ELECTIONS Flection precincts in the City of St. Louls may be
PRECINCTS established according to the number of registered
voters rather than the population of an area.

OPINION NO. 175

March 2, 1966 =
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Mr. Francis M. O'Brien, Secretary 555
Hoard of Election Commissioners // 1;7

1111 Title Guaranty Bulldine

T06H Chestnut Street '

St. Louls, Missouri 63101

Dear Mr. O'Brien:

Reference 1s made to your letter of February 4, 1966, wherein
vou requested a formal opinion from this office as follows:

"That the Board of Election Commissloners also
has the statutory duty to establish precincts
of not more than 700 voters.

Now, considerineg the dutles and responsibllities
of the Poard of Election Commissioners in the
light of the foregoing, 1s the St. lLouls Board of
Election Commissioners to establish and equalize
election precincts by considering only registered
voters in such establishment, or are we required
under the Supreme Court edict to establish and
equalize precincts on the basis of population,
and of this matter we require an opinion."

Jt 1s assumed that the "Supreme Court edict” to which you refer
in your opinion request is the so-called "one man--one vote" principle
enunciated by the Supreme Court of the United States in a series of
cases 1in recent years. Baker v. Carr, 369 US 186 (1962); Wesberry v.
Sanders, 376 US 1 (1964); and Reynolds v. Simms, 377 US 533 (1964) are
landmark decisions by the United States Supreme Court which hold that
districts for representatives in the Congress of the United States and
legislative districts for both houses of state legislatures must be
substantially equal in population. Other cases have arisen throughout
the country in regard to the application of the principles announced in
these landmark cases to districts of local governmental entities, such
as the board of aldermen of municipalities and districts making up
county governments. No opinions by the Supreme Court have been written
as of this date applying the "one man--one vote" principle to local
governmental units. However, some decisions by United States District
Courts have held that the principle does apply to local governmental
units.



LE]

Mr. Prancis M. O'Brien

The Board of Election Commissioners of the City of St. Louls is
required by law to establish election precinects pursuant to Sections
118.150, 118.153, and 118.156, RSMo 1959. Since all election pre-
cincts In the City of St. Louls use voting machines, the following
orovision of Section 118.153 (2) is applicable to the question you
have raised:

"2. Every election precinct established for the
use of voting machines shall be composed of com-
pact and contiguous territory and shall not con-
tain in excess of approximately seven hundred
voters. The election authority shall regard
ward lines where such lines exist, but otherwise
may revise, subdivide or rearrange any precinct
or precincts at any time it may deem necessary."

It will be noted that the cited statute nrovides for the estab-
lishment of election precincts containing not in excess of seven hun-
dred voters. No reference 1Is made to the ponulation of a precinct as
such. Tt 1is also noted that no governmental functions are assigned
to orecincts. Precincts are established for the convenience of con-
ducting elections. The convenience of conducting electlions may be
affected by the number of voters casting ballots at any particular
nlace. The ponulation of a precinct enters into the convenlence of
conductineg elections only insofar as the number of voters may be re-
flected by such nopulation. However, the number of replstered voters
in any pnarticular nlace may be a more accurate measure of the necessity
for votins accommodations than the populatlion of the area itself.

CONCLUSION

It 1is the oninion of thils office that the Poard of Election Com-
missioners of the City of St. Louls 1s required by law to establish
orecinets to contain not in excess of apnroximatelv seven hundred voters.
In dividine areas into precinects of approximately seven hundred voters,
the Board of Llection Commissioners may consider only the registered
voters 1n such area,

The foregoins opinion, which I hereby annrove, was nrepared by ny
assistant, Thomas J. Downey,.

v/truly vourﬁ,

IMORMAN II. DERQON
Attorney General



