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RETIREMENT SYSTEM: 

1. The power of a public school 
teachers includes the discretion 
porary leaves of absence with or 
ject to the limitations of other 

board to employ 
to grant tern­
without pay sub­
applicable laws. 

STATE AID: 2 . Leave of absence must be set out in writing 
and incorporated in the employment contract 

between the board and the teacher . The leave cannot be a gratuity, 
but must be in exchange for service rendered by the teacher during 
the contract period. 

3 . Leave agreements by school boards of St. Louis County must 
be in accord with requirements of Sections 168.191, RSMo Supp. 1967, 
which limits the terms of teaching contracts. 

4. Public school teachers' retirement system contributions under 
Section 169.010, et seq ., RSMo should be calculated during the teacher's 
leave of absence in the same manner as contributions are calculated 
during periods of actual service. 

5. A temporary leave of absence of a teacher employed on a regular 
full-time basis does not affect the eligibility of the school district 
for state aid known as "Teacher Preparation Allowance" under subsection 
2 of Section 163.031, RSMo Supp. 1967. 

March 18, 1969 

Honorable Harlan A. Gould 
Representative - 45th District 
Room 201I Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Gould: 

OPINION NO. 35 

·-
Fl LED 

3s-

This official opinion is issued in response to the request of 
your predecessor as Representative for the 45th District, Robert 0. 
Snyder, which request was renewed by you. A ruling is asked upon the 
matter of sabbatical leave for public schoo l teachers of six-director 
school districts within St. Louis County. The request also contains 
numerous ancillary questions and reads as follows: 



Honorable Harlan A. Gould 

"Please give me an op~n~on on whether or not a 
six-director school district in St. Louis County, 
Missouri, may legally grant a sabbatical leave 
to a teacher with full pay or part pay, for one 
or more school semesters or school years, for 
the purpose of professional improvement which 
shall directly benefit the school district in­
volved or for any other purpose. 

"I would also like to be advised whether the 
answer to the foregoing question would depend, 
in any way, on a requirement that, to qualify, 
a teacher would have to have been employed full 
time by the district for a specified number of 
school years and would have to agree to return 
to the district, after the leave, and teach for 
a specified number of school years, in the dis­
trict, refunding all or a portion of such leave 
pay if this commitment were not kept. 

"Further, if the foregoing were legal, would it 
be legal for the district to agree, at the time 
the leave is granted, to accept back and retain 
the teacher on its staff for the term of the 
teacher's post-leave commitment? 

"Assuming the foregoing were legally possible, 
on what basis could the amounts of the district 
and teacher payments under the retirement system 
be computed? Could they be based on the full 
amount of the teacher's salary for the year pre­
ceding the beginning of the sabbatical leave? 

"And, finally, what effect, if any, would such 
leave with pay have on the amount of state aid 
for the district?" 

You also requested our consideration of several cited constitutional 
provisions, statutes and court decisions. 

We do not find that the phrase "sabbatical leave" has any precise 
legal definition. Although the phrase at times refers to a leave 
taken during the seventh year of service, the phrase is also used to 
refer to any period of rest. Webster's Third International Dictionary 
Unabridged (1961). Thus we shall consider sabbatical leave in the 
context of this opinion to mean any authorized leave of absence with 
full or partial pay for the purpose of professional improvement. 

Public school boards have only such power as is expressed within 
th7 terms of the statutes or as may be implied by necessary implication, 
Wr~ght, et al. v. Board of Education of St. Louis, Mo., 246 S.W . 43, 45. 
No statute of this state expressly provides for the granting of 
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Honorable Harlan A. Gould 

sabbatical leave to public school teachers. Thus, we turn to consid­
eration of the implication of existant statutes . 

The statutes generally governing the employment of public school 
teachers are Sections 168.101 and 168.111, RSMo Supp. 1967. In 
addition to these two general statutes, Section 168.191 is applicable 
to certain districts within counties of the first class. (St. Louis 
County is a county of the first class). 

