
PROBATE COURTS: 
INSANE PERSONS: 

Further insanity hearing not necessary when 
pay patient made county patient. 

January 15, 1948 

Fl LED 
Honorable T. L. Parrish 
Judge of the Probate Court 
Cole County 
Jefferson City, Missouri 

Dear Judge Parrish: 

6q 

This is in reply to your letter of recent date requesting an 
opinion from this department, which reads as follows: 

"I would like to obtain an opinion for judg­
ment of insanity where a person has been a 
private patient in the hospital and his funds 
run out and they want to be put on the county. 
The question is, does this Court have to have 
a hearing and adjudge them insane, and the 
County pay the expenses?" 

The support and expenses of an insane person admitted to a 
state hospital for the insane shall be paid for out of the estate 
of such insane person. However, if such insane person shall, at 
any time, come under the classification of "insane poor persons," 
such person shall be maintained at such hospital by the proper 
county. Section 501, R.S. Mo. 1939. 

The question presented concerns the proper procedure by 
which a pay patient in a state hospital for the insane is made a 
county patient. If the probate court of the proper county finds 
that a pay patient has not estate sufficient to support him at 
such hospital, said court may order a certificate setting forth 
this fact transmitted to the superintendent of such hospital. 
Upon receipt of such certificate by the superintendent, the pa­
tient is considered a county patient and, as such, shall there­
after be supported by the proper county. See The State ex rel. 
Yarnell v. Cole County Court, 80 Mo. 80. 

Section 9346, Laws of Missouri, 1945, page 912, provides: 

"If the probate court of the proper county 
shall so order, the clerk thereof shall 
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transmit to the superintendent a certificate, 
under his official seal, setting forth that 
any patient in a state hospital has not estate 
sufficient to support him therein. Upon the 
receipt of such certificate by the superinten­
dent, such person shall be a county patient of 
such county, and shall be supported by such 
county, as provided by this article in the cases 
of poor patients." 

The order of the probate court, when certified to the super­
intendent of the state hospital, is binding on the county and is 
all that is required to make a pay patient a county patient. 
Therefore, a further insanity hearing is unnecessary. 

CONCLUSION 

In view of the foregoing, it is the oplnlon of this depart­
ment that a further insanity hearing is not required when it be­
comes necessary for a pay patient in a state hospital for the in­
sane to be transferred to county expense. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

DAVID DONNELLY 
Assistant Attorney General 

-2-


