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Dear Dr. Ulett : 

OPI:aON NO. 357 

This opinion is in ansv1er to your request in which you ask two 
questions. The first question asks whether the Division of Mental 
Health may agree with representatives of the employees to make pro­
motions of employees '=from the list of qualified employees, according 
to the rules and reRulations of the Personnel Advisory Board , by 
seniority." 

The second question asks whether by such agreements transfers 
within the division of qualified personnel may be based on "the 
requirements and needs of the Division of Mental liealth according 
to seniority." 

With respect to your first question, we note that Section 36.030 , 
RSMo 1969, subsection 2 states : 

"The system of personnel administration 
governs the appointment, promotion, trans­
fer, layoff, removal and discipline of 
employees and office r s and other incidents 
of e~ployment in divisions of service sub­
ject hereto and all appointments and pro­
motions to positions subject to this law 
shall be made on the basis of merit and 
fitness to be ascertained by competitive 
examinations." 

The corresponding rule of the Personnel Advisory Board , Rule 
1.1, states the purposes of the "State Merit System Law " to be "to 
establish for certain employees of the state, a system of personnel 
administration based on merit princjples and desi~ned to secure 
efficient administration" and "to govern the appcintment, promotion, 
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transfer , layoff, removal , and discipline of certain employees and 
other incident s of Rtate employment on the basi s o f me ri t a nd fitness . '' 

Under subsection 1 of Section 3C.l50, RST:o 1969, "[e]very ap­
pointment or promotion to a position covered by this law shall be 
made on tne basis of merit determined by such person's eligibility 
ratin1~ established by competitive exar.~inations . . . . No appoint­
ment, promotion , demotion or dismissal shall be made because of favor ­
itis~, prejudice or discrinination . '' Under subsection 7 of this sec­
tion , any officer or em~loyee in a posi tion subject to this law who 
v iolates any of the provisi ons of thi s section shall forfeit his 
office or position. (See also Personnel Advisory Board Rule 15.4 . ) 

The rules of the Personnel Advisory Board also set up a com­
prehensive system for promotional examinations, Rule 7 . 3(b) , promo­
tional re~tsters , Rule 8 . 2(h), methods of filling vacancies , Tiule 
9 . 2, and selection by the appointin~ authority for the purpose of 
fillin~ vacancies from the list of eli~ibles maintained by the Per­
sonnel Advisory Board , Rule q . 3 . These rules , of course, largely 
refle c t the language of the Merit System statutes , Chapter 36 . 

Under Section 36 . 240 , RS~o 19~9 , in filline a vacan cy i n a 
permanent position subject to this law the appointinr, authority 
shall be entitled to choose from amonr, the three hi~hest ranking 
available eligibles certified to him by the director o f the person­
nel division of the department of business and administ r ation and 
if more than one position in a class is to be filled at a time, 
the appointinr authority shall be entitled to choose f r om among 
at least two more eligibles than the number of positiuns to be 
filled . 

In addition , Section 1 9 of Article IV of the Missouri Consti­
tution provides : 

"The head of each department may select 
and remove all appointee s in the depart ­
ment except as otherwise provided in this 
Constitution, or by law. All employees 
in the state eleemosynary and penal in­
stitutions, and other state employees as 
provided by law, shall be selected on the 
basis of merit , ascertained as nearly as 
practicable by compe t itive examinations; 
provided that any honorable discharged 
member of the armed services of the 
United States who is a citizen of this 
state and was such on entertnr, the ser­
vice , shall have preference in examination 
and appointment as prescribed by law ." 
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We note the following statement of the Court of Appeals of 
New York in People ex rel . Balcom v. Mosher , 163 NY 32 , 57 NE 88 
(1~00) at l.c. 90: 

