
~CHANTS' LICENSES & BONDS: 1) · The tax rate te be charged for merchants• 
licenses is the sue as on real e&tlate. Col­
lector's fees, $1.00. S). Merchants' licenses 
run f'rem Jan. 1. t·o Jan •. 1. 3) If a~ merchant 
begins b~stness after the first Monday tn Jan. 
of any year his license would run te the 'fol­
lowing Jan. 1. 4) The bond Gf a merchant 
mu.st be .d.eliverecfLto. the Collector at the time 
November 25, 19•16 license: is issued. 5) If 

a merchant does not obtain 
and pay for a license tor 
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& consecutive years ~­
mediately precedi:m.g appli­
cation for license for the 
current year, he must de• 
liver a bond to the Col-

Dour Miss Palmer: 
l~etor at the time he ob­
tains his license. 

'l'his will ac 1:nowledge your letter requesting 
an opinion, respecting the procedure to be followed 
under House Bill #536 of the 63rd Gene:eal .hssembly. 
Your letter is as follows: 

"Vill you please give me an offlcial 
opinion from the Attorney General's 
Offiqe upon the following questions 
relative to the twenty ... eight neVI 
sections enacted in lieu of Article 
18, Chapter 74, rlevised Statutes of 
hUs souri, in these particulars, to­
wit: 

"How much shall the County Collector 
charge f'or Merchants' License? It 
was ~1. Now it seems it can be .~;1 
or 75,. 

't-When ls · the License due? li'ormerly 
they is sued from June to June. 

"Do Licenses l'un from Jrnuary 1 to 
Jamwry 1? - unless the person stnrts 
in business after thc;t date, and then 
does the License run to the following 
JanuGry 1 1 or does it run for one full 
year from the date the License was is­
sued? 

"Shall the Bond be executed and de·­
livered to the Collector at the tin~ 
the License is is sued? 

"If a person was in business for six 
years but during the~t time was out of' 
business for one yer-:.r, does that break 
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the 'five continuous years' provision 
in Section 11306 and require him to 
furnish bond? 

11 'l'hank you kindly for your official 
interprets.tion of these questions 
already promoted by the merchants 
of Pettis County. I wish to proceed 
under the new provisions strictly ac­
cording to lawt and do not wish to 
require something of the merchants 
that will not be followed the same 
way next year." 

'.['he delay in coraplyin[!; with your request was oc­
casioned because there was later introduced, and the Leg­
islature passed, House Bill #998 1 amending Section 11306 
of said House i3ill #536 1 an.d the later Bill was not finally 
passed until the le.te su.m."l1.er or early fall. 

The questions you submit for an opinion are: 

ls.t.: How much shall a County Collector 
charge as an ad valorem tax on merchants. 

2nd.: Do merchants• licenses run from 
Jnnuary 1st to January 1st. 

3rd.: If a license is taken out after 
January 1st does it run until the fol­
lowing January 1st·, or for a full year 
from the date of issuance. 

4th.: Shall the bond required be exe­
cuted and delivered to the Collector 
at the time the license is issued, and 

5th.: If a person has been in business 
for six years but was out of business 
for one year during the six years does 
the-t break the "five continuous y•cars 
innnediately preceding an applicationrt 
for a license for the current year, 
and r•equiPe such person to furnish a 
bond. 

Our opinion as to your question number 1 is that 
the rate of tax to be collected from a merchant is coverned 
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by Section 4(a) of Article X of t~ new Constitution and 
House Bill #536, now a part of. the statutes of this State. 
Section 4(a) of Article X of the new Constitution is as 
follows: 

"f~ec. 4(a). Classification of 'l'axabl~ 
Property--11axes on Franchises, Incomes, 
Excises and Licenses.-·All taxable prop­
erty shall be classified for tax purposes 
as follows: Class 1, real property; 
Class 2, tangible personal property; 
Class 3, intangible personal property, 
The general assenilily, by general law, 
me.¥ provide for further classification 
within Glasses 2 and 3, based sQlely 
on the nature and characteristics of 
the property, and not on the nature, 
residence or business of the ovmer, 
or the amount ovmed. Nothing in this 
section shall prevent the taxing of 
franchises, privileges or incomes, 
or the leV"jing of e'xoise or motor 
vehicle license taxes, or any other 
taxes of the sam.e or different types." 

