest 
Missouri Teacher's College, Maryville, 
Missouri requesting us to purchase ten 
new Underwood Typewriters. They have ten 
obsolete typewriters of various makes, 
which they choose to trade•in for these 
new machines. 

"We also had requests from other depart­
ments along the same line where they re­
quest t:toade-ins on calculators~ type":" 
writers, office equipment, etc. Also, 
trade-ins on automobiles has b'len another 
subject of inquiry by various departments. 

"I would very much appreciat~ your opinion 
as to whether or not these trade-ins are 
legal. tr 

We think there are two questions presented in your request. 

(1). Is there any provision of the new Constitution of 1945 
which would prohibit the trade-in transaction? 

(2). Is the State Purchasing Agent authorized to make ex• 
changes·or trade•ins under Section 14589 and seq? 

Section 15 of the Constitution of Missouri of 1945 provides 
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in part as followss (Page 31) 

"* * *All revenue collected and moneys received 
by the state from any source Whatsoever shall 
go promptly into the state treaaurt, and all 
interest, income and returns therefrom shall 
belong to the stat••* * *" 

It is,our opinion that the above Constitutional provision 
would. not apply to the case ot a trade-in transaction, since there 
would be no money received by the State. The old article would 
merely be used in order to reduce the purchase price of the new 
article. · 

However, there remains the question or the State Purchasing 
Agent's authority under the statutes creating his office, to 
trade in or exchange property. 

Section 14590, R. s. Mo., 1939, provides as followss 

"The purchasing agent shall purchase all 
supplies except printing, binding and paper, 
as.provided in chapter 120, R.s. 1939, for 
all departments of the state, except as in 
this chapter otherwise provided. He shall, 
negotiate all leases and purchase, all 
lands, except for such departments as derive ' 
their power to acquire lands from ~he Con­
stitution of the state." 

Section 14591, R. s. Mo., 1939, provides, in part, as followss 

"All pUitohases shall be based on competitive 
bids. On any purchase where the estimated 
expenditure shall be two thousand dollars 
($2,000.00) or over, the purchasing &6ent 
shall. advertise for bids in at, least two 
daily newspapers or general circulation 
in such places as are most likely to reach 
prospective bidders at least five days 
before bids for such purchase are to be 
opened. On purchases where the estimated 
expenditure is less than two thousand dollars 
($2,000.00) bids shall be secured with-
out advertising. In all oases, the pur­
chasing agent shall post a notice of 

. . 1 
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the propoeed purchase on a bulletin board. 
in his ottioe. He shall alao on all pur• 
ohaaea estimated to exoee4 two thouaand 
doll&.l'l ($2,000.00) I011o1t bidl by mail 
from proap.eot1 ve suppliers. All 'bida tor. 

,such auppl1e• shall b• :mailed or delivered 
to the office or the pu.rohaa1n& agent so 
aa to reaoh such ott1o• before th• time 
set tor opening bide. The oontraot ·•hall 
be let to the lowest and beat bidder. The 
purehaaing agent shall have the right.to 
rejeot -.ny- or all bida and •dvertiae tor 
nell bidll ol', with the approval of the 
governor, pul'ahaae the ~equ1red auppliea 
on the open market 1f' th•7 can b.e eo pur· 
chased ·at a better pl'ioe ... * ~·" 

Section 146Q2, R. 8~ Mo., i9~9, providea, !n part, as t'ollol'lss 

"No department ehall.m&ke anr purchase ex• 
cept through the purohae1ng ag~nt as 1n this 
chapter provided•* * *" · 

Section 145951 R. s. Mo., 1939, reads,_ 1n part, as;t'ollowst 

"The purch,e1ns agent ahall have the power 
to tranafer eupp11es from any department where 
they are not needed to any other department 
where they are needed and to direct thnt 
proper charges and credits be made ori the 
appropriation• ot the departments concerned. o 

He shall also have power, subject to the 
1ama provision• as for bids for purchases, 
to sell an:v surplus or unneeded supplies 
or property in his banda or owned by the 
state or any department thereof.* * -tt *" 

. 
. An examination of the atatutes quoted above reveals that the 

State Purchasing Agent haa the power to "sell" propert7 ol'tne<1 by­
the State a~d, too, that the Agent must purChase and sell in a 
certain prescribed manner. The two main questions arising with 
regard to his authority in the instant situation, is whether the 
State Purchasing Agent can ba aaid to have authority to make 
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such a transaction and whether, if he has such power, he can 
comply with the statute regarding bids, 

In construing statutes the primary rule is to arrive at the 
legislative intent as expressed in the statute. American Bridge 

.. 