Section 168.101 provides that a school board "may contract with 
and employ legally qualified teachers for andin the name of the dis­
trict. The contract shall be made by order of the board; shall specify 
the number of months the school is to be taught and the wages per month 
to be paid * * * " 

These statutes do not direct in specific detail what may or may 
not be the terms of employment of a public school teacher. The legisla­
tive grant is in general terms, thereby leaving to the school boards 
the exercise of discretion as to the particular terms and conditions 
of the employment contract. 

We are of the opinion that it is within the discretion of the 
school boards to grant temporary leaves of absence with or without 
pay subject to the limitations of other applicable laws. 

Such leave must be by agreement in writing and incorporated in 
the employment contract between the board and the teacher . The leave 
cannot be a gratuity, rather it must be in exchange for service rendered 
by the teacher . The service rendered in exchange for the leave must be 
rendered during the contract period. Leave cannot be granted in con­
sideration of past services. 

Section 432 . 070, RSMo 1959, provides as follows: 

"No county, city, town, village, school town­
ship, school district or other municipal 
corporation shall make any contract, unless 
the same shall be within the scope of its 
powers or be expressly authorized by law, nor 
unless such contract be made upon a considera­
tion wholly to be performed or executed sub­
sequent to the making of the contract; and 
such contract, including the consideration, 
shall be in writing and dated when made, and 
shall be subscribed by the parties thereto, 
or their agents authorized by law and duly 
appointed and authorized in writing." 
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Honorable Harlan A. Gould 

Any leave of absence agreement between the school board and a 
teacher should be specified in writing in the employment contract. 
This may be done by incorporating by reference p:ovisions of the 
rules and regulations of th~ school board govern~n~ leaves of absence. 
Oral arrangements are inval~d and contrary to Sect~on 432.070. See 
also Opinion No. 71, Pinnell, 5-7-51, and Opinion No. 41, Holman, 
8-20-56 (copies enclosed). 

A public school board cannot give away public funds for any 
purpose. Article VI, Section 25, Missouri Constitution 1945 provides: 

" '>~ * * No county, city or other political 
corporation or subdivision of the state 
shall be authorized to lend its credit or 
grant public money or property to any pri-
vate individual, association or corporation, 
except (Exceptions not applicable here) * * * " 

A gratuity or gift to a teacher by the public school board is unlawful, 
Opinion No. 21, Dawson, 5-10-39 (copy enclosed). 

The board of education is also prohibited from paying additional 
compensation for services that have been already rendered. Article III, 
Section 39(3), Missouri Constitution 1945, provides: 

"The general assembly shall not have power: 

(3) To grant or to authorize any county 
or municipal authority to grant any 
extra compensation, fee or allowance to a 
public officer, agent, servant, or contractor 
after service has been rendered or a contract 
has been entered into and performed in 
whole or in part;" 

Also, see: Section 432.070, supra; Opinion No. 16, Chamier, 
4-23-38 (copy enclosed). 

It is our information that public bodies commonly provide for 
vacations, leaves and sick leave for public employees as part of the 
employment contract. Also, it is a common practice for school boards 
to pay teachers in twelve monthly installments although the teacher 
may be required to actively serve only during nine or ten months of 
the year. We assume that under this practice, a teacher who would 
actual~y serve twelve months would receive a higher compensation than 
an equ~valent teacher who serves only nine months. 

The la~ requires that public funds be paid only in exchange for 
ac~ual s~rv~ce. However, this does not prohibit the compensation from 
be~ng pa~d ~n so many dollars and so many days paid vacation or leave 
so long as both compensations are in exchange for the service rendered. 
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Honorable Harlan A. Gould 

It might be contended that sabbatical leave serves a significant 
public purpose in addition to the private benefit to the teacher 
in that the pupils in school will benefit from the increased com­
petency of the teac~er. However! such declaration~ of publi~ policy 
are within the doma~n of the leg~slature. The rul~ngs of th~s 
office must be based upon existing statutes. Our ruling here is 
limited to leaves of absence which are based upon contract con­
sideration. 