It will be observed that in said Section 4(a) of 
said Article X, real estate is ple.ced in Class 1. 

flection 11305 of said House Bill #536 is, in part~ 
as follows: 

"Merchant" shall pay an ad valorem tax 
equal to that wllich is levied upon 
real estate, on the highest amount of 
all goods, wares and m6rchandise which 
they may have in their possession or 
under their control, whether owned by 
them or consigned to them for sale, 
at any time between the first Monday 
in January and the first Monday in 
April in each year; i~ ~~ i:- 11 • 

Thus we observe thnt the value or rate of ad valorem 
tu.x assessed Hgainst merchants shall be such sum as may be 
levied by the County Court on real estate as may be provided 
by law. In other words, whatever rate of tax is levied 
ngainst real estate the same rate must be used in fixing 
the rate for merchants' license taxes. This has long been 
the law of this State. House Bill #536 still adheres to 
that practice. 'rhe case of S .ate ex rel. vs. Al t, was 
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before our Supreme Court on the question whether merchants 
were liable for a property tax or merely a. license or oc­
cupation tax. 'rhe case is reported in 224 lvto. hap. 493. 
The Court in holding that the laws relating to merchants' 
tax in effect provided for a property tax, although osten­
sibly, merely a license or oecupation tax, l.c. 507, 508, 
said: 

"* -l:. -lf- In this State merchandise is 
not listed for taxation as other 
pe.rsone.l property, put instead the 
merchant must applyfor a license 
to trade as such, o.nd without which 
he subjects himself to a forfeiture 
to be recovered by indictment. He 
must give bond conditioned for the 
payment of the tax. It is, h.OTfeVor, 
provided that mercr~nts shall pa.y 
s.n ad valorem tax equal to that which 
is levied upon real estate, on the 
highest amount of goods, wares and 
merchandise which they may hu ve in 
their possession at any time between 
the first Monday of March and the 
first Monday of June in each year. 
It is this amount, furnished by a 
sworn statement of the merchant, 
that forma the basis upon which the 
various state• county, school and 
municipal taxes are levied." 

It appears from your letter thHt you are making 
inquiry respecting the runount of license tax a merchant 
should p~y for his license. We, therefore, went to some 
length to give our opinion respecting that feature. How­
ever, it may have been that you intended to inquire only 
about the fee your office _should collect for issuing such 
license. If that be you!" purpose, we refer you to Section 
11314 .of House Bill #995, recently passed by the Legislature, 
which is as follows: 

"The collector shall, at the time of 
delivering sudllicense, collect the 
sum of fifty cents, the fee herein al• 
lowed to the clerk for issuing the same; 
and twenty-five cents each for the bond 
and statement to be retained by the col­
lector as his fee for furnishing the 
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same; provided that, in counties of 
the fir•st class any fees provided for 
herein, received by the collector 
shall be paid into the county or 
oity treasury, as provided by law." 

This will outline your charges for issuing a 
license and for the bond and statement so th.r::tt we be­
lieve you will have no difficulty in the matter if that 
be the object of your inquiry. We believe this will 
answer your first ~uestion. 

Replying to your second question, whether the 
license runs from January lst to January 1st, we think 
the new Section 11306 of said House Bill //:998 answets 
this question, Said Gection 11306 is, in part, as fol­
lows: 

"Any person, corpore.tion or copartner­
ship of persons applying for a license 
to vend merchandise shall, before he or 
they shall receive such license, execute 
a bond to the state, with good and suf­
ficient surety, conditioned that he will 
on or before the 31st day of December 
following. pay to the collector of the 
proper county all merchants tax due, 
which bond shall be a~)oroved by the col­
lector and his approval indorsed there-
on: * * * "• -

The part quoted provides for the giving of the 
bond to pay the tax due by the end of the following 
Deoember. ~;uoh language indicates that the Legislature 
intended·'-- that the license· should run from January 1st 
to January 1st or for whatever time of the year a.fter 
the first or the year a person began business, and that 
his lioense and bond would run fram that time until the 
next sucoeeding January la t • 1Fhere is no language or 
provision 1n any of the sections of either House Bill 
#356 or House Bill #998, as we read them, justifying the 
idea that if a person b&gan business after January lat 
of any year, say May 1st or June 1st, that his license 
and bond would run a full year to the corresponding month 
of the succeeding year. We believe Section 11328 of said 
House Bill #998, on the contrary, fully clarifies this 
question, and requires that the license and bond shall 
run from whatever tinie in the year they ~;re executed 

' 
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and delivcr,ed to the first of January next succeeding. 

