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Ml'. G. L. Donahoe 
lxecutive · Becretar.r 

I • 

Public School Ret1re~ ent Syetem 
Jefferson Oity, Mteeour1 

Dear Sire 

We have your letter ot recent date which reads 
•• :roilotlst 

"'lbe Public School Retirement Aot, which 
became etteot1ve August 1, 1945, and which 
waa amended· by House Billa 642 and 1010 · 
ot the 63rd General ·Aseembly, provides in · 
Sub-section (l) ot S~et1on 1 that, • 'Public 
School' shall mean any school conducted 
v1 thin the eta te under the author! ty and 
auperviei~n ot a duly elected D1str1ct or 
City or Town Board ot 01reotore or Board 
ot Education and the board of Reg$nta of 
the several .State Teaahere Colleges, or 
State Colleges, and .alao the state ot 
Mia•our1 and ea~h ~ounty thereor, to the 
extent that the state and the several 
counties are empioyere ot teachers as herein­
after designated.' 

In Sub-section (6) ot Secti~n 1. the term 
•teacher' 11 det1ned in part ae tollowst 
• 1Teaohei'' shall mean any teacher, teacher-

. . aecretar1~ subet1 t\tte tea~her, super.-ieor, 
principal, auperY1e~ng pr~Jtc1pal, auper­
·intenden't or assistant superintendent, 
1ch0ol nuref, or librar-ian who ehall 
teach or be employed by a~7 public school, 
State College or State Teachers Oollege on 
a tull-t1me basis and who ahall be dulr 

· cert1t1oated under the law governing the 
. cert1f1oat1on or teacher• •••••• • . ! 
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Sub-eeotion (1) of Section 5 reads as follows: 
•on and after the effective date of this 
Act, all employees as herein defined .or 
districts included 1n the retirement ayatem 

. thereby created shall be meml;)ere of the sratem 
._, virtue or their employmerrt. ,. · 

In Section 38 ot Article 4 of the Consti­
tution 1945, training IJChools are icll.t.as1t1ed 
&a educational inet1tut1ons. In the L$ws 
ot M1asour1 1945,. proT1d1ng tor the creation 
and establishment ot ~ Department or Qor­
reet1ons and prescribing 1ts duties and 
powers, we t1nd that 1t.1s the 4uty of each 
training school to provide an educational 
program. 

We request an official opinion a1 tolloVst 

(1) Are the full-time certificated teachers 
1n tile State Training Schools at Boonville, 
Oh1ll1oothe and Tipton members ot the Public 
School Retirement System of Missouri b)' 
virtue ot employment? 

(2) Are the tull-t1me certificated teachers 
1n the State Sana.tor1wa atM1i. Ve~non members 
ot the Public School Retirement lf•tem ot 
Missouri by virtue or employment? 

The Public Sehool Retirement Act mentioned in 
your letter ·1a a new law and haa not been betore the 
Qourte. We must therefore trr to determ-ine w!Ult the 
intention ot the Legislature wa• with respect to the 
queat1one .you submit by analyzing the act and related 
acts. · 

The purpose ot the aot as set forth in Section 
2, P. 1355,L. 1945, 1e to proy1de ~tret1:rement allowances 
and other ben&t1ts tor public school teachers". fo 
dete:rm1ne who 1e ent1't~ to the benetita pro"f'ldecl b7 
the act, 1t 1s therefore necese•rJ to determ1ne,who 
are "public school teacher•" a• that term'11 ue,n. 1.n 
the act. 
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·section 1 of the act, as &Jilended, P. 1383, L. 
1945, defines -Public School• as tolleve: 

"(l) •Publ1e School' shall mean any school 
conduc;ed within the state under the 

'authority and supervision ot a duly 
~lGcted District or City or fovn Board 
ot Directors or Board ot Education and the 
bo~u·d of ·negents of the several State 
Teachers OollegEts, or State ·colleges, and 
also the State or Missouri and each eount7 
thereof, to the extent that the state and 
the se~eral counties are emplo1ers ot 
teaehere as hereinafter designated." 

At first· blush 1t would appear that the training 
aehocla rou unt1on,be1ng school•_ conducted under the 
auper'fiaion of ~e state,m1ght be included 1n the 
sohool syatems covered by the act. It should be_ 
observed, however,' that echools conducted by the 
state are included only ••e the extent that the state 
and the eeYeral counties are employers ot teacher$ 
11 ~e,te1nttte{ desit;;na ted," Sub-section 6 of Section 
1 o he acE es!gnntee !n detail what teaohera are 
included. Said sub-seotlon :reads as tollOW!H 

"(6) 'Teacher• ehall mean any teacher, teacher­
secretary, substitute teacher, supervisor, 
principal, auperT1s1ng principal, super­
intendent or a.s1i1tant superintendent., school 
nurse, or librarian who shall' teach or be 
employed by an1 publie school, State College 
or State Teachers College on a tull•t1me 

