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RECORDER OF DEEDS: Three questions concerning fees for issuing ver­

ified copies or discharges in counties of the 
third class under House Bill No. 772. 

February 24, 1947 

Honorable William Aull III 
Prosecuting Attorney 
Lafayette County 
Lexington, Missouri 

Dear Sir: 

Receipt is acknowledged of your letter which reads: 

nA question has arisen as to whether or 
not under House Bill 772 the outgoing 
Recorder of Deeds of ~ayette County, 
Missouri, a county of the third class, 
is entitled to collect the sum or $.50 
for issuing a verified copy of a dis­
charge to a discharged ve~eran from 
July 1 to December 31, 1946. The 
verified copy of the discharge was not 
requested by the veteran for the pur­
pose of using the same in the prosecution 
or any claim whatsoever as provided by 
Sec. 150771 R. s. Mo., 1939. 

"(1) The initial question that I desire to 
have answered is whether or not the out­
going recorder is entitled to receive $.50 
for each verified copy of a discharge given 
to a discharged service man between the afore­
said dates when the same was merely request­
ed by a discharge veteran, said request not 
being one made within the ~ovisions of afore­
said Sec. 15077, R. s. Mo. 1939. 
11 (2) Should the answer to the above question 
be that the outgoing Recorder is not entitled 
to $.50 fee for the verified copy, a further 
question presents itself. Assume a veteran 
requests and receives a verified copy of a 
discharge between July 1 and December 31, 1946. 
The then Recorder did not charge there for 
under the belief he would receive $.50 from the 
county. In January, 1947, under the term of 
office of the new Recorder, an additional dis­
charge is requested by said veteran, not for 
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any of the purposes enumerated in Sec. 150771 
R. S. Mo. 1939. The question is: Should the 
present recorder of Deeds charge said veteran 
for this second verified copy of discharge or 
should he issue the same free of charge and 
collect $,50 from the county. 
11 (3) Should the present recorder of Deeds not 
be entitled to collect $,50 under the facts 
afore r.stated an additional question is presented. 
Assume; the veteran recieves a free, verified · 
copy ~-- a discharge between July 1 and December 
31, 1 6. In January 1947, he requests a copy 
of a . scharge under the provisions of Sec. 
15077'" R, s. Mo. 1.939 .•. Is the present Recorder 
entit, d to $.50 from th.e county for the issuance 
of th additional discharge?tt 

Your inqu1~--.. · presents thre_e principal questionswhich shall be 
answered in the ·~rder they appear. . 

In your f1~· t question reference is made to House Bill No. 772 
which became er. ctive July 1, 1946. Therefore, we assume that 
you are asking •• ether or not the outgoing recorder or deeds would 
be entitled to ~eceive a fee of fifty cents from the county for 

,,;, furnishing cert1:1-ied copies of discharge between July 1, 1946 and 
December 31, 19lt6,. for Section. 2, House Bill No. 772 in part provides; 

"* * -If.· For each name which the reoordel:' shall 
append to the aforesaid alphabetical list, 
and ror each certified copy of such, disoha.r!e 
as he shall fuJ:tnieh, the said recorder shal 
receive the suM or fittr cents, to be laid · 
out of the county treasury, * * * * * (lmphasis ours) 

At the time that House Bill No. 772 became effective the former 
or outgoing recorder of deeds was holding office, also the period or 
time between July 1, 1946 and December 31, 1946i was a portion of his 
term of office. So to answer your first question we must first · 
determine whether or not he would have been entitled to receive the 
fee for furnishing copies or discharges during his term or office; 
as provided in the above quoted portion or House Bill No. 772. In 
an opinion submitted to the Honorable George A. Spencer, proseou~!ng 
attorney or Boone County, on July 5, 1946, this department held that 
the incumbent recorder of deeds in Boone County, a county or the 
third class, was not entitled to receive a fee of fifty cents, to be 
paid from the county treasury, for issuing certified copies or dis­
charges because to pay him such fee would constitute an increase in 
his compensation during his term of office, and would be inconsistent 
with the constitutional restriction or Section 13, Article VII or the 
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Constitution of 1945 which, in part, provides that "the compensation 
of state, county and municipal offices shall not be increasedduring 
the term of.' office." The following is quoted from that opinions 

"The second duty required or the recorders 
concerns the issuing or discharges to the 
veterans, or their he~ts, on request. This 
was a function of the recorder prior to 
House Bill lf772, ann does not constitute a 
~ew and additional duty to that office, and, 
therefore, f'~lls within the restriction of 
A~ticle VII, .Section 13, or the Constitution 
of Missouri, 1945 •. The 50¢ fee allowed for 
the issuance of the first verified copy would 
not, therefore, be a proper charge against 
the county treasury in favor or the incumbent 
recorders during their terms. This fee will be 
due to the recorders who are elected at the 
succeeding elections * * * *· The present 
recorder shall issue the verified copies as 
though House Bill #772 had never been passed, 
and in accordance with S•ction 15077~ R. s. 
Mo. 1939, as discussed •erein later. · 

Therefore, in answer to your first question we believe that the 
outgoing recorder of deeds would not be entitled to receive a fee of 
fifty cents, to be paid from the county treasury, for certified copies 
or discharges issued to v•terans between July 14 1946, the effective 
date of House Bill No. 772, and December 31, 19 6~ The outgoing 
recorder would not have been entitled to such fee while he was the 
incumbent office holder, and therefore would not be entitled to it 
now. 