Said Section 11328 is as followst 

"~uhen any merchant shall comm.ence 
the business of merchandising in 
any county in this state after the 
first Monday in January, in any year, 
he shall execute a bond as provided 
for in Section 11306, conditioned 
that he will-furnish to the collector 
of his county a statement, verified 
as herein required, of the largest 
amount of goods, wares or me~ch~ndise 
which he had on hand or subject to 
his control, whether owned by himself 
or consigned to him for sale, on the 
first day of any month betVJeen the 
time when he comnenced business as a 
merchant, and the said first day in 
January next succeeding; upon which 
statement he shall pay a tax based 
upon the same rate as other merchant;s, 
to be determined by the number of 
months in business in any calend~r 
year." 

See also Section 11308 of House· Bill #536. 

'l,his 1 we trust, will answer your question number two. 

Replying t.o your third question and referring 
again to said Section 11328, supra, it seems to be clear 
that the Legislature intended that a merchant beginning 
business. after the first fiionday of January in any year 
should execute his bond at the time the license would be 
issued. Manifestly, he could not engage in business with• 
out the license, and the lan5uage, in part, of said Section 
11328, supra, stating that, at the time he shall commence 
the business of merchandising he shall execute his bond, 
makes tt plain, we think, that the merchant shall execute 
his bond and deliver the same to the Collector at the time 
the license is issued to him. We think this will answer 
your third and fourth questions, since-the same provisions 
of the statutes quoted refer to both the period of time 
for which the bond and lice,nse may be issued, and also 
to whether the bond must be executed at the time the 
license is issued. 
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Replying to your fifth and last problem, we 
refer again to Section 11306 of House Bill #998 1 and 
the proviso thereof, which.is, in part, as follows: 

"* * * Provided thut said bond sh~ll 
not be required where any person, 
corporatiJn·or copartnership of ·per~ 
sons has obtained and paid a license 
as required by law for a period of 
five continuous years immediately 
preceding an application for a license 
for the current year; ;~ ;~ * ". 

'This question calls for the construction of the 
language used in said proviso of Section 11306 1 aupra. 
It would not appear to be difficult to give the'ordinary 
meaning and interpretation of words to the language in 
said proviso. 'I'he proviso states that bond shall not 
be required where any person, corporation or copartner­
ship of persons has obtained and paid a license, as re­
quired by law, for a period of five continuous yea~s 1m­
mediately pl~eoeding an application for a license for the 
current year. This could only mean th0t if such person, 
corporation or copartnership of persons had not obtain­
ed and paid a license for e. period of five continuous 
years immediately preceqing the application for a license 
for the current year, such person, corporation or co­
partnership of persons would be required to execute the 
bond required by law. In other words, if there had been 
a period of one year at any time within the five year . 
period im:nediately preceding an application for a. license 
vihere and when the person, corporation or copartnership 
of persons applying for a license for tl~ current year 
had !!.£E. obtained ~ Ea.id !!. license he .2!:. they undoubtedly 
would b!!_required !2, execute the ~required b~ law. This, 
we believe, will answer your fifth and last inquiry. 

Vie believe said House Bills #536 and #998 provide 
such a plan of procedure respecting merchants' licenses and 
bonds as will permit the County Collectors to fix the 
periods for which both bonds and licenses shall run to be 
from January 1, of each year, to January 1 of the next 
succeeding year. This would, as we see it, permit the 
County Collectors of the several counties of this State 
nnd the merchants to depend upon a regular date and plan 
of complying with the recent statutes on the subject. 
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cm~·cr.USION. 

It is, therefore, the opinion of this Department, 
coneidering the foregoing premises that: 

1) '}lhe same tax rate shall be charged on the 
valuation of merchants.• stopka for licenses a.e may be 
fixed by law for real estate. -Collector's fee fifty 
cents for license, twenty-five cents each for bond and 
statement, total of $1.00. 

2) That merchants' licenses would run from 
January 1 of any yeB.r to January 1 of the next succeeding 
year • 

3) ~f a merchant began business after the first 
Monday in January of any year his license would not run 
for a full year from ~ts date, but only to the following 
Sanuary 1st of the succeeding year, 

4) That the bond of a merchant should be, under 
the above cited and quoted statutes, executed and deliv€lred 
to the Collectors of the several counties of this s.tate 
at the time a license may be issued to any such inerchant. 

5) That if a person was in business for six years 
but during that time W[~fJ out of business for one year, 

' and did not obtain anp: pay for a license for a period of 
five continuous years immediately preceding an applica­
tion for a license for the current year, such person would 
be required to execute and deliver a bond to the County 
Collector of any county in this State o.t tr..e time of' ob­
taining a license for a curre.nt year. 

A P PLi.OVED : 

J. E. TAYLOH 
Attorney General 

m~;c: ir 

Hespeotfully submitted, 

GEOHGE ;;-.r. CJ(m:!LBY 
Assistant Attorney General 




