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Mlnlmum ¢ge of taxi drlvers ds ﬁlxed.by P T
law is- eighteen. One who is emi§g§a as & Wtor

carrier or contract hauler is net - ,nratimg*a
taxi under the definition as set: ‘”.; '
(d), Section 5720, Laws of 19&}. S

April 17, 1947 o ’FIL‘E‘D.‘ ’/

Honorable Hugh Pu Willianson . .
7 "Vv"‘

Prosecuting Attorney
Callaway County
Fultcn, Missouri

~

Dear 34ir: B : , .
‘This is in reply to your letter of March 328, 19&7,
which you request an opinien on the question of tho nininum

age requirement for persons who operatn taxicabs. Said 1cttnr
in part reads as follews: , |

"I would like to have the apinien er your
‘ d:partmcnt upon the rollowing rtet nitua-
tioms o \

"4 boy named Goerge Baumgartner livo: 1n ,

Eingdom City, Mlseouri, an unincorperated

village containing porhapi 25 reaidents,

located at the gunetion of Highways L0 and n pooe
54 in Callaway County. This bog is 19 g 3 /

of age and operates a taxicad in whieh : . o
conveys paying passengers from Kingdom City SN
‘te Fulton, Mexico and Columbia. The City eof

Fulton and the eity of Columbia both have

ordinances which provide that the o eratar

of a taxicab must be not lees thaa 1 ¥ysars

of age, I would like to know whether thla

boy ecn lawfully gontinue to operate as he

is now operating without vielating a state

law regarding tga age of taxi operators or

the ordimanse of the e¢ity of Fultom whish

provides that a taxi drivor must be. aot less

than 2] years ot age.

"I eall your att;nﬁion to Soetien Bkk? er the
Missourl Statutes which atates that neo persea
under 21 shall drive a motor vehicle while tn
use as & pnblie or comgpn carrier of persons

or property, ' I am informed, hewever, by one

of our 8tate Treapcru that this psestion has

been modified by Semate Bill No. 40 and thas

by virtue of such mgdification, a ‘xioaggn uﬁo

is 18 years of ago ¢an drive a ¢ ¢tb,;,




Hon, Hugh P. Williamson -2~

also informed by this Trooper that a letter
from your office dated February 26, 1947, to
Colonel Hugh Wagoner states that such is the
case, '

"I would like to be fully advised about this
matter as quickly as possible.”

Section 8447, R.S. Moe. 1939, reads as follows:

"No person who is under the age of twenty-

one fZl) years shall drive any motor vehicle

- while in use as a school bus for the trans-
portation of pupils to or from school, nor
any motor vehicle while in use as a public
or common carrler of persons or property,
nor in either event until he has been
licensed as a chauffeur or as a registered
operator.™ cood

: It is to be noted that Senate Bill No. 40, passed by the
63rd General Assembly, repealed Section 5730, R.S. Mo. 1939, as
amended by Laws of 1941, and enacted in lieu thereof Section
5730, which reads in part as follows: :

M"Section 5730, The commission, in the
exercise of the authority by this act
vested in it, to license, supervise and
regulate all mator carriers or contract
haulers shall promulgate and mail or
deliver to each holder of a certificate
of convenience and necessity, interstate
permit or contract hauler's permit here-
under, such safety rules and regulations
as it may deem necessary to govern and
control the operation of motor carriers
or contract haulers over and along the
public highways of this state, and the
equipment to be used. A4ny such safety
rules promulgated, in addition te any
others deemed necessary by the commission,
shall include the following:

"(a) Every motor vehicle and all. parts
thereof shall be maintained in a safe
and sanitary condition at all times.
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~ "(b) Every driver employed by motor
- carriers or contract haulers shall be at
least eighteen years of age, of good
- moral character, and shall be fu%ly com~
petent to operate the motor vehicle under
his charge." ~

From a reading of the two above quoted sections it can
readily be seen that Section 8447, supra, and Section 5730,
Senate Bill No. 4O, are in conflict as regards the minimum age
requirement for a driver of a motor carrier. An opinion rendered
by this office under date of July 16, 1946, to Mr. Hinkle Statler,

