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POOL HALLS: Club operating pool hall and 
charging members for use of 
cues must procure license. 

FILED 
Ni:arch 29, 1946 b/ 

Honorable L, E •. Merrill 
Prosecuting Attorney 
Chariton County 
Keytesville, Missouri 

Dear Sir: 

We have received your request for an official opinion, 
whicb. reads as follows: 

"I desire your opinion as to the 
interpretation of Section 15405 
EXC::~PTIONS TO 15397 LAWS OF r.U:JSOUEI 
1941. Parties operatine a pool hall 
without license in a city, organ~ 
ized a club sellin~ membership cards 
for a small fee. Proprietor charges 
a small fee for the use of a cue. 

11C~UESTION: Is the charge· for the 
use ·of the cue a charge for playinG 
within the meaning of this section 
and therefore a violation?" 

• 

Section 15397, I~. s. Mo. 1939, empowers the County Court 
to license keepers of pool and billiard tables, antl in part 
provides as follows: 

"'l1he county cour·t shall have power 
to license the keepers of billiard 
tables, pigeonhole. tables, jen..ny 
lind tables, and all other tables 
kept anu used for c;aming, upon 
which balls and~§!.£~· ·l:· ·::· ~:· 11 

( '.:inpha.si s ours.) 
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Honorable L. E. Merrill -2-

Section 15405, R. S, A., provides as follows: 

"~rhis chapter· shall not apply to any 
person havinr::; set up in his own pri­
vate residence any one of such tables 
mentioned in Section 15397, when used 
for his own private use, and for the 
use of his family, nor to clubs where 
pool, billiard and other tables are 
used exclusively foD club members and 
upon which no charge for playin£~ is 
made." 

' _, 

This section enumerates certain exceptions to S'ection 
15397, supPa, under which no license is required to i:;:eep and 
operate pool and billiard tables. 

For a club, such as you describe in your letter, to be 
excepted from procurinr; a license to li:eep and operate pool 
and billiard tables, two requirements mw3t exist, as provided 
by Section 15405, supra. Tho tables must be used exclusively 
for club members and there must be no chai'ge for playin~. 

Vie assume that the only persons us in['; the pool tables, 
in the case at bar, are those holding membership cards. Con­
sequently, the first requirement is fulfilled, in that the 
tables are exclusively used for club m~mbers. 

According to the facts, the proprietor, who apparently 
is also connected with the club, charges the players a small 
fee for the use of the cues. It is our notion that to play 
or participate in the varlous games played on pool or bil­
liard tables, the use of a cue is necessary and without a 
oue the pl9:yinc: of such games cannot be accomplished~ 

Conclusion. 

It is tho opinion of this department that a club keeping 
and operating pool and billiard tables exclusively for members, 
but charging a f'~e for the use of a cue, is -~':laldng a charge 
for playing within the meaning of Section 15405, R. s. !~., and 
therefore is riot excepted from procuring a license. 

APPROVED: 

J. J:::. TAYLOR 
Attorney General 

RFT:ml 

Ii'.espectfully subrai tted, 

HICUAHD F. 1THOMPSON 
Assistant Attorney General 