As we have stated above, a leave of absence with pay is authorized 
only as part of the term of the employment contract. We are informed 
by the State Department of Education that all school districts 
within St. Louis County are six-director districts maintaining 
approved high schools employing full-time superintendents. Therefore, 
all school districts within St. Louis County are governed by Section 
168.191, RSMo Supp. 1967, which reads: 

"In all counties of the first class, any school 
board, other than boards in urban districts, 
in charge of a public school system maintaining 
a classified high school, previously approved 
by the state board of education, and employing 
a superintendent devoting his full time to 
supervisory and administrative work, may employ 
and enter into contract with a superintendent 
of schools for the school district for a period 
of not to exceed three years. The superintendent 
of schoOTs so employed in the district shall have 
had not less than five years' experience as the 
chief administrative officer of a school system 
working under the direction of a board of educa­
tion and having administrative charge of all 
public schools within a six-director district, 
in which one-half or more of his time was de-
voted to administrative or supervisory duties, 
or shall have been employed as a teacher in the 
immediate high school district for a period of 
two years or more. The school board of such high 
school districts may enter into contracts, for a 
~eriod not to exceed two years, with school teachers 
~f the contracts are made upon the recommendation 
of the superintendent of schools of the high school 
district, but the contracts thus approved by the 
superintendent of schools shall not extend for a 
period of more than one year beyond the time for 
which the superintendent was employed to supervise 
the public schools of the high school district. 
This law shall not invalidate or repeal any other 
law of this state relating to the employment of 
teachers, principals or superintendents of public 
schools." (Emphasis added) 
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Honorable Harlan A. Gou l d 

Thus, the authority of school boards within St. Louis County to provide 
by contract for a leave of absence is limited by this section which 
limits the term of employment contracts for superintendents to a period 
"not to exceed three years" and for t eachers to a period "not to exceed 
two years." 

It can be readily seen that the two and three year limitation 
renders impossible a sabbatical leave in the sense of a seventh year 
leave . Furthermore, this limitation on the contract period practically 
e l iminates a one-year leave. For the board to pay a teacher for two 
years in exchange for services rendered only during one year would be 
per se a gift and in violation of t he Constitution. 

We believe that it is legally possible for a board to agree to a 
leave of absence for a short period durin~ a two or three year contr~ct. 
Whether or not this would be practicable is an administrative and not a 
legal question. 

In summary, we are of the opinion that public school boards may 
grant leaves of absence with pay to teachers for the purpose of study 
and professional improvement. The agreement to grant leaves must be 
incorporated in the written terms of the employment contract and must 
be in exchange for services actually rendered during the contract period 
and not a gratuity. 

Whether or not the teacher has been employed for a specified number 
of years or has agreed to return after the l eave does not affect our 
conclusion. However, the leave cannot be in consideration of past 
services . At the choice of the parties, the contract may contain 
an agreement to return after leave. The board may also agree to accept 
the teacher after completion of leave. But , in St. Louis County, such 
an agreement would be limited to t he period of the contract under Sec­
tion 168.191. The board cannot make any contractual promise in excess 
of Section 168 .191 . 

You further inquir e as to the proper computation and payment of 
teachers retirement contributions where the teacher is granted leave. 
Section 169 .010(16), RSMo Supp. 1967 , defines a teacher as: 

" * * * a teacher * * * who shall teach or 
be employed by any public school, * * * on 
a full-time basis and who shall be dul y 
certificated under t he law governing the 
certification of teachers*** ." 
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Honor able Harlan A. Gould 

Section 169 . 030, RSMo Supp. 1967, authorizes school boards to deduct 
from teachers salaries a certain per cent which deduction plus the 
contri bution by the school district must be trans~itted to the Board 
of Tr ustees of the Retirement System . 

We have held that leaves of absence with nav are authorized only 
in e xchange for services rendered . We are of the opinion that teachers 
retir ement contributions should be calculated durin~ the teacher ' s 
leave of absence in the same manner as contributions are calculated 
during periods of actual service. We find nothin~ in the Teachers ' 
Retirement System Statutes which require different handling. 

