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AUCTIONEER: 
REAL ESTATE BROKERS : 

Auctioneer's license required to sell real 
estate at public auction, but licensed 
auctioneer not required to obtain real 
est ate broker's license for such sales . 

September 22 , 1948 

Honorabl e Roy c. Miller 
Prosecuting Attorney 
.• ebster Count y · 
Mar shfie l d , Mi ssouri · 

Dear St r : . 

FILED 

~2 

We have recei ved your request for an opini on of this depart -
ment , which r equest is as fo llows : · 

"I would ap .. :>roci ate ver y tlUC~l an opinion 
from your offi ce on the subject of the 
l icenses requi red for t he selling of real 
estate at publ ic auction. I a~ particularly 
concerned with tho ques tion of whether one 
who sells real estate at auction is required 
to hav6 the l icense required of auc tioneers 
under Sec . 14912 :!o. R. S. A. as ~ell as the 
l icense required for real ·es t ate bro~ers 
under Sec . 8300. 1 r.:o . R. S. A. t .Al so, can 
one who hol ds onl y an auct i oneers license 
soll r eal es tate wit hout procuring a real 
estat e brokers l icense?" 

Chapter 116, Mo. R.s.A., Sections 14912 t o 14936, deal s wi t .. l 
publ,ic auctioneer s . 

Section 14912, Uo. R. S. A. p~ovides as follows: "No.person 
shall exercise the trade or business of a public auctioneer by. 
selling any goods or other property sub jec t to duty under thi s 
chapter, or r eal estate , wi thout a license . " 

Section 14915 , Mo . R. S. A. provi des as follo~s : "The licenses 
shall be under the seals of the r especti ve county cour ts , signed 
by tne cler k, and shall authorize the pers ons to whom granted 
t o exercise the t r ade and business o~ auct ioneers, by sellin~ any 
property , r eal or personnl, by a~ction within the co~~ty t or the 
period o~ time spec ified 1n such l icense . " 
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Section ~927 , Mo . R. S. A. provides that land and leasehold 
interests sold at auction shall be tre of duty, but there is no 
provision that a license as ·an auctioneer shall not be required 
tor such sales. 

Sectio~ ~936, Uo. R. S. A. provides that any person who 
violates any provision of the Act shall be guilty of a misde eanor. 
A person who sells real estate t public auction ithout a license 
violates Section ~912 , Uo. R. S. A. and would thereby be guilty ot 
a misdemeanor. 

In view of the foregoing provision we th!I?Jc it clear that a • 
person ho sells real estate at public auction is required under 
the above quoted sections to obtain a license. 

As for your second question, the isaouri Real Estate Commiss­
ion Act contains the following provision. "After January 1, 1942, 
it shall be unlawful for any person, copartnership, association 
or corporation, foreign or domestic , to act as a real estate 
broker or real estate salesman or to advertise or to assume to 
act as such ithout a license first procured from the ~issouri 
Real Estate Commission. " (Section 3300. 1 Mo . R. S. A. ) 

Section C300. 3, f!o . R. S. A. provides that the Missouri Real 
Estate Co~ission Act shall not apply to any person ho does not 
advertise pr hold hi mself out to the public as a ~eal estate 
brok&r or dealer and who mi ght occassionall y buy or offer to 
buy, or sell or off~r to sell , any real ~tate . 

Section 14915, uo . R.S .A., quoted above , provides that an 
auctioneer ' s license shall authorize the p rson to whom it is 
granted to exercise the trade and business of auctioneer by 
sellin3 any property, real or personal byauctlon. Tne business 
of public auctioneer has been r e cognized in this state since 
territorial times , tho original l aw having been enacted December 
6, 1820 (Ter ritorial Laws , page 694) and having first appeared 
in Revised Statutes of lissouri in 1825 (page 161) . It has 
r emained a part of the la a of t his . state since t~at time . In 
view.of the long standing recognition or the bus i ness of public 
auctioneer and of the fact that the public auctioneer ' s law 
specifically authorizes the licensee to sell real estate, we feel 
that the Le~islature did not intend to include auctioneers who ----~,..-..-, 
sell real estate at public auction !thin the Real Estate Commlaa ion . 
Act . The business of a public auctioneer who sell s real estate is 
of an entirely different nature from that of the real estate 
broker and we feel t~at the Legislature did not intend to require 
a duly licensed public auctioneer to secure an add.tional license 
fro~ the riosouri Roal state Commission in order to sell r eal 
estate at public auct!on. 
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As fo~ your third question, a public auctioneer ' s license 
authorizes th holder to sell real estate only at public auction. 
Should the holder of such license engage in the business of real 
estate broker as defined in tho Missouri Real Estate Co~~ission 

) . 

Act (Section 8300. 3 o . R. S. A.), whicb defines a real estate 
broker as follows : "A r eal estate broker. is any person, copartner­
ship , association or corporation. foreign or domestic , who advertises , 
claims to be , or holds ~imself out to 1the public as a real estate . 
broker or dealer and . who for a compensation or val~able . conaideratlon 
as 1hole or partial voca~lons sells or offers for sale , buys or 
offers to buy, exchanges or offers to exchange the real estate of 
others; or who leases, or offers to lease, rents or offers for rent 
the real estate of others; or ~ho loans money for others or offers 
to negotiate a loan secured, -or to be secured, by a deed of trust 
or mortgo.s e on r eal property, " he would thereby beco::te subject to 
tho provisio~s of that act end ould be required to obtain a 
license thereunder . 

COUCLUSIOll 

~nis department is of the opinion that : 

1 . A public auctioneer ' s license is required under Section 
J.4)12 , Mo . R. S. !l . to be obtained by a person ho sells real os·tate 
~t p~blio auction. • 

2. That a dul y licensed public auctioneer is not ~equired to 
obtain a license under the Uissouri Real Estat~ Commission Act for 
the sale ot real estate at p~bl1c . auction . 

3. That a licensed public auctioneer •~o engages in the 
business o~ a r eal estate broker. · as defined bJ the Mi ssouri Real 
Eatato Commission Act (Section 0300•3 Yo. R. S. A.-) is required to 
obtain· a license thereunder,. 

APPROVED : 

J . E . T~ Yton 
Attorney Genoral 

RR\l : mw 

• ' Respectfully submitted• 

ROBERT R. \'JELBORN 
Assistant Attorney ~oneral 
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