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~"3 Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 

We have your letter of recent date wherein you submit 
the following questions and statement for an official 
opinion: 

nwe have received several inquiries from 
township treasurers in counties of town­
ship organization as to whether their com­
missions which they are allowed under 
section 13987 R.S.Mo. 1939, should be 
taken out of the school fund, road and 
bridg~~fund, or all out of the general 
revenue fund. 
11In other words, if warrants in the amount 
of $250.00 are written on incidental fund 
of the school district; a warrant for 
$250.00 on the road and bridge fund, and 
a warrant for $500.00 on the general 
revenue fund of the township, whether the 
treasurer would retain i of the 2% from 
each of the school and the road district 
and 50% from the general revenue from the 
fund of the township, or whether he is to 
retain the total commission out of the 
general revenue fund of the township. 

11 We would also like a further opinion as 
to whether the limit of $1,000 .oo would~-"~ ~<'1. 
apply to the overall disbursements or 
whether the treasurer would be entitled 
to 2% on the first $1,000.00 disbursed 
in the school fund; another 2% on the 
first $1,000.00 disbursement on the road 
and bridge fund, and another 2% on the 
general revenue fund, or if the 2% applies 
to the first $1,000.00 disbursed, regard­
less of the various funds affected. 11 
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Section 13987, R. s. Mo. 1939, which is referred to in 
your request and relates to the compensation of township 
trustee and ex officio treasurer, reads as follows: 

"The township clerk, as clerk, the township 
trustee, as trustee, members of the town­
ship board, and judges and clerks of elec­
tion, shall each receive for their services 
two dollars and fifty cents per day: Pro­
vided, that the township clerk shall receive 
fees for the following, and not per diem, 
for serving notices of election, or each: 
For filing any instrument of writing, ten 
cents; for recording any order or instru­
ment of writing, authorized by law, ten 
cents for every hundred words and figures; 
for copying and certifying any record in 
his office, ten cents for every hundred 
words and figures, to be paid by the person 
applying for the same; and provided further, 
that the township trustee as ex offic1o 
treasurer shall receive a compensation of 
two per cent for receiving and disbursing 
all moneys coming into his hands as such 
treasurer when the same shall not exceed 
the sum of one thousand dollars and one 
per cent of all sums over said amount." 

In considering questions of this type, the rule that the 
compensation of county officers is payable out of the general 
revenue fund of the county unless otherwise provided by statute 
is applicable. In the case of State ex rel. Hall vs. McElroy, 
274 s. W. 753, the court, in discussing the mode of payment 
of the parole board of Jackson County, applied the foregoing 
rule and said at l.c. 754: 

11 * * *The law, after creating the office 
and-pl?escribing the duties, fixes a 
salary of $1~5 per month for the perform­
ance of those duties. The law does not 
say from what fund this salary shall be 
paid. We realize that in the creation 
of an office, the lawmakers might designate 
a fund out of which the salary shall be 
paid, and this fundmay be other than the 
salary fund of the county. But such was 
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not done in this case. In such situation 
it will be presumed that the Legislature 
intended the salary to be paid as other 
official salaries are paid, i. e., out of 
the salary fund of the county. * * *" 

Referring again to said Section 13987, supra, it will be 
noted that this act provides for the compensation of the 
township trustee and ex officio treasurer 0 but it does not 
state from what fund this compensation shall be paid. Then, 
applying the principle announced in the McElroy case above, 
the compensation would be payable out of the general revenue 
fund. We are supported in our conclusion that this compen­
sation is payable out of the revenue fund by the fact that 
some of the other county officers in counties under township 
organization are authorized to retain their fees out of taxes 
collected. We refer to the collectors and county treasurers 
in counties under township organization. In Section 13993, 
R. s. Mo. 1939, the county treasurer in such counties is 
allowed two per cent on delinquent taxes collected, and this 
compensation is taxe~ as costs against such delinquents and 
collected as other taxes. 

Then, referring to Section 11106 0 R. S. Mo. 1939, which 
relates to the commission which the various county collectors 
may retain as their compensation, it will be noted that the 
following provision, relating to the payment of such fees, is 
made in said section: 

11 * * *All such commissions hereinbefore 
enumer>ated shall be deducted and retained 
by such collector out of the amounts col­
lected for state, school, county and city, 
respectfully, and upon settlement with 
such collector shall be credited to his 
account and charged to the respective 
revenue accounts.* * *" 

These provisions relating to the collectors and county 
treasurers in counties under township organization clearly 
indicate that the lawmakers did not intend that their compen­
sation be paid out of general revenue. 

Referring to the last paragraph of your request, in which 
you inquire as to the manner in which the township treasurer's 
commission is calculated, we find that this department, on 
August 10, 1937, rendered an opinion to the Honorable Charles 
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D. Brandom, Prosecuting Attorney of Daviess County, in which 
it was held that the township trustee is entitled to two per 
cent on the first $1,000.00 received and disbursed, and one 
per cent on the remainder, and that the basis for the calcu­
lation of the amount of the commission is the total of moneys 
received and disbursed and not the total for each individual 
fund. We are enclosing a copy of this opinion for your 
information. 

CONCLUSION 

Therefore, the opinion of this department is that the 
compensation of the township trustee and ex officio treasurer 
in counties under township organization is payable out of the 
general revenue fund of such township and that his commissions 
are based on the total amount of all funds received and dis­
bursed by him, and are calculated on the basis of two per 
cent on the first $1,000.00 of such a total and one per cent 
balance of suchtotal. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

TYRE W. BURTON 
Assistant Attorney General 


