
SCJWOLS: First -grade certificate which expi ':"ed 
in 1925 or. 1926 canmot be renewed by 
County Superin te~1dent of Schools 
exce.::Jt under rulas and re.;ulations 
of State Board of Education. 

June 14, 1947 

llon. ,:wuyna V. Slankard 
.Prosecuting Attorney 
Heosho, Missouri 

Dear Sira 

We have your letter of recent date which reads 
e. a follows: 

F fLED 

"I would like to have your opinion for the 
benefit or our County Superlntendent of Schools 
in tLe interpretation o1· tha 'faltbful per­
formance' portion of Section 10628, 1~ regard 
to renewal certificates. · 

'.i'he fflots nr~ tb£d; tJ1e Rfll)licant fox' e first­
grade certif'lca te (renewal) co.tj.m:onced 
teaching in ap1Jroxima t ely 1907. Ha t•ecei vee' · 
a fh•st--gl"ade cH.n•tlficate ln 1909. ':!:hereafter, 
in 1912, he received a second·g~ade certi­
flcute, #i.nd cr:trl•ied on from then wl tl1 second 
or thiru-grade cBrtif lcal:;es until t.11.e year 
1922, w.hea he was_ iBsuecl another first-grade 
certificate. Jlfter this tlnie he ctiscontinued 
teaching for approximately eight years (held 
the o1'f'ice of' Gounty i~ssessor during such 
period), Be returned to teaching in t1Je 
year 1931" and teuch.t under second and th1rd­
grhlde certiflcates up to and includlni~; the yoar 
1942. 

He is now &p!)lying for first-grede certificate 
under tbe prov lsi on of the 'grandfatbert clause, 
in Section 10G28, and I am rather inclined to 
believe that he is entitled to the issuance 
of such certificate, unless his dlscontlnuan'\e 
of teaching for several years is a .(allure 
to cornply.wlth tbe 'faithful performance' 
clause. 

I would llke to have yoUI' opinion on this as 
soon as possible." 
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You refer to t.he 11 fa1t.bful perforn1a.nceH portion 
of Section 10628. That provision reads as follows& 

"Provided, that any teacher who had had 
five years 1 experience in teaching and was\ 
employed as a teucher J'anuury 1, 1912, aad 
holds a flrst grade certtfica.te sl:1all :have 
his or h.er county certificate renewed an 
unlimited number of' times, on condition tLat 
said teacher is faithful ln ti1e oerformance 
of his or her professional duties." 

Section 10628, H.s. No. 1939, was repealed by 
, t11e 1945 Legislatw:•e,. and a new section by the same 

number :;1as re-enacted in lieu thereof, ( L. 1945 
.P • 1694) • 'l'he ilew sec·:; ion lOG 28 reads as follows: 

I 

"The state board of education shall have the 
authority to prescribe the manne1, and methoa 
for the renewal of county certificates. 
'l1he county superintendant· of public schools 
shall renew count.y certificates in conformity 
wl th the rules Hnd. regulations pl''escri berJ ' 
therefor by the state ooal'd or·aducation. 
Frovided, however, that all county certificates 
now in force an-Cl eff'ect shall be subj 0ct to 
renewal or s}Hlll be renewed in accordance wi. tb 
the laws :!..n effect at the t irne o.f tl.~.eir 
:J.ssuance." 

Since the repeal of Section 10628, H.S. lt'io. 1939, 
the "faithful performunce 11 clause referred f:.o in your 
letter is no longer in effect. Under the present law, 
the Co'unty Superintendant can only renew oow..1ty uerti­
ficates in confot~mity with the rule9 and regulntions 
prescribed by tbe State Bonrd of Education, witb the 
exception tbt~t county certificates v'Jbich were ln force 
at the-time said Section 10028 passed by the 1945 
Legislature went into effect could be renewec~ in 
accordance with the laws in effect at tll.b time of 
t.he issua.1ice of such certlfioe.tas. ·· According to your 
letter, the certificate you inquire about w~~ issued 
in 1922. Under the law then ln effect rega.rdlng such 
certificates (Section 11358 n.a. Mo. 1919) said certi­
ficate was valid for three years only. Since sata 
certificate was not in effect at the time the 1945 
aot went into effeot, lt ce.n now be renewed only 
1n accordance with the provisions of t)ection 10628, 
Laws 1945, supra. Under said act the County Superin­
tendent can only renew such certificate in accordance 
with the rules and regulations prescribed by the State 
Board of Education. 



Conclusion 

\ 

It is, tb erefore, the opinion of this office that 
a f!rst grade teacher's certificate issued by a 
County 8u;?er1ntendon t of Schools wh len expired ln 
1925 .or 1026 carmot now be renewed by the County 
Superintend~nt of Schools except undor the rules 
o.nd regulations prescri-bed ther~for by the State 
BoBrd of :Sduco. tl on. 

APPROVED: 

J • 11. '11ayl or 
Attornoy General 

ID1K/vlv. 

Yours very truly, 

Harry H. Kay 
Assistant .Attorney General 


