
- Mh.GIS'.L \~1'h COURTS: 
CHANGE OF VENUE : 

Gost or making out transcript or record 
in change or venue to be charged after 
such change of venue • 

. •a rch 3 , 1948 

Hono~ able .,..,rank • T-il"rell 
JU.C-60 · of tho !·a_;istrate COUrt 
Thlr~ District , t . ~ouis Oounty 
ta.plowood , t!issouri 

Dear Judgo Tirrell: 
I 

'l'lrl.s \: 111 ackno~led0c rocoi..!t of your letter roquootin,; 
an opinion fl"O.ul this dopart .u1ent , 'l.1i<h rco.ds as followa: 

".o would like to hnvo ~ou --;ivo uo un 
oplni·on as to wllethel~ or no-c the Tran­
.:;cript pbes on a ' Chan ~e of ~ .. cnue ' aro 
collectl~lo at th~ time the avol ication 
lu presented·. 'l1hio is co"Jorod by • ec­
tron 77 , Senate - 111 207, of tho 63rd 
General .l\sse1bly, in ohich lt ota tes: _ 
' t hat all orib1nal papers and transcript 
shall bo sent to/ the ~:o."";1strato in whose 
0ourt it is to bo set .r 

"In Sonu te Hill 333 of the> 63rd ... eneral 
\ssa~bly, ; action 1 , lines 13- 14 - 15 , it 
sta tes : t hat foes , for copies , records , 
pleadings and in~trumonts on fi l e in the 
Court , shall bo collected ~or tnis ser­
vice . 

"rt~ have boon charc:inf; fol'• the t ·ro.nscript 
at tlie th-:1c ap;>llcation \'las filed , but it 
he.s beon chall o!lJed, o.r .. ~ the \ttornoy 
otates it doos not specify rcgardin~ the 
paym~nt in voction 77 . In lookin3 into 
the revised st~ltute:J of 1039, ...)ectlon 1007 , 
it statco : that tho cont of tranocrlpt 
ot all ~e churvod to petitioner and. shall 
not bo taxed to tl..o cootc . \nd, in .,;ec­
tion 1058 of' the oa."!lo , it nto.ten: that 
t hi s section ould bo o.pplicaol c to Courts 
ot: t ocord . '.:.herefore , would t~euo sections 
cover ·~agistrato court:J in thi:-s instance?" 
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The provisions of t o law regardin~ change of venue ln 
civil cases in tho maeistrate courts are found in the Laws of 
Missouri , 1945, paee 765 , Sections 76 through 80 . 

The precise question presented is whether tho transcript 
fees wrich accrue in tho changing of venue from one ma~istrato 
court to anot~or or to tho circuit court may be charged and 
collected at the t~e the appl ication for such chanse of venue · · 
is fi l ed . 

It is provided that when the af.fido.vi t is .filod requesting 
chan,.,.e of venue tho ma.r_;1strnto muct allo'\"T the cha:ar;o of vonuo 
and enter an order &.ccordin ·ly and inraediately t.ransml t all of 
tho ori~inal p~pors and a tro.~cript o.f all of his orders in 
t h e case to so1:to competent mo.cis tro.to or circuit court . If the 
order is made , it is mandatory that :Jo.l d transct•ipt of the rec ­
ord, toc other with t he ori~inal paporo , be tra.:1.smitted to the 
propor . ~nsistrnto or circuit court . Patt0rson v . Yancey, 97 
To . App . 681, l . c . 697 . 

For all practical purposes , it will be tho clork of the 
ma~istrate court who makes out said transcript of tho record. 
This is indicated by 3ect1on 1065, R. 8 . I1,o . 1 939 , which re­
quires the clerk of the court to make out a full transcript 
of the record ana proceedinG in tho cause . uo.ld otatuto is 
penal in nature , providinr, a penalty if the clerk fail s to so 
perform. 1andol v . Garoutte , 78 ~o . App . 609 . 

The responsibility f'or costs in a chanGe o~ venue is 
specifically sot out in Section 80. However , no mention is 
made as to when said costs , and particularly tho transcript 
f'eos , ~hould oe charged and paid. Slnce it is mandatory for 
the transcript of the record to be immediately mo.do up and 
transJ:ti tted to the proper court, this duty must be performed 
'\Tithout primary ro _;nrd for tho immediate payment of the tran­
script feos . 

Goctlon 1 068, "1 . ~1 . r'o . 1939, provides t hat 11' the costa 
and exponsen incurred in n chan ~e of venue are not paid within 
fifteen days after such chan·e of venue , tho clerk nay make out 
o. !'co bill w.aich may bo collected by tho s~10riff . It :!.s further 
provl,dod by action 1060 , .{ . oJ . ! o . 1939 , t hat tho clorl: mo.y 
recover t ho amount of such foe bill by civil action. Gald soc ­
tiona refer to courts of rocord and , we believe , o.ro appl icable 
to mauiotrate courts which are , of courso , courts of record . 
Therefore , it is clear th t said transcript fees aro not re­
quired to be cha:r•r;od and paid at t he time of application for 
chanoe of venue bu~mus t be paid within fifteen days after such 
chan;o of venue . 
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It is quite evi dent t hat thoro is no liability f or tho 
cost or expense of makin~ out a tranocript of tho record in 
such proceedinc until after such service has been rendered. 
Further, it i s difficult to understand hov1 the actual cost of 
such transcript of t he record could be adequatel y computed be­
fore t ho s ame was completed. 

Your attention io directed to tho Laws of .i'.Ii ssouri , 1945, 
page 488 , which i s the controllina l aw concernins fees which 
may be cho.r~ed for cer tain services of t ho cle r k of t ho macio - · 
trato court . 

Conclusion. 

The cost i ncurred ln makinc out a transcript of the record 
in a chan3e of ·venue procoedins in a civil ca.oe in the magistrate 
court s hould not be charzed unt i l afte r such change of venue • 

AcPhOVBD: 

J : .; . TAYLOR 1'" ~ 
Attorney General(~~ 

DD: ml 

.. ,espectful l y subml t ted , 

D1.VID DONNLLLY 
Assistant Attorney 1cneral 

/ 
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