You next ask the effect leave of absence with pay would have unon 
the amount of state aid received by the district . 

Section 163 . 011(3) , RSMo Supp. 1 967 , defines teacher as follows: 

" ' Teacher' means any teacher, suoervisor, 
principal or superintendent regularly em­
ployed for grades kinder~arten throu~h twelve 
more than one-half time in the public schools 
and who is certified under the laws governin~ 
the certification of teachers in Missouri." 

The only state aid based uoon teachers is the teacher preoaration 
allowance authorized by subsection 2 of Section 163.031 , RSMo Supo. 
1967 . That subsection reads as follows : 

"2 . A teacher preparation allowance shall be 
made to each district based on the education 
and preparation of the teachers employed bv 
the district in grades one through twelve. 
The preoaration of the teacher shall be based 
on semester hour credits earned at an ac­
credited colle~e or university and shall be 
paid as follows: 

For each teacher with 150 or more semester 
hour credits--- ------- -----------$4 92 .00 

For each teacher with 120 or 149 semester 
hour credits---------------------$320.00 

The teacher preparation allowance shall be 
granted to a district for each qualifyin~ 
teacher regularly emoloyed for more than 
one-half time in grades one through twelve. 
A school district shall spend for teachers' 
salaries each year at least eighty per cent 
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Honorable Harlan A. Gould 

of the state school funds r ece ived under this 
section that year as provided by section 163.061 
and not less than ei~hty per cent of the funds 
received under section 163. 033 and as much of t he 
revenue produced by local tax levies as was snent 
for teachers ' salaries the previous year. In the 
event a district fails to comply wi th tnis provision, 
the amount by which the district fails to soend funds 
as provided herein shall be deducted from t ~1e dis ­
trict ' s apportionment for t he followinR year provided 
that the state board of education may exemnt a school 
district from this provision if t he state board of 
education determines that circumstances warrant such 
exemption . " 

We are of the opinion that a teacher emnloyed on a reqular full­
time basis \'lho is gran ted a temoorarv leave Ni t!1 oa~' is a teacher 
within the definition of Section 163 . 011 and t hat t he djstrict would 
be entitled to the teacher oreparation allowance authorized by Sect ion 
163 . 031 without reduction for t he period durin~ which the teacher is 
on temoorary leave. 

CONCLUSIOl'! 

It is the official ouinion of this office that : 

1 . The power of a oublic s chool board to em~lo' teachers includes 
the discretion to ~rant temoorary leaves of absence with or without n~y 
subj ect to the limitations of other annlicable laws . 

2 . Leave of absence must be set out in writin~ and i ncornor~tAd 
in the emnloyment contract between t he board and t~e teacher. The leave 
cannot be a gratuity, but must be i n exchan~e for service rendc~ed bv 
the teacher during t he contract period . 

3 . Leave a~reements by school boards of St . Louis County must he 
in accord with requireMents of Section 168 . 191, ~SMo Suon . 1967, which 
limits the terms of teaching contract s . 

4. Public school teachers ' retirement system contribut ions under 
Section 169.010, et seq., RSMo, should be calculated durin~ t he t eacher ' s 
leave of absence in the same manner as contributions are calculated dur­
ing periods of actual service. 
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Honorable Harlan A. Gould 

5 . A temnorary leave of absence of a tc~cher employed on a re~ular 
full - time basis does not affect the eliqibility of the school district 
for state a.id knm.,rn as "Teacher Preparation Allowance" under subsection 
2 of Section 163.031. RS~o Sucp. 19~7 . 

The foregoinR opinion, which I hereby annrove , was prenared ~Y m~ 
Ass i stant Louis C. De~eo , Jr. 

Yours ver: w~ 

OHN C. DAHFOR'rH 
Attorney General 

Encs. Op. No . 71, Pi nnell, 5- 7-51 
Op . No . 41, Holman, 8-20- 56 
Op. No. 21, Dawson, 5- 10-39 
Op . No . 16, Chamier, 4- 23- 38 
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