'said that these two statutes, as they affect common carriers, are

totally inconsistent. The opinion held that it was the intention
of the Legislature to change the minimum age requirement as it
affected drivers of common carriers from twenty-one to eighteen,
and said opinion continued on page 7: "If their attempt 1s to be
of any effeect it will be necessary to construe Section 5730, Laws
of Missouri, 1945, (Senate Bill No. 40) as repealing, or being an
exception to, Section 8447, supra, at least in part." Said opin-
ion then concluded: "Therefore, it is the opinion of this depart-
ment that the minimum age of drivers of public or common carriers
is eighteen years, with the exception of drivers of school busses,
who must be at least twenty-one years of age."

Seetion 8372, Laws of 1943, page 668, provides for the
registration of chauffeurs, and at subsection (c¢) says:

"(c) The Commissioner shall also furnish to

such applicant, without further charge, a
suitable metal badge of such size as the
commissioner may determine, which shall bear
thereon the words 'Reglstered chauffeur num-

DOr euevenees Missouri motor vehicle law! (with
the registry number inserted thereon) and said
badge shall be thereafter worn by such chauffeur
upon his clothing in a conspicuous place at all
times when he is operating a motor vehicle on
the highways. No certificate of reglstration -
as chauffeur shall be issued to any person under
the age of eighteen years, except as hereln pro-
vided below."

Subsections (d) and (e) of said Section 8372 provides'for certain
exceptions where a special chauffeur's certificate may be issued
to persons 16 and 17 years of age. Subsection (f) provides that




" Hon. Hugh P, Williamson I .

. subsections (d) and (e) shall expire June 1, 1945. Therefore,

we see that thils act as of today now provides that no certificate
of registration as chauffeur shall be issued to any persen under
the a%e of eighteen years. Section 8367, R.S. Mo. 1939, defines
"chauffeur,” as used in the above quoted sections, as "* % * An
operator (a) who operates a motor vehicle in the transportation

of persons or property, and who receives compensction for such serv-
ice in wages, salary, commission or fare, or (b) who as owner or
employee operates a motor vehicle carrying passengers or property
for hire, * % %0

We feel that the sections above quoted defining "chauffeur"
and setting the age limit for the certification of such at eighteen
is the state law as to the minimum age requirement of the driver
of a taxicab., As was stated by the Court of Appeal of Louisiana
in Day v. Bush, 139 So. 42, l.c. Lk:

"The Legislature, by Saragraph (x), section
2, Act No. 296 of 1928, has defined clearly
who are chauffeurs within the meaning of that
statute; it being as follgws: '"Chauffeurs
or Operators," Any person who operates a
motor vehicle in the transportation of persons
or property &nd who receives any compernsation
for such services in wages, commissions or
otherwise, paid directly or indirectly or who
as owner or employee pperates a motor vehicle
carrying passengers or property for hire.!

"Of course, it is well known the lLegislature
had in mind, in adopting this definition,
that class of operators who drive jitneys in
the cities and towns for hire, and did not
have in view the other class of chauffeurs
who drive the cars of private persons for a
salary or other compensation, and it was to
this latter class of chauffeurs that Act No.
86 of 1928 relates,

*#***#***%=***'*#*#$’€i$*#

"We have not found that our own courts have
had occaslion to construe or define the word
'chauffeur' as employed in the 1928 act,
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The following quotation from Com. v. Cooper,
37 Pa. Co. Ct. R. 277, 282, 285, cited in
footnote, 11 C. J. 747, is apropos of the
question, to wit: 'The accepted meaning

of the word ®Chauffeur" in every state where
the term 1s used in a motor vehicle statute

is a paid operator or employee, and includes
in it the idea of compensation for the opera-
tion of the vehicle., * % % % &= % % % % % % % W

Section 5721, R.S. Mo. 1939, was repealed by House Bill No.
137 of the 63rd General Assembly, and a new section was enacted
in %iiu thereof, to be known as Section 5721, and which provides
as follows: . .

