
SIX DIRECTOR SCHOOL DISTRICTS: A six director school district is a 
PARKS: public corporation and under Section 

177.101 RSMo Supp. 1965 when applicable, 
certain six director school districts are authorized to establish and 
maintain parks within their districts. 

OPINION NO. 190 

July 13, 1967 

Honorable Robert L. Dunkeson 
Executive Secretary 
State Inter-Agency Council for 

Outdoor Recreation 
1203 Jefferson Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Dunkeson: 
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This opinion is issued in response to your inquiry about the 
authority of a six director school district to establish a park 
using funds of your agency. In a subsequent conversation with a 
member of this office, you stated there were essentially two 
questions that you desired answered which we state as follows: 

"1. Is a six director district a public 
corporation? 

"2. Could a six director school district 
purchase and operate a public park?" 

Your first question is answered in the affirmative. Our 
opinion is predicated upon Section 162.311 RSMo Supp. 1965 and 
decisions of the Missouri Supreme Court. Section 162.311 Supp. 
reads as follows: 

"The board of directors of a six-director 
district at its first meeting shall adopt 
and enter of record the name of the district 
and shall notify the county board of education 
and the clerk of the county court of the 
name so adopted. The name adopted shall 
comply with any applicable regulations of 
the state board of education. The district 
may sue and be sued in the name adopted 
under this section and possesses the same 
corporate powers and is governed by the 
same laws as common school districts ex-
cept as herein provided. 
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"2. The board shall keep a conunon seal with 
which to attest its official acts." 

Obviously this Section confers upon six director school 
districts the right "to sue and be sued in the name adopted under 
this section." 

The Missouri Supreme Court has held that a school district 
is a "public corporation". We cite the cases of Southern Reynolds 
County School District R-2 vs. Callahan, 313 S.W.2d 35; Kansas City 
vs. School District of Kansas City, 201 S.W.2d 930; Harrison v. 
Hartford Fire Insurance Company of Hartford, Connecticut (D.C.Mo.) 
55 F.Supp. 241. 

Your second question is also answered in the affirmative. 
Our authori ty for this statement is based upon Section 177 .101 
RSMo Supp. 1965 which reads as follows: 

"In six-director distri cts as specified in 
this section, the school board may establish 
and maintain public parks and playgrounds 
for the use of the public school district, 
and may appropriate the sums they deem proper 
for the support thereof, not to exceed in any 
one year two thousand five hundred dollars 
for districts in cities of twenty thousand 
and under one hundred thousand inhabitants, 
and not to exceed five hundred dollars for 
districts in cities of five thousand and 
under twenty thousand inhabitants, and not 
to exceed two hundred and fifty dollars for 
districts in cities of one thousand and 
under five thousand inhabitants. 

"The school board may lease or purchase 
grounds additional to the schoolhouse site, 
either adjacent thereto or elsewhere in the 
school distri ct , for libraries, public 
parks and playgrounds and pay for the grounds 
so leased or purchased out of the funds 
of the school district available for the 
purpose. 
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"The board of education shall have full 
custody and control of the parks and play­
grounds including the policing and preser­
vation of order thereon and may permit the 
use of the grounds that it deems best in the 
interest of the district. The board shall 
adopt and enforce , subject to the laws of 
the state and the ordinances of the city, 
suitable rules and regulations for the con­
trol of the grounds and the conduct of per­
sons using them." 

When authorized by the above statute, a school board is 
authorized to purchase additional ground either adjacent to the 
schoolhouse site or elsewhere in the school district for a 
public park and pay for the grounds so purchased out of the funds 
of the school district, available for that purpose. Thus, a 
grant by your agency to the school district as described in 
Section 171.101 to acquire land to establish a public park would 
make available to the school district funds within the meaning of 
this statute for the purchase of a public park. 

CONCLUSION 

1. A six director school district is a public corporation. 

2. As provided by Section 171.101 RSMo Supp. 1965, certain 
six director school districts may purchase and operate a public 
park. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my assistant, Richard c. Ashby. 