11 .The decisions of this and other courts , 
state and federal, as to the meaning of the 
word 'appointment, ' and what constitutes an 
appointment under the law, are to the effect 
that the choice of a person to fill an of­
fice constitutes the essence of the appoint­
ment; that the selection must be the dis ­
cretionary act of the officer or board 
clothed with the power of appointment; that , 
while he or it may listen to the recommen­
dation or adv ice of others, yet the selec­
tion must finally be his or its act , whi ch 
has never been rer.arded or held to be minis ­
terial. . . . 11 

An act which an officer may do or may not do in the exercise 
of his official discretion cannot be considered a ministerial act . 
State ex inf . Gentry v. Toliver , 315 Mo . 737 , 287 SW 312 (1926). 
A public officer cannot delegate his power or duties . Henschel v . 
Fidelity & Deposit Co. of Maryland, 87 F.2d 833 (8th Cir. 1937); 
State ex rel. Skrainka Canst . Co . v. Reber , 226 . Mo . 229 , 126 SW 397 
(1910) . 

Further , as stated by the Supreme Court of Missour i in City of 
Springfi eld v. Clouse, 356 Mo . 1239 , 206 S.W . 2d 539 (19 47) at 
l.c. 545: 

" .. If such [legislative] powers cannot 
be delegated, they surely cannot be bar­
gained or contracted away; and certainly 
not by any administrative or executive of­
ficers who cannot have any legislative 
powers . Although executive and adminis ­
trative officers may be vested with a cer­
tain amount of discretion and may be author­
ized to act or make regulations in accordance 
with certain fixed standards , nevertheless 
the matter of making such standards invol ves 
the exercise of legislative powers. Thus 
qualifications, tenure , compensation and 
working conditions of public officers and 
employees are wholly matters of lawmaking 
and cannot be the subject of bargaining 
or contract . . . . " 

The question next arises as to whether under Sections 105 . 500 , 
. RSMo 1969, et seq., of the labor organization statutes the director 
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of the Division of Menta l Health may waive the exercise of his dis ­
cretion or of the di s cretion of any appointine authority within his 
administ rative contr ol . Our answer to that question is that the dis­
cretionary authority of such state officers is founded upon statutory 
authority and is not subject to delegation or waive r by agreement or 
resolution. We believe that this is especial ly clear in the areas in 
question which involve the fundamental rights of all individuals 
unde r a merit sys t ern founded upon the clear r equirement of the rus­
souri Constitution that employees "shall be selected on the basis 
of merit . " Section 19, Article IV, Missouri Constitution. 

Thus in our view, it would be contrary to the purposes of the 
m~rit system , in violation of the statutes and in derogation of the 
powers of the appo intinr, authority under Chapter 202 , relating to 
the administration of the state mental institutions and Chapter 36 , 
the merit system statutes for promotions to be determined on the 
basis of seniority . 

Under Section 36 . 280 , RSMo 1969, an appointing authority may 
"at any time assip;n an eT!lployee from one position t o another position 
in the same class in his division ." (See companion Rule 9.5.) 

In our view, a predetermination by an appointing authority on 
the basis of seniority in effectinB such a transfer is in deroga­
U on of the power and duty of the appointing authority t o effect 
such transfers based upon other considerations . 

In reflecting generally upon the considera tion to be given to 
senior ity , we note that the legislature expressly provided with re­
spect to layoffs that "seniority and service ratings of employees 
shall be considered, in such manner as the regulations shall provide, 
among the factors in determining the order of layoffs . " Sect i on 
36.360 , RSMo 1969 . (See also Rule 12.1 of the Personnel Adv isory 
Board Rules and Regulation s .) 

Neither the Constitution nor the statutes pe r mit selec t ion for 
promotion or transfers based on seniority. 

CONCLUSION 

It is the opini on of this office that the Division of Mental 
Health cannot agree with representatives of the employees to make 
promotions or transfers based upon seniority . 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared by 
T!lY assistant, John C. Klaffenbach. 

~ru:y~~_.d 
joHN C. DANFORTH 
Attorney General 

- 4 -


