
COUNTY OFFICERS: Tenure of county treasurers elected 
at general election on November 5, 
1946. 

February 26, 1947 

F r L E 0 
Honorable G. Logan Marr 
Prosecuting Attorney 
Morgan County 
Versailles, Missouri 

51 
Dear Sir: 

Reference is made to your inquiry of recent date, request-
ing an official opinion of this office, and reading as follows: 

"The facts show that our County Treasurer was 
elected in November, 1946. HB No. 729 seems 
to indicate that county treasurers are elected 
for four years. Our representative from this 
county has been advised in the legislature by 
the legal experts there that our treasurer 
here is elected for four years. 

"Now, after reading that HB clear through, it 
seems that the county treasurer whose term ends 
December 31, 1948, holds only two years; but 
what about the county treasurer who was elected 
in November, 1946. When does his term end? 

"The county clerk has informed me that the elec­
tion certificate issued to the county treasurer 
was to go into effect as of January 1, 1947, and 
for two years only; this certificate was signed 
by the presiding judge of the county court, and 
as the chairman of the election board, if Morgan 
County, Mo., has such an official. 

"Therefore, I want an opinion as to whether this 
county treasurer was elected two years or four 
years under HB 279." 

House Bill No. 729 of the 63rd General Assembly, referred 
to in your request, repealed Sections 13789 to 13792, inclusive, 
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of Article 8, Chapter 100, R. S. Mo. 1939. The Act further pro­
vides for the election of county treasurers, through the enact­
ment of Section 13789, reading as follows: 

"There is hereby created in all the counties 
of this state the office of County Treasurer. 
At the general election in the year 1946 and 
every four years thereafter, there shall be 
elected by the qualified electors in all -­
counties of this state a county treasurer who 
shall be commissioned 2x_ the county court of 
his county and who shall enter upon the dis­
charge of the duties of his office on the 
first day of January next succeeding-his elec­
tion, and shall hold his office for a term of 
four years and untiT his successor-is ere"Ctecf 
and qualified, unless sooner removed from of­
fice; provided, however, that in those coun­
ties wherein the present treasurer's term ends 
on December 31, 1948, the qualified electors 
of such counties shall elect a county treasurer 
at the November election in 1948 and the trea­
surers so elected shall serve a two-year term 
but thereafter the term of said treasurers 
shall be four years; and provided that in coun­
ties which have adopted the township alterna­
tive form of county government the treasurer's 
term shall extend until the first day of April 
next after the election of his successor; pro­
vided, further, that the terms of all persons 
holding the office of county treasurer to 
which they have been elected or appointed at 
the time this act shall take effect shall not 
be vacated or otherwise affected thereby." 
(Emphasis ours.) 

It is a fundamental rule of statutory construction that if 
the language contained in a statute is clear and unambiguous, no 
need for judicial interpretation arises. The rule has been so 
declared by the Supreme Court of Missouri, in Bane, in Nordberg 
v. Montgomery, 173 S. W. (2d) 387, 1. c. 390, from which we qoute: 

"We think the language of the Statute is plain 
and unambiguous, and the intent of the Legis­
lature is clear, as we have already found. 
'Rules for the interpretation of statutes are 
only intended to aid in ascertaining the legis­
lative intent, "and not for the purpose of con­
trolling the intention or of confining the op-
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eration of the statute within narrower limits 
than was intended by the lawmaker." Suther­
land on Statutory Const., sec. 279. If the 
intention is clearly expressed, and the lan­
guage used is without ambiguity, all technical 
rules of interpretation should be rejected.' 
State ex rel. Wabash Ry. Co. et al. v. Shain, 
341 Mo. 19, 106 S. W. 2d 898, loc. cit. 899, 
900." 

Giving due regard to this rule, and considering the clear 
and unambiguous language contained in the statute quoted, supra, 
with particular reference to the portion thereof which has been 
emphasized by underscoring, we reach the conclusion that the 
county treasurers who were elected at the general election on 
November 5, 1946, are to hold their respective offices for four 
year terms, commencing on the first day of January, 1947. 

It is quite probable that the confusion with respect to 
the tenure of such county treasurers has arisen as a result of 
the proviso contained in the quoted statute. We refer particu­
larly to that portion of the proviso relating to incumbent 
treasurers whose present terms will expire on December 31, 
1948. 

This situation has arisen as a result of action taken by 
the 57th General Assembly, which had the ~ffect of abolishing 
the office of county treasurer in certain counties from and 
after the first day of January, 1937. This Act was repealed 
by further action taken by the 59th General Assembly, by virtue 
of which the office was restored. However, in the restoration 
a situation was created in which the county treasurers in the 
counties affected thereby have since been elected to the elections 
differing from those in the remainder of the counties. There­
fore, at the time of the passage and approval of House Bill No. 
729 of the 63rd General Assembly, there were, in certain coun­
ties; county treasurers whose terms of office will not end un-
til December 31, 1948. 

At the time of the enactment of House Bill No. 729 of the 
63rd General Assembly, it was not within the power of that body 
to affect the tenure of the county treasurers holding office 
under the conditions mentioned, by virtue of the following con­
stitutional provision, found as Section 3 of the Schedule ap­
pended to the Constitution of Missouri of 1945: 

"The terms of all persons holding public of-
fice to which they have been elected or appointed 
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at the time this Constitution shall take ef­
fect shall not be vacated or otherwise af­
fected thereby." 

What has been said hereinbefore is also equally applica­
ble to the further proviso found in House Bill No. 729 of the 
63rd General Assembly relating to counties in which the town­
ship form of county government is in force. 

CONCLUSION 

Iri the premises, we are of the opinion that county trea­
surers who, under existent laws, and particularly under the 
provisions of House Bill No. 729 of the 63rd General Assembly, 
were elected to that office at the general election held on 
November 5, 1946, have a tenune· in office of four years, and 
until their respective successors are elected and qualified, 
such term commencing on the first day of January, 1947. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

WILL F. BERRY, Jr. 
Assistant Attorney General 