· basil and. wbo shall be duly cert1:ticated 
und•r·the law goTerning the cert1t1oat1oh 
ot teachers: any count;y super1ntennent of 
eobooJ.t·asaistant county •u.perintentnt·of 
school• and thOse emploted by county aupex·-
1ntendents of schools upon a tall-time bs41a 
and vho a-ball be du~y certified under the 
law gove1'1'11ng the cer't1f1cat1on of ttaohers: 
and the state superintendent-of publ1o schools 
or camm_ 1ss1oner ot educat1ont per-eons employed 
in the State Department of E:ctucatlon or b;r 
the State Bo~ ot Education 1n an exeout1Te 
capac1t7 and other persons employed by said 
Bta te Board of Educa t1on on a full- time 
ba.e1e who shall be duly certificated under 
the law governing the cert1f1cat1on ot 
teachers, proTided that this clause shall 
not be oon.,t:rued to include euap1o1eee ot 
·the Univere1ty ot Mieaour1 or Lincoln 
Un1ve:ra1t:r.• 
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Under Sub-section· (6), supra, the only teachers 
&mploye4 by the state wbo are included 1n the term 
1 Teaehers1 ae used 1n the aet are those employed 1n 
the State Teacher£~ Colleges or State Colleges, the 
State Sunerint~mdent ot Public Schools or Commissioner 
of Education, those employed in .the State Department 
ot Education or by the State Board ot Education in an 
executive capacity and thoae employed by the etste 
J'Joard of Educe.tion on e, :full-time basis. Teachers 
at the University of M1ssour1 are expresely excluded · 
by said so.·~seet1on. Teachers in the training schools 
are not employed by the State Board of Edocat1on nor 
bJ the State l'epartment of ~ducat1on. They are employed 
bl a Board of Trustees ae proY1ded by Section 38, Art1ele 
tv of the Oonst1tut1on or M1aaour1 which reads ~s follows:· 

"A~l a tate trs.inlng echoole and 1nd.ustr1al 
ho•es tor boys and girls shall be elaseitied 
as educational institutions and shall be in 
charge of a :board ot six trustees, three 
troa eaeh ot the two maJor political pertieR, 
appointed by the governor, by and w1 th the 
advice and consent of the senate. All 

j•employeea of the board shall be eeleoted and 
removed.aa provided tor·employees 1n the 
atate e~eemoe;rna.ry 1nst1tut1ons. 8 

By the definitions in the very :f1rst'sect1on of 
the act it is clear that only certain dee1gna.ted teachers 
employed by the atate are to be 1noludedunder the 
act. ~"Urthermore, Section 11 of the act, p~ 1365, L. 
1945, definitely shows that only teacher• employed by 
the State Board or gdueation are to be included. Said 
Section ll reads as follows: 

"To meet the requirements Of the retirement , 
ayste• tor the period between the t1me when 
th1• Act shall take ettect and the time when 
sufticient contributions' to the system are 
transmitted by employ!rs; the board of 
trustees shall hnve authority to e.ccept on 
behalf of the •ystem such groanta or appro-. 
pr1at1ons as may be made to them or it by 
the General Assembly ot M1s•our1 and to 
repay and return the same to the State 
Treasury when runds or the system sufr1-
cient_~heretor are available. Provided 
that any funds appropriated bf the General 
Assembly shall be repaid w1 thi.n two years 
atter the et:rect1ve date of th1a Act and 
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provided turther that the State of M1eeour1 
shall eont:r1bnte no funds directly or 
1nd1reotl;y to finance the plan to pay ret1l'e­
ment allowances by appropriation b1lls o:r 
otherwise, except for payments o~ eontri· · 
butions of persons employed by the State 
Soard of FAuoat1on ae pro'fided in paragraph 
(6) cf Section 1 or this Aet, and except 
those funds wn1oh the District may receive 
from time to time under a law or lawe p~o­
viding tor a general apportionment of sehoc>l 
.llotteJs throughout all the State. • 

It is thu• provided that the employer's part of 
contributions to the retirement tunds shall be paid by 
th& state only on teachers employed by the State Board 
ot Education as provided 1n paragraph (G) of flection 1 . 
wh1oh. .was set out aboye. -

That only teachers employed by the State Board ot 
Edua.at1on w•re to be included 1n the act was turther 
ahown by the appropriation acts passed by the same 
Legislature wh1oh passed the retirement aet. By the 
appropriation acts tor the State Board ot reduoat1on 
(pp 408 ... 4121. L. 1945) money trith Vhich to pay teacher 
retirement by t&~t department ie eXpresslr provided 
tor. In the appropriation aets for' the training echool 
ttJr boys at Boonville (pp 494.-485, I~. 1045), the · . 
Industrial Home tor earls at Chillicothe (pp 486-487• 
L. 1945) and the Industrial Home tor r~egro Girls at 
Tipton (pp 488-489. L. 1945), no money is provided 
tor payment o1 teaeher retirement. Ha.c1 the Legislature 
considered that teachers in the last named institutions 
v•re included ln the retirement system it would certainlT 
haTe proY1d,ed tunde with which to pay the employer's 
part of such 9lan. 

What is said above applies also to teachers 
employed in the State Sanatorium at t-!t. Vernon. · The.r 
a:re not employed by the State Board or Zducation., but 
are employed by the Department or Public Health and 
Welfare {p 945, L.. 1945). 



. ... 6- . 

eau?lua1QI 
, It 18. therefore, the o-p1n1on ot thla . 

' department· tha' tull-t1me ~~rt1t1ed· tea~hera ln the 
.Bt$te Tra1n1ftg .3~bools at Boonville, Oh1ll1.,the 
a:nd. 't1pt~m and 1n tbe State sanator.1\l!l · a~ Mt. Vemon 
are .not 11.embex-s ot the ·Publ1c 8ohool Retirement 
87etem b1 v1 .. tue of their emploJment. 

Very truly 70ure, 

BaJTy R. Gi J 

Aa•lata.n t Attorne7 General 
0' ~ ... 
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