The second question asks if the present recorder or deeds should 
charge a veterart for an additional verified copy of his discharge when 
the disoha~ge is requested for a purpose other than those designated 
in Section 15077. R .. s. Mo. 1939, o:r,. should such copy be furnished 
free to the veteran *nd the recorder be permitted to collect a fee of 
fifty tents from the county. 

Again :reference is made to Section 2 or }louse Bill No. 772 which, 
in part, provides: 

u* * * * Provided, however, that no such recorder 
shall be paid * * * * * for any additional veri­
fied copy after the first. * * * *u 

The above quoted portion or the act is a limitation on the 'pro­
vision ahead of it which provides, in substance, that the recorder, 
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shall receive for each. certified copy of the discharge the sum of 
fifty cents to be paid ,,out of the county tre.asury. Constru1;illi!J the 
statute as a whole as tp its application to. the present recorder of 
deeds it means that the ,county .may be charged a. :Cee of fifty cents 
for the first certified cop;y of a discharge which the recor.J~r furn­
ltshes a veteran, but .it cannot be c~rged "for any .additional cer­
tified copies after the first. II It. j,s our no.tion the Legislature 
intended that,.underno circumstanc&s, could the recorder of deeds 
collect a fl$e of fifty cents from the county for furnishing an add­
itional copy of a discharge to a veteran after the first has been 
furnished. The furnishing of any additional copies should be govern­
ed by the provisions of Section 15077, R. s. Mo. 1939, which provides• 

"Whenever a certified copy or· copies of any 
public record in the state of Missouri are 
required to. p~rfect the claim of any soldier_. 
sailor or marine, in service or honorabl;y 
discharged, any any dependent of ~uch soldier, 
sailor or marine, for a United.States pension, 
or any other claim upon the government of th$ 
United States,. they shall, upon request be 
furnished by the custodian of such records 
without any fee or compensation therefor." 

This section has not been affected by House Bill No. 772, and if 
a veteran requests an additional copy to be used for any purpose 
specified in the statute he would be entitled to such copy requested 
without charge. However; if he desires a copy for some purpose other 
than those specified in the statute the recorder would be entitled to 
charge the person requesting the certified copy the same fee as for 
any other certificate and seal. He would not be entitled to furnish 
the certified copy free of charge and collect a fifty cent fee from 
the county. 

In answer to your third question: If the additional certified 
copy of a discharge is requested by a veteran for any purpose spec­
ified in Section 15077, supra~ it.shall be furnished uwithout any 
fee or compensation therefor. The very wording of the statute 
implies that the recorder would not be entitled to receive any fee 
from the veteran when the certified copy is requested for a purpose 
specified in the statute. Further, the provision in House ~ill No. 
772 that np recorder shall be paid 11 for any additional verified 
copy after the first" clearly denies the recorder the right to re­
ceive a copy of f~y cents from the county for furnishing additional 
verified copies of a discharge. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that in 



I • 

Honorable William Aull III -5-

counties of the third class wherein the offices of circuit clerk and 
recorder of deeds are separate that' 

(1) The former or outgoing recorder of deeds would not be · 
entitled, under House Bill No. 772, to receive a fee of fifty cents 
to be paid f'r'om the county treasury for furnishing . certified copies 
of discharges to veterans between July 11 1946 an~ becember 31, 
1946; which was a period or time comprising a portion of' his term of 
office. 

(2) · Where an additional certified copy or a discharge is re~ 
quested of the present recorder of deeds, reference ehould be had to 
Sec·cion 1507'7, R. s. Mo. 1939;, and if the request for the additional 
copy is for a. pt\rpose set out in the statute, such copy should be 
issued without charge, otherwise the recorder would be entitled to 
charge the person requesting the additional verified copy the same 
tee as for any other certificate ~nd seal. In no event could the 
additional verified copy be furnished without charge and the recorder 
be permitt~d to collect a fee of fifty cents from the county. 

(3) Where an additional verified copy of a discharge_ is request­
ed by a veteran for any purpose designated in Section 150771 R.B.Mo. 
1939, the same shall be furnished free of' charge and the recorder of 
deeds would not be entitled to receive a fee or fifty cents from the 

> county for furnishing such copy. 

APPROVED: 

J •. E. TX!IbR 
Attorney General 

RFT:mw 

Res}i)ectfully submitted, 

' RICHARD F. THOMJI)N' 
Assistant Attorrtey General 