Co. vs. Smith, 179 s. w. (2d) 12, The primary rul~ of construction 
of statutes is to ascertatn the lawmaker'• intent fro.m the words 
used, if possible. City of st. Louis va. Po:pe, 126 s. VJ .• (2d) 
1201, Artophone Co, va. Ooale, 13~ s. W. (2d) 343,. Provisions not 
plainly written in a statute or necessarily implied will not be 
~parted 0~ interpolated in or4er that the existence or a right 
may be made to appear when otherwise, on the faoe of the Aot, it 
would not appear. State ex rel, Mills va, Allen, 128 s.w. (2d) 
10401 344 Mo, 743J Sayles va, Kansas Citt Structural Steel Co. 
128 s.w. (2d) 1046, The entire statute must be considered in 
determining the meaning of any particular portion thereof,· De Jarnett 
va. Tickameyer, 40 s. w. (2d) 686, Those statutes which are in 
pari materia must be construed together, State ex rel, McKittrick 
va, Oarolene Products Co. 144 s. W, (2d) 253J Holden vs, Elms Hotel 
Oo, 92 s. Vi. (2d) 620. The statute be.f'ore us must be construed in 
the ligh~ of the above canon• of' atatutory oon•truotion. 

A reading of the atatutell relating to the State Purchasing 
Agent reveale that there is no expresa power granted the agent to 
exchange or transfer property, except from one department of the 
State to another department of the State. Does the agent, then, 
have .the power to make such a transaction under hie author! ty to 
11sell 11 ? . 

The Missouri courts have taken the position that a sale is 
distinguishable from an exchange, and that there must be a price in 
money paid for goods if the transaction is to be termed a sale, 
In Freund Motor Co, va. Alma Realty and Investment Co. (1940 Mo, 
App.) 142 s. VJ. (2d) 793, a motor oar company leased a aalea room, 
garage and machine shop. The rental was to be one per cent of the 
total gross sales m.ade by the company.. The company took a used 
car in as pa1 ... t payment on a new oar-• It then sold the used oar, 
'l"he company paid the one per cent on the original new oar trans­
action without deducting the value of the old oar taken in on the 
trade. 'l'he court had·. before it the question of whether this used 
oar trade-in was a tran11action which came within the term 11 sale 11 

as used in the lease. The court held that the one per cent should 
be paid only on the difference between new car sales price and the 
value allowed far· the old oar on the trade-in., rlihe court said, l.o. 
796% 

11it- iE- * liowevor, the term, as ordinarily defined 
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in the books and as popularly understood, 
means the transfer of property for money 
paid or to. be paid, and we th:l.nk .it fs in 
this sense that the tel'Dl 1s used in the 
lease with whioh,we are here concerned·. 
The t'aking ·Of a used oar in trade on 
the sale price of a new Qai' is protanto 
an exchange or transfer of property for 
property, not a tr~ster ot properti 
for money paid or to be paid. * * * 

... .. ' ., 

We. think, therefore, that the· .trade-in transaction, under 
the Missouri law, ia an exchange and not a sale. Since the author­
ity to sell does not include the authority to exchange,(Tif:t'any 
on S~lee, page 12) the statute authorizing the State P~chas1ng 
Agent to sell goode would not give him authority to exchange goods. 
There is thus no authority express or implied from the wording 
of the statutes, which gives the agent the authority to enter into 
a trade-in or exchange transaction, and such authority cannot be 
read into the statute. State vs.· Allen, aupraJ Sayles·vs. K. c. 
Structural Steel Co. supra. 

Section 145951 supra, provides that the agent shall sell prop­
erty subject to the same prQvision as tor bids ·for pil.rchases,whioh 
provisions are set out in section 14591, supra. The latter sec­
tion,relatlng to the advertisement for bids, the notices necessary, 
and other details, must be complied with when the State Purchasing 

. Agent sells any property. The Legislature has undertaken to pre• 
scribe the mann~r in which the State Purchasing Agent shall pur­
chase and sell property. Having thus prescribed, it has made 
clear their intent that purchases and sales shall be made only 
in the manner prescribed. , 

\ 

Section 14595 must be read with section 14591, since the two 
are in pari materia relating tQ the same subject matter. Considered 
together we think the statutes reveal the intent of the Legislature 
to authorize only purchases and sales and not exchanges. Any 
other interpretat1on would render useless and of no effect the 
provisions of section 14591 requiring bids to be made and the 
property purchased or sold on the basis of such bids, since in 
moat instances at least, this procedure could not be followed in 
a trade•in or exchange transaction. 

CONCLUSION 

It is,. therefore, the opinion of this 'department that the 
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State Purchasing Agent is not authorized to exchange used property 
ot the State and receive a. reduction in the purchase price of new 
property, and that the State Purchasing Agent must comply with 
section 14591

1 
R. s. Mo., 1939, when he disposes of used property. 

SNCamw 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

SMITH N. CROWE,. JR.­
Aseis~ant Attorney General 


