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ELECTioNS: In case of a tie vote for~clerk of the county court, 

the sheriff of the county calls a special election 
at the direction of the county clerk, Withdrawal of 
one candidate after a tie vote cannot avoid a special 
election. 

November 19, 1946 

Fl LED 

Honorable C. E. Ernst 
Prosecuting Attorney 
Gentry County 
Albany, Missouri 

Dear Sir: 

7 . ·, . 

We are in receipt of your letter of recent date, request-
ing an opinion of this department, and reading as follows: 

"In Gentry County we have a tie in the 
vote for Clerk of the County Court. To 
me Section 11621 of Revised Statutes of 
1939 is somewhat confusing and I am re­
questing an opinion as to whether or not 
the Clerk of the County Court has author­
ity to order the Sheriff to call a special 
election for the election of a County 
clerk in case of a tie. 

11 In some cases of a tie in the vote it 
seems that the Hovernor is the proper au­
thority for calling an election in case of 
a tie, rather than the Sheriff. The ques­
tion also presents itself as to whether a 
special election might be legally avoided 
should one of the candidates withdraw; and 
also the question as to how much time the 
Clerk may have to make his order on the 
Sheriff to call an election in a case of 
this kind. 

11 I would also be very grateful if you would 
send me a form of order for the Clerk and 
also form of proclamation for the Sheriff." 
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are: 
The questions contained in your letter to be answered 

(1) In case of a tie vote between the candi­
dates for clerk of the county court in 
counties of the third class, who is the 
proper officer to order the sheriff to 
call a special election? 

(2) If one of the candidates in the contest 
for county clerk where a tie vote was cast 
withdraws, does such withdrawal make a 
special election unnecessary? 

Section 11621, R.S.Mo. 1939, provides as follows: 

"If there shall be a tie of the votes 
given for any two of the candidates, ex­
cept in cases ctbbherwise provided by law, 
the clerk or justices casting up the num­
ber of votes, or a majority of them, shall 
issue their order to the sheriff of the 
county where the same may occur, direct­
ing him or them to issue his proclamation 
for holding an election agreeably to the 
provisions of this chapter; and in all 
cases of such special election, the clerk 
and justices, or a majority of them, whem 
they issue the order t6 the sheriff, shall, 
in such order, state the day on which such 
election shall be held, giving reasonable 
time for the same to be promulgated. 11 

We are unable to find any other statute regarding the 
calling of an election when there is a tie vote for county 

clerk. Therefore, the provisions of Section 11621 are appli­
cable where there is a tie vote in an election for the office 
of clerk of the county court. Notice of such tie vote must 
be given to the sheriff of the county, who issues a proclama­
tion calling for an election. 

Section 2 of Senate Bill No. 483 of the 63rd General 
Assembly provides as follows: 

"At the general election in the year 1946, 
and every four years thereafter, the qualified 
electors of the county at large in each 
county in this state shall elect~.a 
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clerk of the county court, who shall be 
commissioned by the governor, and who shall 
hold his office for a term of four years 
and until his successor is duly elected or 
appointed and qualified. Each clerk of the 
county court shall enter upon the duties of 
his office on the first day of January next 
after his election: Provided, that the 
term of office of persons holding the office 
of clerk of the county court at the time 
this act shall take effect shall not be va­
cated or affected thereby." 

"Elect" is defined in Funk & Wagnalls Dictionary of the 
English Language as meaning: 

"To choose or designate for an office by a 
majority or plurality vote. 11 

The Supreme Court of Missouri, in State ex rel. Speck v. 
Geiger, 65 Mo. 306, l.c. 310, said: 

11 * * * * At the general election in November, 
1874, the relator and one W. C. Kelley, were 
candidates for the office of prosecuting at­
torney of Texas county, and were the only 
persons voted for, and they each received at 
said election the same number of votes. * * * 

"It is admitted in the record that W. C. 
Kelley, during the time of his candidacy, 
and on the day of the general election in 
1874, did not live in Texas county, and that 
at least twelve of the qualified voters of 
Texas county who voted for said Kelley, 
knew he was not a resident of said county; 
but it does not appear that they knew that 
his non-residence rendered him ineligible. 
It will be unnecessary to express any opin­
ion as to the effect of this admission, as 
the case can very properly be determined 
upon other grounds. Both parties concur in 
regarding the result of the regular election 
in November, 1874, as a failure to elect, 
and we will so consider it. Conceding then 
that there was no election of a successor 
to the relator in November, 1874, by reason 
of the fact that each of the candidates 
received an equal number of votes, * * * 11 
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In this case it is clear from the quoted portions of 
fue opinion that there was no doubt in the mind of the court 
that in case of an actual tie vote, and where no contest of 
the election was held, a special election should be held, 
although the court did hold in that case that the section 
now numbered 11621, R. S. Mo. 1939, did not apply to the of­
fice of prosecuting attorney of a county. However, the gen­
eral rule laid down in that case is applicable to the facts 
in the present case. 

It was held by the St. Louis Court of Appeals in the 
case of State ex rel. John Herget v. Robert Walsh, 7 Mo. App. 
142, that when one candidate died several hours before the 
opening of the polls, and such dead person received a greater 
number of votes than his opponent, theopponent of the dead 
man could not be declared elected. 

The Supreme Court of Missouri, in Sheridan v. City of 
St. Louis, 183 Mo. 25, held that where a candidate for the 
House of Delegates of the City of St. Louis who received a 
greater number of votes than his opponent was declared in­
eligible, his opponent could not thereby be declared elected. 

The theory of the courts in both of these cases was 
that to be elected means to receive a majority or a plurality 
of votes. 

The result of a tie vote for county clerk, then, is the 
same as if no election had been held. The candidates who re­

reived the same number of votes for this office are still 
candidates for the office of county clerk, since no one has 
been elected. 

Since the candidates for county clerk who received the 
same number of votes are still candidates for that office, 
the withdrawal of one candidate would have no more effect at 
the present time than if he had withdrawn his candidacy be-

fore the election was held. If one candidate had withdrawn 
before the general election at which the tie vote occurred, 
no official, or body of officials, would have had any power 
to declare his opponent elected until an election was actu­
ally held. 

The withdrawal, then, by a candidate of his candidacy 
for the office of county clerk at the present time does not 
ruthorize any official, or officials, to declare the candi­
date who received the same number of votes elected, or to is­
sue such opponent a commission. It will be necessary to hold 
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an election to elect a county clerk of Gentry County before 
January 1, 1947. 

The notice to the sheriff should be made at such time 
so that the sheriff may have a reasonable time in which to 
give sufficient notice in his proclamation as to the date 
such election will be held. 

We are enclosing forms for the notice to the sheriff 
and for the sheriff's proclamation. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this department that 
an election for the office of county clerk of Gentry County 
should .be proclaimed by the sheriff of said county when he 
receives official notice of the tie vote for the candidates 
for said office. 

It is the further opinion of this department that such 
election must be held even though one candidate withdraws 
his candidacy. 

APPROVED: 

J.E. TAYLOR 
Attorney General 

CBB: HR. 

Respectfully submitted, 

C. B. BURNS, JR. 
Assistant Attorney General 