"The provisions of this article shall not
apply to any motor vehicle of a carrying
capacity of not to exceed five persons,
or one ton of freight, when operated under
contract with the federal government for
carrying the United States mail and vhen
on the trip provided in said contract; nor
to any motor vehicle owned, controlled or
operated as a school bus; nor taxicab,

as herein defined; nor to motor vehicles
used in transporting farm machinery,
produce, supplies, household goods, or
other. articles or commodities from farm
to farm}; nor to motor vehicles used ex-
clusively in transporting farm and dairy
products from the farm or dairy to a
creamery, warehouse, or other original
storage or market, and transporting
stocker and feeder livestock from market - K
to farm or from farm to farm nor to motor
vehicles used exclusively in the distri-
bution of newspapers from the publisher
to subscribers or distributors. No pro--
vision of this article shall be so con~-
strued as to deprive any county or muni-
cipality within this state of the right
of police control over the use of its
publie highways, or the state highway
commission of the right of police control
over the use of state highways. This
article shall not apply to trucks used in
work for the state or any eivil subdivi-
sion thereof."
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The above article referred to is Article 8 of Chapter 35,
R.S5. Mo. 1939, which deals with the powers of the Public
Service Commission on transportation of persons by moter
vehicle. The definition of "taxicab" as found in subsection
(d), Section 5720, Laws of 1941, page 523, is:

"The term 'taxicab,' when used in this , ,
article, shall mean every motor vehicle |
designated ‘and/or constructed to accom-
modate and transport passengers, not

more than five in number, exclusive of

the driver, and fitted with taximeters
and/or using or having some other device,
method or system, to indicate and deter=-
mine the passenger fare charged for distance
traveled, and the principal operations of
which taxicabs are confined to the area
within the corporate limits of cities of the
state and suburban territory as herein de-
fined." .

Section 5720 (f), Laws of 1941, page 524, says:

"The term 'suburban territory,% when used

in this article, means that territory
extending one mile beyond the corporate
limits of any municipality in this state

and one mile additional for each 50,000
population or portion thereof: Provided,
that when more than one municipality is
contained with (within) the limits of any
such territory so described, motor carriers
operating in and out of any such municipali-
ties within said territory shall be permitted
to operate anywhere within the limits of the
larger territory so described." .

We are lead to the conelusion then that the vehicle to which
‘you refer in your case is not a taxicab within the meaning as
used in this article, and thus does not come within the exception
of Section 5721. Therefore, this vehlicle must come within either
the term "motor carrier," as defined in subseetion (b), or the
term "contract hauler," as defined in subsection (c), Section
5720, Laws of 1941, page 523. In either event, whether classified
as a motor carrier or a contract hauler, said vehicle would come
within the regulations of the Public Service Commission, either by
Section 5723, R.S. Mo. 1939, where it is stated that the Publie -
Service Commission is vested with the power and authority to




Hon, Hugh P. Williamson , -?-.

license, supervise and regulate every motor carrier in this
state to fix or approve the rates, fares, charges, classifi-
catlons and rules and regulations pertalning thereto; or by
Section 5727, R.S. Mo. 1939, where it is stated that it is
unlawful for any contract hauler, except as provided in Sec-
tion 5721, to operate or furnish transportation of persons
or property, or both, for hire over the highways of this
state without first having obtained from the commission a
contract hauler's permit.

CONCLUSION

It is, therefore, the opinion of this department that the

\minimum age of taxieab drivers as provided in subsection (c),
Section 8372, Laws of 1943, page 668, is eighteen years of age.
The boy in question as presented by your case is not operating
a taxl under the definition as set out in subsection (d), Sec-
tion 5720, Laws of 1941, page 522, but instead is operating
either a motor carrier or contract hauler, depending on the
circumstances of the case, and as such, . in elther event, is
subject to the rules and regulations of the Public Service Com-
mission. As provided in subsection (b), Section 5730, Senate
Bill No. 40, "Every driver employed by mqtor carriers or contract
haulers shall be at least eighteen years of age, of good moral
character, and shall be fully competent to operate the motor
vehicle under his charge.” :

Respectfully submitted,

Wm. C. COCKRILL
, Assistant Attorney General
AYPROVED:

T TIYION

Attorney General
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