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. SHERIFFS? Sheriffs and deputy sheriffs not allowed
DEPUTY SHERIFFS: witness fees in c¢riminal cases, unless
WITNESS FEES: they reside five miles or more from :

: , place of trialj not allowed witness fees

in court upon which they attend.
FILED

J

October 27, 1945

Honorablo J« s Smith
Prosecuting Attorney
wWebster County
Marsihfield, Ililssourl

vear Sirs

"llecoipt 1s aclmowledged of your letter dated October 18,
in which wyou requested an officlal opinion of this

45
ico and which reads as follows:

1048
of T
"I kindly ask you to glve me an

opinion as to Sherlff, or his Deputy
charging fees when they are used as
Witnesses Iin Criminal Ceses, in
Courts that they are waitin:s on as
officer?"

Attention is Invited to Section 4232, R.3. Ho. 1939,
wihich rcads as follows:

"o officer, appointee or employee
holding a state, county, township or
municipal office, including police
officers and policemen, elther by
election or appointment, shall clain,
be allowed or receive any fee or com=
pensation as a wiltness for testifying
before a coroner's inquest, grand
jury, or in any criminal cases., All
offlcers, appointees and cmployees
as aforesaid, gshall be compelled to

“attend the trial of all criminal
cases, coroner's lnquests and grand
Jurica, when legally subpocnaed: )
Pyrovlded, that the provisions of

this sectlon shall not apply to eny
officer who is & witness in any case
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where the residence of such officer,
is five miles from the place whore
the trial or coronecr's inquest is
~hedd, or whore the grand Jury 1ls in
session.” . :

The sheriff and the deputy sherliff arc of flcers and
fall w1tqun the class designated in the above quoted sectlon,
The sherlff 1s an elective officer of the county, and the
deputy sheriff 1s an appointive officer of the county, ap-
pointment belng made by the sheriff,

The wording of the statute 1s clear and concise in
stating that no such officers shall be allowed wltness fees
for testifyinb in criminal cases-

There 1s an exception in Sectlon 4232, suprsa, which
allows an officer witness fees for testifying in criminal
cases where the officer's residence 1s flve miles or more
from the place where the trial 1s to be held. Consequently,
a sherlff or deputy sheriff whose residence 1is five miles
or more from the place where the trial 1s held, and who 1is
subpoenaed as a wltness, 1s entltled to recelve wltness
fees, as provided in Section 13420, R.S5. Mo, 1939,

The following quotation defining the word "residence"
1s taken from Volume 54 C. J., page 7061

"tResldence! is a noun, the name
of a place or thing, and has been
deflned as an abode, dwelling, habl-
tation; or place where ono actually
lives; a dwelling house where a
person lives in settled abodej the
dwslling place of a personj # 4% W

I do not believe that it was Intended that sheriffs
and deputy sheriffs receive wlitness fees for testifying in
courts upon which they are attending 1n fulfllling their
duties as provided by law, though they reside five miles
from whore the coUrt is beling held.,

The basls for allowing witnesses' fees 1s to componsate
‘them for any 1nconvenience suffered incldent to attending
court, but a sheriff or deputy sherlff attending upon a court
because 1t 1s his duty as provided by law ls not inconvenlenced
by being there, though he may live five miles or more from the
courts Consequently, under such circumstances no fees could
be allowed,
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The sherlff or his deputy can only be allowed witness
fees in crimilnael cases when the court 1s five mlles or more
from their resgldence and is not the court upon whilch they
are required by law to attend.

Coneluslon,

Therefore, 1t 1s the opinion of thls office that sheriffs:
and deputy sheriffs are not allowed witness fees for testify-
ing in criminal cases, unless theilr residence 1s filve miles
or more from the place where the trial 1s held., The sherirf
or deputy sheriff should never be allowed witness fees for
testifying in criminal cases 1n a court upon which they attend
as required by law, though thelr residence is five miles or
more from the court.

Respectfully submitted,

RICIIARD ¥, TUHOMPSON
Assistant Attorney General
RFT tml

AFPPROVEDS

J. e TAYLOR
Attorney Genoral




